Периодът явно е такъв. Торта тук, торта там :) Но, разбира се, аз нямам нищо против.
Тази торта беше за рожден ден. Трябваше да е нещо неангажиращо, нещо, което би било по - подходящо за къща сред природата, в която сте отишли за уикенда. Семпъл десерт, около който събираш най - близките си на сладка раздумка. Опитваш хапка по хапка, отпиваш от топлия ментов чай и заедно с това усещаш уют, сякаш всички проблеми и грижи изчезват. В този момент сте само ти и близките ти. Смеете се и се забавлявате. Независимо дали навън ръми дъжд или грее слънце и тук - там прелита някой облак през синьото небе.
Основните нотки в тортата са шоколадови, а към тях съм добавила и ароматен лайм. ''Черешката на тортата'' са няколкото листенца мента.
Необходими продукти:
За блатовете:
- 1 ч.ч. брашно;
- 1/2 ч.ч. неподсладено какао;
- 1 с.л. нес кафе;
- 1/4 ч.ч. олио;
- 2 яйца;
- 1/2 ч.л. сода за хляб;
- 1 1/2 ч.л. бакпулвер;
- 1/2 ч.л. сол;
- 1 ч.ч. захар;
- 3/4 ч.ч. мляко;
- 1 ампула ром;
Начин на приготвяне на блатовете:
Тази смес ще е достатъчна за двата блата /може и да ви остане малко/, така че си пригответе два кръга хартия за печене с големината на съда, който ще използвате.
В купа разбъркваме сухите съставки до хомогенност.
В друга купа разбиваме яйцата, олиото, млякото и есенцията. С постоянно бъркане прибавяме сухата смес към яйцата.
Изсипваме половината от тази кулинарна смесица от вкусове във формата за печене и слагаме в предварително загрята фурна на 170С градуса. Проверяваме дали е готов с клечка.
Оставяме да изстине върху решетка и слагаме втория блат да се изпече.
За жълтъчения крем:
Използвала съм крема от Черната торта на баба като му добавих малко жълта сладкарска боя на д-р Йоткер.
За топинга:
- 250 гр. маскарпоне;
- 70-100 гр. заквасена сметана;
- Пудра захар на вкус;
- Кората на един лайм;
Начин на приготвяне на топинга:
Слагаме всички съставки в миксер и разбиваме до хомогенност.
За сиропиране на блатовете:
- 1/2 ч.ч. топло мляко /може и био кокосово мляко/;
- 1 с.л. нес кафе;
- 3 с.л. захар;
Начин на приготвяне на сиропа: Слагаме нес кафето и захарта в топлото мляко, докато се разтворят и оставяме да изстине.
За декорация използвах суров шам фъстък и свежа мента.
Сглобяването на тортата е лесно. Редим блат, сиропираме и намазваме с жълтъчения крем. Отгоре поставяме втория блат и сиропираме, намазваме с топинга и отгоре декорираме с листенцата мента и шам фъстъка.
Да ви е сладко и честито на рожденника!
No comments:
Post a Comment