За лененото семе се е говорило 650г. пр.Х.
Намерих доста информация от това, че Хипократ го е препоръчвал срещу стомашни болки, през използването му при погребения и чак до това, че във Франция имало закон, който налагал консумацията на лененото семе.
Като цяло лененото семе представялва едногодишно тревно растение, чийто стъбла достигат до 1.5м височина. Цветовете му са светлно сини и имат форма на ябълка със семена вътре. Най - често се срещат два вида ленени семена - златни и кафяви, като по състав почти не се различават.
За тези, които са консумирали или използвали ленено семе, знаят, че то почти няма миризма и е леко сладко на вкус. Съдържа 15% въглехидрати, витамин Е и А, Омега 3 и Омега 6 мастни киселни, 30% белтъчини.
За ползите от употреба на ленено семе:
- при редовна консумация, предпазва от рак на гърдата, на простатата и дебелото черво, заради съдържанието на мастни киселини;
- подобрява сърдечния ритъм и намалява излишния холестерол;
- при хората с диабет - подпомага нормализирането на кръвната захар.
- при астма забавя възпалителните процеси;
- помага при безсъние и главоболие, твърдят медиците;
- предотвратява втвърдяването на артериите и кръвните съдове;
- има свойството на афродизиак, действа разхлабително и намалява подутините при отоци;
- доказано е, че консумацията на ленено семе намалява времето за възстановяване на мускулите след тренировки и затова е предпочитана храна от много спортисти;
Внимание!!!
- Не се пропоръчва консумация на ленено семе при бременни, деца, хора с кожни и алергични състояния. Не е добре да се прекалява с дозата, тъй като съдържа цианид и при предозиране, може да се получи отравяне.
- Има възможност да се наблюдават подуване, газове и коремни болки;
- Лененото семе може да забави кръвосъсирването и трябва да се избягва от хора, страдащи от нарушено кръвосъсирване;
Намерих доста информация от това, че Хипократ го е препоръчвал срещу стомашни болки, през използването му при погребения и чак до това, че във Франция имало закон, който налагал консумацията на лененото семе.
Като цяло лененото семе представялва едногодишно тревно растение, чийто стъбла достигат до 1.5м височина. Цветовете му са светлно сини и имат форма на ябълка със семена вътре. Най - често се срещат два вида ленени семена - златни и кафяви, като по състав почти не се различават.
За тези, които са консумирали или използвали ленено семе, знаят, че то почти няма миризма и е леко сладко на вкус. Съдържа 15% въглехидрати, витамин Е и А, Омега 3 и Омега 6 мастни киселни, 30% белтъчини.
За ползите от употреба на ленено семе:
- при редовна консумация, предпазва от рак на гърдата, на простатата и дебелото черво, заради съдържанието на мастни киселини;
- подобрява сърдечния ритъм и намалява излишния холестерол;
- при хората с диабет - подпомага нормализирането на кръвната захар.
- при астма забавя възпалителните процеси;
- помага при безсъние и главоболие, твърдят медиците;
- предотвратява втвърдяването на артериите и кръвните съдове;
- има свойството на афродизиак, действа разхлабително и намалява подутините при отоци;
- доказано е, че консумацията на ленено семе намалява времето за възстановяване на мускулите след тренировки и затова е предпочитана храна от много спортисти;
Внимание!!!
- Не се пропоръчва консумация на ленено семе при бременни, деца, хора с кожни и алергични състояния. Не е добре да се прекалява с дозата, тъй като съдържа цианид и при предозиране, може да се получи отравяне.
- Има възможност да се наблюдават подуване, газове и коремни болки;
- Лененото семе може да забави кръвосъсирването и трябва да се избягва от хора, страдащи от нарушено кръвосъсирване;
No comments:
Post a Comment