Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Домашната черна торта на баба

Спомняте ли си някакъв конкретен десерт от детството ви? Не, не говоря за захарните петлета, захарния памук, червените ябълки и т.н., а за такъв, който са ви приготвяли вкъщи? 


      Да, сигурна съм, че веднага ще изникне някакъв спомен в съзнанието. При мен е така с един десерт, изключително прост и лесен за приготвяне, но пък и безумно вкусен. Нямаше някой, който да не го харесва вкъщи. 

      Обикновено баба ми правеше по една голяма тава, но тортата така и не дочакваше да бъде разрязана и поднесена в чинийки, защото се нареждахме около масата и всеки си грабваше, откъдето може :) Аз от своя страна май напоследък съм леко пристрастена към ягодите, така че те пак ще присъстват :)


Като цяло днес мислите ми не се ''леят'' с обичайната лекота, така че направо ще ви представя любимия си десерт:

Необходими продукти за Черна торта с бял крем
За блата:
  • 1 кофичка кисело мляко / по - голям процент/;
  • 2 ч.л. сода;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 1/2 ч.ч. олио;
  • 4 с.л. какао;
  • 2 пакетчета ванилия;
  • 2 и 1/3 ч.ч. брашно;
  • 400 гр. пресни ягоди за декорация;
За крема:
  • 150 гр. меко краве масло;
  • 1 ч.ч. пудра захар;
  • 3 жълтъка;
  • 5-6 с.л. кокосови стърготини;
  • 2-3 с.л. прясно мляко;
За сиропа:
  • 1 ч.ч.вода;
  • 1/2 ч.ч. захар;


Начин на приготвяне:
      За приготвянето на блата загряваме фурната на 200С градуса. Гасим содата за хляб в кофичката кисело мляко и го добавяме към останалите съставки. Разбиваме до хомогенизиране и изсипваме в тава, постлана с хартия за печене. Пече се до суха клечка. След като е готов, оставяме да изстине върху решетка и тогава отлепяме хартията. 
      Сваряваме водата и захарта и оставяме сиропа да изстине.

За крема разбиваме маслото със захарта до меки върхове и отделно разбиваме жълтъците. Накрая ги смесваме, като продължаваме разбиването, прибавяйки прясното мляко и накрая кокосовите стърготини.
      Прибираме в хладилника за 30тина минути, за да стегне.


      За сглобяване на тортата блатът трябва да е напълно изстинал. Сиропът ще ви се стори малко много, но блатът ще го поеме. Накрая намазваме отгоре целия крем и посипваме с нарязаните парченца ягоди.
      Прибираме в хладилника за няколко часа.


Да ви е сладко! :)

No comments:

Post a Comment