Спомняте ли си някакъв конкретен десерт от детството ви? Не, не говоря за захарните петлета, захарния памук, червените ябълки и т.н., а за такъв, който са ви приготвяли вкъщи?
Да, сигурна съм, че веднага ще изникне някакъв спомен в съзнанието. При мен е така с един десерт, изключително прост и лесен за приготвяне, но пък и безумно вкусен. Нямаше някой, който да не го харесва вкъщи.
Обикновено баба ми правеше по една голяма тава, но тортата така и не дочакваше да бъде разрязана и поднесена в чинийки, защото се нареждахме около масата и всеки си грабваше, откъдето може :) Аз от своя страна май напоследък съм леко пристрастена към ягодите, така че те пак ще присъстват :)
Като цяло днес мислите ми не се ''леят'' с обичайната лекота, така че направо ще ви представя любимия си десерт:
Необходими продукти за Черна торта с бял крем
За блата:
- 1 кофичка кисело мляко / по - голям процент/;
- 2 ч.л. сода;
- 1 ч.ч. захар;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 4 с.л. какао;
- 2 пакетчета ванилия;
- 2 и 1/3 ч.ч. брашно;
- 400 гр. пресни ягоди за декорация;
- 150 гр. меко краве масло;
- 1 ч.ч. пудра захар;
- 3 жълтъка;
- 5-6 с.л. кокосови стърготини;
- 2-3 с.л. прясно мляко;
- 1 ч.ч.вода;
- 1/2 ч.ч. захар;
Начин на приготвяне:
За приготвянето на блата загряваме фурната на 200С градуса. Гасим содата за хляб в кофичката кисело мляко и го добавяме към останалите съставки. Разбиваме до хомогенизиране и изсипваме в тава, постлана с хартия за печене. Пече се до суха клечка. След като е готов, оставяме да изстине върху решетка и тогава отлепяме хартията.
Сваряваме водата и захарта и оставяме сиропа да изстине.
За крема разбиваме маслото със захарта до меки върхове и отделно разбиваме жълтъците. Накрая ги смесваме, като продължаваме разбиването, прибавяйки прясното мляко и накрая кокосовите стърготини.
Прибираме в хладилника за 30тина минути, за да стегне.
За сглобяване на тортата блатът трябва да е напълно изстинал. Сиропът ще ви се стори малко много, но блатът ще го поеме. Накрая намазваме отгоре целия крем и посипваме с нарязаните парченца ягоди.
Прибираме в хладилника за няколко часа.
Да ви е сладко! :)
No comments:
Post a Comment