Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Бадемов кекс с манго


Много интересен кекс, който приготвям за първи път. Както пайовете, добре му се получи комбинацията със сладолед ...


Рецептата видях в едно английско списание и като цяло бях малко резервирана дали няма да изхвърля труда си накрая, но реших да се пробвам. Все пак, ако не пробва човек, няма да разбере какво би могло да се получи.


Приготвянето му е много лесно и бързо и единственото по - специфично, което ще ви трябва и което може маааалко да ви затрудни, е намирането на хубаво и узряло манго.


Необходимите продукти:
  • 4 яйца на стайна температура;
  • 1 1/2 ч.ч. кафява захар;
  • 2 ч.л. ванилов аромат;
  • 1 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок;
  • 1 ч.ч. олио /аз сложих разтопено масло/;
  • 2 1/2 ч.ч. брашно;
  • 1 ч.ч. смляни бадеми или бадемово брашно;
  • 2 големи манго;
  • 1 ч.ч. филирани бадеми;
  • пудра захар;
  • 100 гр. шоколад  (по желание);


Приготвяне:
Подгрейте фурната на 180С и си пригответе форма за кекс/торта или каквото имате под ръка. Аз използвах форма с падащи стени с диаметър 26см.
Разбийте яйцата с миксер, добавете захарта и разбийте за още 3 минути.
На тънка струйка добавете портокаловия сок и олиото.

Внимателно и по малко прибавете брашното към яйчената смес като разбъкрвате с шпатула, след това прибавете ванилията и смлените бадеми.
Обелете и нарежете мангото на парченца и ги прибавете към останалите продукти като леко разбъркате.
Шоколадът си беше изцяло моя идея, така че спокойно можете да го пропуснете. Ако все пак решите да го използвате, нарежете го на малки марченца и добавете и него.

Печете за около 50-60 мин, до суха клечка и лек приятен загар.
След като е готов, оставете да изстине за 10тина минути във формата и пренесете върху решетка.

А ако имате сладолед под ръка, може да го разрежете още топъл и да сервирате с топка сладолед.


Да ви е сладко! :)


3 comments:

  1. Мммм,изглежда зашеметяващо,Ели,със сигурност с едно парче трудно ще се задоволи човек!Манго в сладкиш би било интересно да се пробва!Сърдечни поздрави и хубави есенни дни!

    ReplyDelete
  2. Ели, представям си вкуса на този сладкиш! Обожавам неустоимия аромат на манго. Наистина е предизвикателство да открие човек узряло манго и винаги залагам на консерва. Купувам си едни страхотни, индийски... но винаги с удоволствие хапвам прясно, ако случа на узряло.
    Непременно ще опитам този сладкиш, звучи ми много вкусно!

    ReplyDelete