Дискусиите за т.нар. суперхрани са на дневен ред все по - често. Бих казала, че е малко смешно, както и киноата, тези ''нови'' храни са видяли бял свят преди десетилетия, а ние чак сега ги преоткриваме.
Днес ще се спра на семената от чиа, познати като средство за лекуване дори на древните инки и маи. Тези семена били толкова ценени, че имали по - голяма стойност дори от златото. За родина на растението се смятат Мексико и Гватемала. Височината му достига до метър, има бели и лилави цветове, които на върха на всяко стръкче формират грозд от семената.
За предимствата и по - скоро ползите за здравето, които носи чиа: Омега 3 мастни киселини, антиоксиданти, които са три пъти по - концентрирани от тези на червената боровинка, минерали, фибри и витамини.
Омега 3 киселините не могат да бъдат произведени естествено от тялото и затова трябва да си ги набавяме чрез храната /нямам предвид храна=хапче/. Най - богат източник на този тип киселини са рибата, орехите, зелени листни зеленчуци, ленено семе и др.
Фибрите спомагат за по - доброто функциониране на червата, мазнините не се увреждат от неправилно съхранение и не съдържат фитоестрогени, затова са подходящи за бременни и кърмачки.
Имат способността да нормализират кръвната захар, чрез по - бавното им усвояване от организма се регулира и усвояването на въглехидратите.
Имат високо съдържание на калций, желязо, бор, помагат на тялото да изкара токсините, спомагат на цялостният тонус и държат тялото хидратирано, т.е. приемът им е подходящ и при спортуващи и на вид хранителен режим.
Приложението им в кухнята: семената от чиа имат деликатесен ядков привкус и като цяло не пречат на останалите аромати от рецептата, а придават гъстота и зърнеста структура.
Аз лично се чудех какви са малките черни семенца в протеиновите и био десерти, мислейки си, че е нещо като черен сусам, но се оказаха чиа :)
Ако добавите 1 ч.л. семена към чаша с вода и ги оставите да набъбнат за 30тина минути, ще ви се струва, че вътре няма семена, а по - скоро вид втечнено желе. Чиата имат способността да абсорбират повече от 12 пъти от теглото си и с това помага за хидратацията и овлажняването.
Със сигурност може да се каже още много за тази суперхрана, но ще спра дотук и ще ви представя супер лесната рецепта за Пълнозърнесто хлебче с чиа и сушени домати :)
Необходими продукти:
350 гр. пълнозърнесто брашно;
50 гр. брашно от лимец;
шепа нарязани на дребно сушени домати;
4-5 с.л. семена чиа;
1 пакетче суха мая;
100 мл. ядково мляко /използвах бадемово;
150 мл. хладка вода;
1 ч.л. захар;
2 ч.л. сол;
3 с.л. зехтин;
Сурови тиквени семена за поръсване;
Начин на приготвяне:
Смесваме ядковото мляко и водата и ги затопляме леко. Изсипваме пакетчето мая вътре и я оставяме да шупне.
Сипваме маята в дълбок съд и добавяме към нея зехтина, захарта и солта и започваме да добавяме брашната, бъркайки с лъжица. Слагаме нарязаните на дребно сушени домати и семената чиа. Когато вече е трудно да се бърка с лъжица, използвайте ръцете си и омесете твърдо и лепкаво тесто.
Сложете го в съд, намазан с масло и поръсен с тиквените семки и оставете да втаса за 50мин.
Изпечете в предварително загрята на 200С градуса фурна до суха клечка или когато почукате отгоре хляба, трябва да се чува кух звук.
Оставете да изстине и тогава извадете от формата.
Да ви е сладко! :)
За предимствата и по - скоро ползите за здравето, които носи чиа: Омега 3 мастни киселини, антиоксиданти, които са три пъти по - концентрирани от тези на червената боровинка, минерали, фибри и витамини.
Омега 3 киселините не могат да бъдат произведени естествено от тялото и затова трябва да си ги набавяме чрез храната /нямам предвид храна=хапче/. Най - богат източник на този тип киселини са рибата, орехите, зелени листни зеленчуци, ленено семе и др.
Фибрите спомагат за по - доброто функциониране на червата, мазнините не се увреждат от неправилно съхранение и не съдържат фитоестрогени, затова са подходящи за бременни и кърмачки.
Имат способността да нормализират кръвната захар, чрез по - бавното им усвояване от организма се регулира и усвояването на въглехидратите.
Имат високо съдържание на калций, желязо, бор, помагат на тялото да изкара токсините, спомагат на цялостният тонус и държат тялото хидратирано, т.е. приемът им е подходящ и при спортуващи и на вид хранителен режим.
Приложението им в кухнята: семената от чиа имат деликатесен ядков привкус и като цяло не пречат на останалите аромати от рецептата, а придават гъстота и зърнеста структура.
Аз лично се чудех какви са малките черни семенца в протеиновите и био десерти, мислейки си, че е нещо като черен сусам, но се оказаха чиа :)
Ако добавите 1 ч.л. семена към чаша с вода и ги оставите да набъбнат за 30тина минути, ще ви се струва, че вътре няма семена, а по - скоро вид втечнено желе. Чиата имат способността да абсорбират повече от 12 пъти от теглото си и с това помага за хидратацията и овлажняването.
Със сигурност може да се каже още много за тази суперхрана, но ще спра дотук и ще ви представя супер лесната рецепта за Пълнозърнесто хлебче с чиа и сушени домати :)
Необходими продукти:
350 гр. пълнозърнесто брашно;
50 гр. брашно от лимец;
шепа нарязани на дребно сушени домати;
4-5 с.л. семена чиа;
1 пакетче суха мая;
100 мл. ядково мляко /използвах бадемово;
150 мл. хладка вода;
1 ч.л. захар;
2 ч.л. сол;
3 с.л. зехтин;
Сурови тиквени семена за поръсване;
Начин на приготвяне:
Смесваме ядковото мляко и водата и ги затопляме леко. Изсипваме пакетчето мая вътре и я оставяме да шупне.
Сипваме маята в дълбок съд и добавяме към нея зехтина, захарта и солта и започваме да добавяме брашната, бъркайки с лъжица. Слагаме нарязаните на дребно сушени домати и семената чиа. Когато вече е трудно да се бърка с лъжица, използвайте ръцете си и омесете твърдо и лепкаво тесто.
Сложете го в съд, намазан с масло и поръсен с тиквените семки и оставете да втаса за 50мин.
Изпечете в предварително загрята на 200С градуса фурна до суха клечка или когато почукате отгоре хляба, трябва да се чува кух звук.
Оставете да изстине и тогава извадете от формата.
No comments:
Post a Comment