Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Идея за бърза краставича вечеря

Погледнах в хладилника и да си призная, там нямаше почти нищо ... бяха останали и няколко филийки пълнозърнест хляб, няколко яйца, бучка сирене, няколко стръка пресен лук и една краставица, та ето моята бърза и вкусна идея за здравословна вечеря /разбира се, не пропускам чашата хубаво бяло вино!/


В тези жеги, които ни налегнаха така скорострелно, единственото което ми се хапва е нещо леко и по възможност с капки мазнина ... чашата вино за отпускане и за по - лесно преглъщане и забравяне на негативите от деня, е абсолютно задължително :) Сигурна съм, че по - скоро сте склонни да се съгласите с мен :)

За краставицата няма смисъл да говора много, защото дори децата в детските градини знаят, че се състои от повече от 90% вода. Изключително добре съчетаваща се с традиционното ни кисело мляко, копър, чесън и малко вода, позната комбинация още като ''Таратор''. Вкусна и лесна нашенска лятна супичка, която трябва да присъства в менюто на всеки уважаващ се чревоугодник.
      В моя случай съм добавила малко пресен нарязан на ситно лук, бяло сирене и зехтин.

Няколкото останали филийки пълнозърнес хляб запекох на скара, добавяйки малко домашно масло, докато се разтопи и поръсих със сух босилек: 
 /В добавка ще ви припомня чудните рецепти за:
хлебче с лимец и семена,
домашните багети с подправки и чеснов аромат;
пълнозърнестите крекери;
и пълнозърнесто хлебче със семена чиа /

За яйцата какво да споменем? 
В тях се съдържат всички полезни вещества, необходими за изграждането на нов организъм. Интересното е, че белтъкът служи за защита на жълтъка, който пък заема около 50% от теглото на цялото яйце. Белтъкът се състои от около 85% вода и 10% белтъчини. 
      Жълтъкът се състои от около 50% вода, 1/3 мазнини и още толкова белтъчини. 
Най-често за храна се използват кокоши, патешки и гъши яйца. Употребяват се и щраусови, пуешки, както и яйца на други птици. В близост до София има няколко щраусови ферми, където могат да бъдат опитани такъв вид яйца.

Сварих си две кокоши яйца .... това ме навежда на мисълта да ви попитам знаете ли как може да разберете дали едно яйце е сварено, без да го разчупвате? :)


Ако все пак не знаете, ще ви кажа!
Завъртайки яйцето на плот, свареното ще се завърти, а суровото - не :)

Да ви е сладко и до следващия път! 

No comments:

Post a Comment