Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Хляб с лимец и микс от семена

         В днешния модерен свят сме свикнали да получаваме всичко бързо, лесно и на ниска цена. Има широко производство на заместители на полезните храни. Тези т.н. заместители, получени след многокрани обработки, добавяне на пестициди и генномодифицирани организми, за по - голяма продукция, са всичко друго, но не и в полза на здравословното хранене.
       



        Допреди няколко години хората, решили да се хранят природосъобразно бяха недоразбрани. Сега те не са единици и бих казала, че последователите им са многобройни. Сещам се за един лош пример на хранене, който е довел до проблеми със заслъстяване на цяла една нация. Южната ни съседка Гърция, която допреди 1-2 десетилетия беше страната с най - здравословен начин на живот, сега са в Топ 10 на най - бързо затлъстяващата нация. Ако се интересувате защо е така, можете да отворите произволно видео в интернет и ще разберете. Тя е пример за това как в желанието си водим забързан и модерен живот, обръщаме все по - малко внимание на храната си, което безвъзвратно и стопроцентово довежда до сериозни здравословни проблеми.
        В желанието си да се върнем към начина на хранене на дедите ни, преоткрихме зърнените култури. Лимецът е една от най - старите храни на човечеството. Една много издръжливо растение, което може да оцелява върху много бедна почва, там, където е немислимо да се отглежда пшеница. В него се съдържат почти всички полезни вещества, от които се нуждае човешкия организъм, за да е здрав. Сравнявайки го с модерните зърнени храни, лимецът съдържа повече протеин, минерали и витамини от група B.

Зърното на лимеца и неговите ценни качества:
- Ключови за живота минерални вещества, калий, магнезий, калций, цинк, желязо и фосфор;
- Не съдържа холестерол;
- Съдържа повече витамин Е и антиоксиданти, които имат отношение към ''обезвреждането'' на свободните радикали;
- Подобрява кръвните показатели и поддържа добро състояние на тъканите;
- Има отношение и в поддържането на здрава опорно-двигателна система.
- За тези, които страдат от непоносимост към пшеничния глутен, лимецът се оказва подходящ заместител.


Сигурна съм, че могат да бъдат намерени още много данни за лимеца, но сега нека ви представя и най - вкусния хляб от лимец, който имах удоволствието да направя и опитам!



Продукти:

  • 100 гр. натрошено сирене;
  • 1 яйце;
  • 1 ч.ч. кисело мляко / поне 2.9%/;
  • 80 мл олио;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1 ч.л. сода;
  • 2 ч.ч. бяло брашно;
  • 2 ч.ч. брашно от лимец;
  • 1 ч.л. захар;
  • 1/2 ч.ч. микс от семена по избор;



Начин на приготвяне:
          Пресяваме бялото брашно в тава и добавяме брашното от лимец, за да се смесят. Прави се кладенче и добавяме натрошеното сирене, яйцето, олиото, солта, содата, угасена в киселото мляко, захарта и част от семената.

Замесваме меко тесто, което трябва да остане леко лепкаво. Добавяме брашно, ако е необходимо и оставяме тестото да си почине за около 20 - 30мин.

Загряваме фурната на 200С градуса. Оформяме хляба в желана форма и поставяме в тава, постлана с хартия за печене. Печем до готовност на около 190С градуса.


 


No comments:

Post a Comment