Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Новата суперхрана - Киноа

      
Последните няколко години сме свидетели на все по - голямата популярност на здравословното ''течение'' в храненето. За някои тази мода не е никак нова, но за други е нещо, което ще преоткриват занапред. Хората се ориентираха към разделното хранене, суровоядството, веган храните и т.н. И тъй като аз съм привърженик на фразата ''Здрав дух в здраво тяло'', подкрепям всички вариации на здравословното хранене. Мисля да ви представя Киноа.

          Киноа бива причислявана към групата на зърнените култури, но въпреки това тя е близък родственик на спанака и за нейна родина се смята Южна Америка. Едни от най - големите производители на тази супер храна са Боливия, Перу и Еквадор. Има богат хранителен състав, лек орехов аромат, съдържа много калции, фосфор и желязо и не съдържа глутен. Хранителната оценка показва, че има високо съдържание на пълноценен протеин. В тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини и минерали. Семената на растението са богати на белтъчини - около 16%. Зърната на киноа се варят по същия начин, както и ориза и трябва да бъдат съхранявани на сухо и прохладно място. 
      През 2013г киноа е обявена за супер храна от Международната организация на обединените нации. Аз лично харесвам много киноа в салата и това, което добавям задължително е сирене. Било то синьо сирене или обикновено бяло солено сирене, винаги се получава добре.


Моят вариант за салата с киноа е:
  • 1 салата айсберг;
  • няколко листа радичо;
  • 1 зелена чушка;
  • 1/2 манго;
  • 50гр черен боб;
  • 1 ч. ч. киноа;
  • 50гр сирене;
  • 1/2 малка глава червен лук;
  • маслини по избор;



Начин на приготвяне:

След като сварим киноата, изплакваме със студена вода.
Нарязваме салатата и лука, прибавяме черния боб, ситно нарязаната чушка и обеленото и нарязано на кубчета манго. Режем сиренето на кубчета и добавяме и него. Украсяваме с маслини.
Овкусих със сол, зехтин и балсамов оцет.

Въпреки че е в разрез с традицията зимно време да се пие червено вино, към така приготвената салата прибавих и чаша совиньон блан :)

No comments:

Post a Comment