Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Не потъвай в тревогата си и Фъч по рецепта от баба

Сигурна съм, че като дете баба ви ви е приготвяла този десерт. Моите спомени са, че го приготвяше много рядко и когато беше такъв ден, навсякъде миришеше на шоколад и на мен ми беше празник :)
       Нали знаете моментите, в които като търкаляща се по склона снежна топка, проблемите и грижите ви се трупат един след друг. И тогава идва моментът, в който търпението ви прилича на ледена статуя насред Сахара ... и единственото нещо, което искате не е проблемите да изчезнат, а вие да изчезнете. Когато настъпят такива трудни времена, аз отивам при баба.
       Не ме разбирайте погрешно, баба ми няма как да ми реши проблемите, но при нея винаги е хубаво и спокойно. Мога да помисля, да споделя, тя ще ме изслуша с интерес, с усмивка ще даде съвет, ще приготви любимата ми супа и още по - любимия десерт, който е приготвяла винаги по един и същ начин. Още от детството.

Именно за този десерт говорим днес. Любимият Фъч с орехи по рецепта на баба.

       Не съм търсила за други рецепти из интернет пространството или кой как го приготвя, каква важна съставка да добавя, за да стане неустоим, защото рецептата, която баба ми даде, е достатъчно опияняваща и не ми трябва да добавям/заменям съставки. 
       Разбира се, ще се радвам, ако споделите мнение за този, които вие сте правили или са ви приготвяли на вас. Аз не мисля, че има какво толкова да се обърка при направата му и винаги става вкусен. Дали ще изсипете всички продукти и ще ги разбъркате или ще ги комбинирате по някакъв начин, не е от голямо значение.
       Десертчето, което напомня за детството. Не знам за вашето, но моето беше хубаво. И като всяко дете, обожавах шоколад, миризмата му ме опияняваше. Не веднъж и дваж съм преяждала /буквално/ с него. Майка ми се чудеше как да ме опази от него .... или по - скоро него от мен :)
Вкъщи изразът ''Нещо сладко'' имаше един - единствен облик и това беше шоколадът.
Нищо друго.
Не сладко от ягоди или малини, не мед, не кекс или какъвто и да било десерт. Въпреки че не помня да съм отказвал някога шоколадови десерти :)


Та ето и рецептата за Фъч от баба:
Необходими продукти:
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 125 гр. меко масло
  • 1 ванилия
  • 2 с.л. какао
  • щипка сол
  • 1/2 ч.ч. начупени орехи
  • 1 ч.ч. брашно
Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта, едно по едно добавяме яйцата и останалите продукти и миксираме до хомогенност. Обожавам орехи и затова сложих половината в сместа :) 
Така получената ароматна консистенция изсипваме в намазана с масло тавичка, поръсваме с останалите орехи и слагаме да се пече в предварително загрята на около 180ºC за 20-30 мин. Проверяваме дали е готов с клечка.
Изваждаме, оставяме да изстине и тогава режем.


Да ви е сладко!

2 comments:

  1. Ах, тези баби! Времето спира при тях...съществувате само вие двете, а в моя случай и нейната градинка...
    Не трябва да чакаме ледените състояния за посещения при тях :)

    Много хубав пост, Елица! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Съгласявам се с теб, че няма какво да се чакат ''кризите'', за да ходиш при баба! А към градинката на моята, аз мога да добавя и реката, която минава пред къщата :))

      Поздрави, Бети :)

      Delete