Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Крепостта Овеч, България

От миналогодишното ходене до северното ни крайбрежие планувах да отида до Крепостта Овеч, намираща се на 10 минути път с кола от Провадия, но така и не дойде нейният ред покрай Крепостта Плиска, Побитите камъни и т.н. ...

      За тези, които не са чували за нея, крепостта е построена от византийците през шести век. Наричана още Проват, Проватон, Овеч, Таш Хисар и Бурфанта. Намираща се на плато, с формата на кораб, днес от крепостта са останали напълно обновеното мостово съоръжение между крепостта и платото Табиите, множество кладенци за събиране на вода. 

В подножието на крепостта има нещо като паркинг, където да оставите автомобилите и следва още няколкостотин метра ходене и още 10тина мин катерене по скални стълби. Като цяло не е изморително. Крепостта е отворена за посещения целогодишно. Ние не улучихме кой знае колко приятно време, защото ни валя, но за късмет, изкачвайки се отгоре, дъждът спря :)

Ето и малко снимки от поредното красиво кътче история на България:














4 comments:

  1. Провадия е моят град и те поздравявам за чудесните снимки на крепостта! При следващото посещение, а силно се надявам, че ще има такова, слезте и до града! А аз обещавам да ви разходя и да черпя кефенце! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много благодаря, Гери :) Радвам се, че са ти харесали снимките! Мятото наистина е магическо! Често пътувам през района, така че ще има следващ път, още повече и при такава покана за разходка и кафе :)

      Delete
  2. Много обичам да ходя там, все през есента се пада, но искам да отида и през пролетта, искам да я видя през друг сезон! Невероятни снимки, изумителни! Поздрав от мен!

    ReplyDelete