Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Гергьовден е! /Джурджовден, Гюргьовден/

На 6ти Май празнуваме християнския празник в чест на Св. Георги Победоносец.



      Смятан за един от най - големите народни празници, денят на храбростта е официално учреден на 9.Януари.1880г. На този ден се извършват редица обредни ритуали, имащи едничката идея да осигурят здраве за хората и плодородие за нивите и животните. Народните вярвания гласят, че Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е найната лятна половина и така с Гергьовден се чества настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година. Св. Георги, обрзсмъртен в мита за Свети Георги и ламята. Той спасява девойката от ламята от долната земя и точно с този образ е изобразен в иконографията.
      Сутринта на 6ти Май всички стават рано и мият ръцете и лицето си с росна вода. Момите взимат менци и отиват на чешмата, берат свежи цветя, които окачват на входната врата и на животните, а след като се завърнат вкъщи, започват да месят тестото за обредния хляб, наричан още ''кошара'' или ''кувасник''. Всички се закичват със здравец, често се палят огньове. Вярва се, че на днешния ден билките имат  целебна сила.
      По стар обичай се прави курбан за здраве. Хубаво е хората да се събират някъде на зеленина, в близост до параклис или манастир. Съществено значение заемат зеленината, цветята и цъфналите клонки на Гергьовден, които символично пренасят силата на природата върху хората и домашните животни. Семейството се събира на обща трапеза, на която задължително освен агнешко, трябва да присъстват и лук, чесън, салата, обреден хляб, пиле и вино. Прието е обредната питка да е украсена с фигурки на агънца, овчарска гега и кошара.


      На Гергьовден празнуват едни от най - близките ми хора, затова им пожелавам да са живи и здрави и да носят името си с гордост!
      Имен ден имат Героги, Гергана, Галя, Гинка, Ганка, Ганчо, Галин, Галина, Генчо, Гена, Геновева, Габриела и останалите производни. 

No comments:

Post a Comment