Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Всичко е за добро и Шоколадова торта!



Искате ли да се изгубите в свят от шоколад ... Едно парче и си там ... :)

Допреди седмица - две се бях "заровила" в мисли, които не са типични за мен. Позволих временното настроение на околните да ми се отрази повече, отколкото си мислех, че е възможно. В крайна сметка си припомних златните правила, че не е необходимо да се замислям и притеснявам за неща, които още не са се случили и дори може никога да не видят реален свят.



И най - важното правило, че всичко, което се случва, е за добро. Наскоро приключих взаимоотношения с човек, когото познавах от повече от 10 години. Както обичам да казвам: "Различни хора, различни характери, различни виждания и различни пътища". Съдбата ни среща с хора, които ще ни донесат нещо. Разбира се, далече не става въпрос за материални придобивки. И по същата причина ни разделя с други.

В крайна сметка, всичко е за добро! Може в момента да не го виждаме, но след време винаги разбираме, че това е така.

Знаете ли какво ми липсва от Щатите? Вярно, че вече два месеца съм на наша земя и не мога да си намеря място, само правя планове за следващата екскурзия, пътуване, преживяване ... Но това, което най - много ми липсва от земята през океан, са хората. И по - точно тяхното отношение към живота. Хората по улиците са усмихнати, наслаждават се на живота, на това, което са постигнали или на това, че имат ясен път към целта. 



Напълно разбираемо е защо хората из нашите улици са намръщени, нещастни, с наведени глави и сякаш са загубили усмивката си много отдавна и дори не знаят как да си я върнат. Това наистина действа доста потискащо. 


Не знам дали вярвате, че с мислите си може да повлияете на развитието на нещата, но аз определено "изповядвам" тази вяра. Нищо добро не излиза от лоши мисли и лоши деяния. Никой не е надбягал вятъра и не е светил по - силно от слънцето. Това са закони, които никога няма да бъдат променени. 

Сещам се за нещо, което бях прочела преди време. Ставаше въпрос за Китайска теория на 5те стихии. Извадих ви няколко изречения:

Според древните китайци в основата на всичко стои дуалистичната космогонична концепция за съществуването на две противоположни сили – ин и ян, които са произлезли от първоначалната единна енергия ци (чи). Това става под въздействие на първоматерията Тайдзи 'Великия предел'. Светлите и леки частици на ян се вдигнали нагоре и образували небето, а мътните и тежки ин се спуснали надолу и образували земята.

Редуването на ин – пасивната сила и ян –активната сила определя цикличността на всички процеси на природата: ден и нощ, сутрин и вечер, зима и лято, студ и горещина, бодърстване и сън, дишане и издишване и т.н.

Взаимодействието на ин и ян пък ражда петте първоелемента (първостихии), които се явяват основа на всички материални неща и природни явления. Ако се отнеме само едно начало, то животът ще стане невъзможен. Древните китайци заимстват за тези елементи материи от ежедневието. Това са вода, огън, дърво, земя и метал и те обхващат много по-широка идея от конкретните вещества. Те се характеризират със следните особености:

Дърво "му": "растящо нагоре", тъй като има процес на захващане и разпростиращо се свободно. Всичко, което расте и се развива свободно, има характеристиката на дърво.
Огън "хуо": "горещ и горещ ярко" и символизира всичко, което е горещо и има характеристики на лумване, бляскане.
Земя "ту": тя служи за засаждане и израстване на посятото в нея, затова тя представлява основата за растеж и процеса на изхранване и се казва, че тя е майка на всичките неща.
Метал "дзин": той има способността да бъде претопяван и така той служи за сваляне и изчистване или пък като стипца.
Вода "шуей": "тя овлажнява и тече надолу", т.е. всичко, което овлажнява, охлажда и тече надолу, отговаря на елемента вода.

Тези взаимосвързани циклични явления могат да се наблюдават не само в природата, но и в човешкия организъм. Така, дървото съответства на раждането и израстването, което се приема и за сутрин и за пролет; огънят – на периода на максимална активност (кулминация), т.е. обяд и лято; металът – на упадъка на силите (разрушение), т.е. вечер и есен; водата – за минималната активност (покой), т.е. нощ и зима. Към тези елементи се прибавя и земята, който е център и ос на цикличните промени, защото всичко става на земята.

Последователността на взаимопораждането е следната: дървото ражда огън, огънят – земя, земята – метал, металът – вода, водата – дърво и така до безкрай. Що се отнася до взаимопобеждаването, то цикълът е както следва: водата преодолява огъня, огънят – метала, металът – дървото, дървото – земята, земята – водата. Съзидателният цикъл е външен, а разрушаващият – вътрешен, но те се уравновесяват по принципа на ин-ян. Това определя системата на петте елемента като свръхустойчива, като при евентуално външно действие може да се наруши някой елемент, но поради здравите връзки вътре в нея, то тя бързо ще възстанови равновесието си. Тази система няма начало и край.

Теорията на петте елемента се пренася върху всички живи същества, вещи и процеси. Ако петте стихии не са в равновесие, то при хората възникват болести, а в природата – дисхармония. 


Сега искам да ви пренеса обратно на това красиво място, на което се раждат приказки и където всичко е в абсолютна хармония, а именно кухнята :)

Шоколадова торта

Продукти:
За блатовете:
  • 9 с.л. неподсладено какао;
  • 1 1/2 ч.ч. брашно;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 1 ч.л. сода;
  • 1/4 ч.л. бакпулвер;
  • 120 гр. масло на стайна температура;
  • 1 1/2 ч.ч. захар;
  • 2 големи яйца;
  • 1/2 ч.ч. силно кафе;
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко;

За крема:
  • 120 гр. крем сирене Филаделфия с шоколад;
  • 100 гр. маскарпоне;
  • 125 гр. меко масло;
  • 200 гр. шоколад;
  • 7 с.л. неподсладено какао;

Допълнително:
  • 1 банан
  • няколко бонбона;
  • шепа филирани бадеми;
  • 1/3 ч.ч. прясно мляко;
  • 1/3 ч.ч. Бейлис;


Начин на приготвяне:
За блатовете слагаме в купа какаото, брашното, содата, солта и бакпулвера и оставяме настрани. В друга купа разбиваме мекото масло със захарта до пухкав крем.
След това добавяме едно по едно яйцата при непрекъснато разбиване.

Смесваме кафето и млякото. След това добавяме половината от сухите съставки към маслената смес и разбъркваме. При бавно бъркане, прибавяме млякото с кафето малко по малко и когато сместа е поела напълно течността, прибавяме и останалата половина от сухите съставки.

Включваме фурната да загрява на 180С. Аз изпекох сместа на два пъти и след това разрязох двата блата по дължина и получих общо 4 блата. Печем блатовете в тава със свалящи стени като застиламе с хартия за печене. 
Печем за около 30-35 мин и проверяваме със суха клечка.
Изваждаме и оставяме да изстинат напълно.


През това време приготвяме блата като разтопяваме шоколада на водна баня и оставяме напълно да изстине. 
Разбиваме маслото на крем и прибавяме малко по малко шоколада. Отбележете, че маслото трябва да е много меко, за да няма бучки.
След това продължаваме да разбиваме и прибавяме крем сиренето и маскарпонето, а накрая и какаото. Продължаваме бъркането за няколко минути, за да разбием и последната бучица, ако се е образувала такава.

Смесваме прясното мляко и Бейлиса и нарязваме банана на кръгчета.
Редим по следния начин: Блат, сиропираме леко и намазваме с крем, слагаме отново блат, сиропираме и подреждаме нарязания банан. След като приключим, измазваме тортата отвън и украсяваме с филирани бадеми и бонбони.


Да ви е шоколадово и сладко! :)


Източници: тук и тук.

4 comments:

  1. Съвършена е! И как е загладенкаааа;)
    Иначе и аз работя по онези въпроси, но има още доста да работя.
    Хубав вторник!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Мъхче :)
      А за онези въпроси ... май човек трябва цял живот да се упражнява и никога да не се отказва!
      Хубав ден!:)

      Delete
  2. Чудна торта,Ели,едно парче и наистина си в Рая!
    Прегръдка от мен с пожелание мислите ти в посока пътувания и екскурзии да се претворят в дела!

    ReplyDelete
  3. Ах, колко обичам шоколадови торти... Прекрасна е!
    Поздрави :-)))

    ReplyDelete