Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Солен кекс с див лук, сирене и подправки

Както вече ви казах, не знам дали е заради наближаващия ми рожден ден след няколко дни или има друга причина, напоследък ме е налегнала една липса на време за каквото и да било. 
      Списъкът ми с ястия (предимно десерти, разбира се) се увеличава, но само на хартия и в съзнанието си ги изпълнявам. Странно, защото от друга страна, денят става все по - дълъг.
      Преди няколко вечери се оказа, че нямаме хляб и ровейки зи любимите ми блогове, попаднах на изключително лесна и бърза рецепта за солен кекс, който пасна като по мярка час по - късно на вечерята. Рецептата е от този блог. Там можете да намерите всякакви вкуснотии, които си заслужават вниманието.

Соленият кекс може да се подправи по различен начин и да се разнообрази с още продукти по вкуса. Оригиналната рецепта е с бяло брашно, но аз нямах и го направих с пълнозърнесто, смесено с брашно от лимец. Авторката споделя, че може да се направи и под формата на мъфини. Както се казва, импровизирайте! Важното е да се забавлявате в кухнята. Как иначе ще откриете ястието на живота си :)

Ето и рецептата!
Ще са ви необходими няколко съставки:
  • 2 яйца;
  • 2 ч.ч. брашно (бяло, пшенично или каквото имате под ръка);
  • 1 ч.л. сода за хляб;
  • 1/2 ч.ч. олио;
  • сирене за поръсване;
  • няколко стръгчета див лук (може да го пропуснете, ако не ви е по вкуса);
  • подправки по вкуса (сложих каквото имах подръка);
  • 1/2 кофичка кисело мляко;
Начин на приготвяне:
Не съм използвама миксер, въпреки че щеше да стане една идея по - бързо, но и с вилица или метална бъркалка става.
Разбивате яйцата, гасите содата в киселото мляко и оставяте да се разтвори добре. 
Нарязвате на ситно лука.
Добавяте киселото мляко и олиото към яйцата, след тях на няколко пъти брашното, подправките и лука.

Разбърквате добре да се получи хомогенна смес и изливате в избраната форма за печене, намазана предварително с разтопено масло (олио) и поръсена с брашно.

Отгоре поръсете с намачканото сирене и може да поръсите с пипер.

Печем в предварително загрята фурна (без вентилатор) на 180ºC за около 40-50 мин. Проверявайте с клечка.

Ами това е :) Бързо, лесно, вкусно!
Да ви е сладко и до следващия път!


А ето я и моята стара приятелка :)



No comments:

Post a Comment