Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Що е то фъстъчено масло и има ли то почва у нас?

Навярно сто сте чували/опитвали/виждали или небрежно подминавали бурканчето със странно съдържание в магазина. Мнозина подхождат с недоверие към този типично Американски продукт. Но той има редица предимства за организма, както е източник на много полезни вещества, необходими за пълноценно и здравословно хранене.




     Както сигурно се досещате, фъстъченото масло се прави от .... фъстъци :) изпечени такива, които след това се смилат на паста и им се добавя малко растително масло. Има маслено съдържание на около 50% фъстъчено масло и не може да бъде сравнено с останлите масла, които познаваме. В едно бурканче се съдържат около 40-50% протеин и по - малко от 20% въглехидрати. Фъстъците са богат източник на витамини /E, A, D/ и въпреки високото съдържание на калории, е подходящо за вегетарианци и хора, които избягват консумацията на месо. В състава си фъстъченото масло има още калций, цинк, мед, магнезий, фосфор, минерали и антиоксиданти.

      За ползите от фъстъченото масло:
- има високо протеиново-белтъчно съдържани, заради което е добър заместител на животинските продукти;
- съдържа ниацин /витамин B3/, който спомага за добрия вид на кожата, косата и ноктите;
- витамин В3 съдейства за усвояването на енергията от храната;
- спомага за доброто функциониране на храносмилателната система;
- понижава риска от заболяване на сърдечно - съдовата система и има антимикробен ефект;
- играе роля на природен антибиотик, спомагайки за защитата от редица вируси и възпаления;
- забавя стареенето;
- намалява и риска от сърдечни проблеми;
- укрепва кръвоносните съдове;
- намалява хорестерола;



      И като всеки продукт, фъстъченото масло също има някой негативи:
- веднага се сещаме за алергиите от фъстъци и съответно маслото от тях не бива да бъде консумирано под никаква форма;
- при неправилно съхранение може да граняса или мухляса и в резултат да се образуват токсини, които са отровни за хората;
- високо съдържание на калории и мазнини;

      Съхранението на фъстъченото масло е от изключителна важност и не бива да се пренебрегва. Както и добрепознатите ни масла, това също има нужда от хладно и сухо място. Не бива да се излага на слънчева светлина и някои видове фъстъчено масло не трябва да минават през топлинна обработка.



       Има няколко вида фъстъчено масло:
- Ситно смляно - наподобява топено сирене;
- Едро смляно - с малки парченца фъстъци;
- Сурово фъстъчено масло - този вид е не е толкова силно рафиниран и не е напълно сурово. При него имаме по - голямата част от полезните вещества в състава запазени.
- Рафинирано фъстъчено масло - това може би е най - масово разпространеното и съдържа по - малко витамини, но пък е по - устойчиво на гранясване.



      Ако вече веднъж сте използвали фъстъчено масло или поне сте го опитвали, веднага ще ви дойдат на ум различните му приложения в кулинарията. Най - честото и ''пренесено'' през океана приложение е мазането му на филийка хляб /още по - добре, ако е пълнозърнест/. На по - късен етап можете да го включите в някоя рецепта за сладки, кремове, сосове и т.н. Чувала съм, че на някои места в щатите го добавят и към картофеното пюре, но не знам какъв би бил ефекта. Аз лично го обичам на филийка хляб или към закуската с овесени ядки.
       Затова и сега съм решила да ви представя най - лесния начин на консумация, а именно върху филия хляб, която обаче леко запекох, и вместо сладко или конфитюр, както е прието, добавих нарязан банан. Да си призная, много добре ми се отрази за закуска :)

На голяма част от вас ще им се стори странен вкуса на фъстъченото масло, особено ако не сте и кой знае какъв любител на фъстъците. Както вече споменах в предишна публикация, вкъщи не беше прието чак толкова радушно, колкото ми се искаше. Затова и ви съветвам да си купите възможно най - малката опаковка, защото не е лека храна и не се консумира бързо, а при неправилно съхранение, ще се наложи да го изхвърлите /или пък, ако не ви допадне/.

Ето сега и бързите и лесни ''сандвичи'' с фъстъчено масло:
Необходими са ви:

  • няколко филийки черен/пълнозърнест хляб;
  • един банан;
  • фъстъчено масло;


Начин на приготвяне:
Запечете леко филийките от двете страни, намажете с фъстъченото масло според вкуса ви и разнесете кръгчета банан отгоре.



Ами това е :)
Да ви е сладко!

Here is the english version of the recipe: here

2 comments:

  1. На фъстъците не съм им много голяма почитателка, но фъстъчено масло обичам, макар и не по начина, по който най-често го консумират американците - на дебела филия със слой strawberry jelly и marshmallow fluff. Твоят вариант ми допада много повече, а аз го добавям и в някои салатни дресинги. Не знаех, че някои видове не търпят топлинна обработка, благодаря ти за ценната информация! Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Зори, аз също не си падам по начина, по който го консумират американците и затова се поразрових и всъщност открих, че някои са чувствителни на топлинна обработка :)
      Поздрави и хубав ден!

      Delete