Наскоро се случи така, че вкъщи едновременно бяхме купили банани и така се оказахме с около 20тина броя от жълтия плод. Колкото и да ги обичаме, не е реалистично да се говори, че ще успеем да ги изконсумиране преди да са презряли. Направих си един плодов шейк, но за него отиде един банан. Зачудих се какво да правя с останалите и тъй като нямахме и хляб, реших да съчетая нещата :)
Написах в google 'хляб с банани' и избрах едно от предложенията. Като цяло желанието ми беше рецептата да е изключително бърза и лесна. Не можех да отделя много време този ден в кухнята... да, сещате се, имаме и други ангажименти, колкото и да ми се иска понякога да не излизам от ''свещеното място'' :)
Чудех се какво ще излезе накрая и нервно хвърлях по едно око във фурната, докато се печеше. Когато го опитах, имаше вкус на нещо средно между кекс и сладък хляб. Вероятно може да се приготви и с по - малко захар, отколкото пишеше в рецептата, но реших да я спазвам грамажите поне първия път.
Продукти за бананов хляб:
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцето с вилица в дълбок съд. Добавяме му захарта и солта, след това и разтопеното масло /става и с олио/ и пак разбъркваме. Не е задължително да използвате миксер, става идеално и с вилица.
Прибавяме брашното със содата и част от семките и бъркаме до получаване на хомогенна смес.
Изсипваме всичко това в съд, предварително намазан с масло и отгоре поръсваме с останалата част от семките.
Печем на горен и долен реотан на 175С градуса за около час, може и повече. Ако започне бързо да се запича отгоре, може да го покриете не плътно с алуминиево фолио.
Този тук направих преди няколко дни. Сложих, каквито семки имах налични. Отгоре не съм слагала :) Пак стана изключително вкусен и ароматен!
Написах в google 'хляб с банани' и избрах едно от предложенията. Като цяло желанието ми беше рецептата да е изключително бърза и лесна. Не можех да отделя много време този ден в кухнята... да, сещате се, имаме и други ангажименти, колкото и да ми се иска понякога да не излизам от ''свещеното място'' :)
Чудех се какво ще излезе накрая и нервно хвърлях по едно око във фурната, докато се печеше. Когато го опитах, имаше вкус на нещо средно между кекс и сладък хляб. Вероятно може да се приготви и с по - малко захар, отколкото пишеше в рецептата, но реших да я спазвам грамажите поне първия път.
- 3 броя банани;
- 1 яйце;
- 1 1/2 ч.ч. пресято брашно;
- 2/3 ч.ч. разтопено масло;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1 ч. л. сода за хляб;
- 1 ч.л. сол;
- 20 гр. белени слънчогледови семки;
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцето с вилица в дълбок съд. Добавяме му захарта и солта, след това и разтопеното масло /става и с олио/ и пак разбъркваме. Не е задължително да използвате миксер, става идеално и с вилица.
Прибавяме брашното със содата и част от семките и бъркаме до получаване на хомогенна смес.
Изсипваме всичко това в съд, предварително намазан с масло и отгоре поръсваме с останалата част от семките.
Печем на горен и долен реотан на 175С градуса за около час, може и повече. Ако започне бързо да се запича отгоре, може да го покриете не плътно с алуминиево фолио.
Този тук направих преди няколко дни. Сложих, каквито семки имах налични. Отгоре не съм слагала :) Пак стана изключително вкусен и ароматен!
No comments:
Post a Comment