Много отдавна си бях запланувала да приготвя хубавите бисквитки на Бети, но както знаете плановете са, за да може кармата ни да ни се посмее.
Сетих се за онзи израз, че ако искаш да разсмееш Господ, трябва да му разкажеш за плановете си. Аз явно много честно го разсмивам, защото рядко ми се получава с плануването. И така онзи ден се събудих рано рано, нещо абсолютно нетипично за мен. В 7:30 вече отпивах първата глътка събуждащо кафе, когато ми просветна! Имах продуктите, имах и времето за онези леко позабравени бисквитки, които исках да приготвя преди няколко месеца... Още преди да мога да премисля идеята, вече бях запретнала ръкави и отмервах овесените ядки на симпатичното кухненско кантарче.
И както става с повечето неща напоследък, които готвя, се зачудих защо не съм намерила тези 30мин свободно време по - рано?! Да. Добре ме разбрахте. Точно 30 минути ми трябваха и бисквитките бяха сложени на топло във фурната, а в кухнята се разнасяше приятен аромат. Аз от своя страна кръжах напред - назад от глад и се облизвах.
Всичките видове сирена и кашкавал, които имахме, бяха прилежно нарязани и аранжирани и единственото, което чаках, беше приятно златистия цвят на бисквитките, за да ги извадя от печката.
Около час по - късно кафето вече беше отдавна забравено, бях преполовила вкусните бисквитки, които идеално се съчетаха с наличните сирене и кашкавал и се зареждах със сили да направя няколко кадъра. Просто нямаше начин да не направя няколко хубави снимки и да пропусна възможността да ви ги покажа. Все пак не съм чак такъв егоист! Обичам да споделям храната си /след като вече съм се нахранила/ :).
Рецептата на Бети е с 225 гр фини овесени ядки, но моите бяха едва 120 гр, та добавих едри овесени ядки и трици, които след това надробих в блендер. Добавих и малко повече захар, но не ме винете! Обичам сладичко :)
Необходими продукти:
- 225 гр. фини овесени ядки;
- 60 гр. пълнозърнесто брашно;
- 60 гр. меко масло;
- 2 с.л. кафява захар;
- 1 ч.л. сол;
- 1/2 ч.л. сода за хляб;
- 70 мл. гореща вода;
Начин на приготвяне:
Смесваме всички сухи съставки и ги завъртаме за малко в блендер. Но не ги правете на сол, все пак искаме бисквитките ни да изглеждат красиви.
След това добавяме мекото масло и разбъркваме, докато получим едри трохи.
Накрая добавяме и горещата вода малко по малко, докато получим хубаво тесто.
Сега е моментът, в който можете да включите фурната на 190C.
Изсипваме го върху набрашнен плот и доомесваме. Преди да разточим, поръсваме отново плота с брашно и малко от фините овесени ядки /ако са ви останали/.
Разточваме лист с дебелина около 1/2 см и изрязваме бисквитките.
Пренасяме ги върху хартия за печене и слагаме да се пекат за около 20-30мин, докато придобият приятен златист цвят.
Изваждаме и оставяме на решетка да изстинат.
ТУК може да намерите и рецептата със страхотни снимки на Бети.
Да ви е сладко и до следващия път! :)
Много вкусни бисквитки, Ели!
ReplyDeleteЧудни са!
Поздрави!
Благодаря ти, Габи :)
DeleteБети е магьосница, но и твоите бисквитки са фантастични! И така хубаво си ги аранжирала, направо ми се прииска да си грабна едничка с кашкавал и грозде. Браво! :)
ReplyDeleteМного ти благодаря, Гери :)
DeleteПоздрави и прекрасни почивни дни!
Ели, няма случайни неща. Когато отворих и видях тази страхотна твоя публикация похапвах от тези бисквити с козе сирене и смокини и дори си мислех за твоята почивка и смокиновата история. На почивка съм и вчера попаднах на невероятни смокини!
ReplyDeleteАко знаеш как ти се зарадвах! Благодаря за доверието и емоциите! Радвам се, че са ти допаднали бисквитите и си им направила страхотни снимки!
Бети, не само на мен ми допаднаха! Гостите ми, на които ги сервирах, също останаха очаровани :) А за смокините, мисля да им дам втори шанс и ако видя някъде хубави, ще взема и ще направя нещо интересно :)
DeleteНа теб приятна почивка и слънчево време :)
Поздрави!