Бях правила тази торта преди няколко месеца за няколко дечица, които много й се зарадваха. Разбира се, те се радват на всичко обагрено в много цветове, но си я изядоха лакомниците :)) На гости ми е моят племенник, както вече бях споменала в предна публикация... та след онзи кофти момент с колата и смяната на гумата, се захванах още на другия ден с довършването на тортата. Още повече, че със затоплянето на времето, с повечето слънце през деня и
нарастващото желание за промяна, сега беше моментът да се втурна в
такова няколкочасово кулинарно изживяване.
Не знам за вас, но сега е моят момент от годината, когато пропускам по - лесно някои неприятни неща около мен и не се затормозявам за тези, които дълго време съм опитвала да променя или подобря, но не ми се е получило, по една или друга причина. Както наскоро прочетох някъде, че на една жена трябва да й се даде чаша кафе, за да промени нещата, които може и чаша вино за тези, които не може да промени :) Много ми хареса! Все пак всяко нормално човешко същество би опитало няколко пъти с добро /ако някой иска нещо, може да е крайно изобретателен в идеите си/ и ако и тогава не види резултат, опитите ще спрат и ще дойде моментът на апатия към ''нещото''. Но хайде обратно към веселата торта...
Сигурна съм, че повечето от вас са я виждали, със сигурност има и доста разновидности.
Не можах да й направя много снимки, защото никой не можеше да чака и трябваше да бъде изядена :)
Ето и моят вариант:
Необходими продукти за блата:
Продукти за крема:
Кремът трябва да се приготви един ден предварително, за да може кокосовите стърготини в него да омекнат и да поемат от влажността му. Той се прави като разбием мекото масло с маскарпонето до пухкав крем, след това добавяме и кондензираното мляко и разбиваме добре. Накрая прибавяме и кокосовите стърготини. Оставяме го в купата, в която сме го разбили и я покриваме със свежо фолио. Прибираме за една нощ в хладилник.
Блатовете се приготвят като се разбият белтъците до побеляване, добавяме ванилията и прясното мляко и разбиваме енергично. Отделяме ги настрана.
В друг съд се смесват брашното с бакпулвера, захарта и солта. Внимателно и на няколко пъти към тях се добавят мекото масло и кокосовото мляко, при непрекъснато бъркане. Скоростта на миксера постепенно се увеличава, докато сместа стане пухкава.
Към тази смес на 3-4 пъти се добавя белтъчената смес и се разбърква добре.
Претегляме цялата смес или мислено я разделяме на 6 и я разпределяме в 6 различни купички. Към всяка от тях добавяме сладкарската боя, според указанието на опаковката. Аз използвах тези на Dr. Oetker.
През това време включваме фурната на 175С градуса да загрее. Изрязваме 6 кръка от хартия за печене с големината на съда, в който ще печем блатовете. Намасляваме дъното на тавата и отгоре поставяме по един изрязан кръг и върху него изсипваме една от купичките със сместа за блат. Печем ги за около 15мин. на горен и долен реотан. При печене блатовете не трябва да променят цвета си или да потъмняват. Можете да проверите за готовност с клечка. След като е готов, всеки блат се пренася върху метална скара, застлана с хартия за печене, за да изстине. Този процес се повтаря с всеки от блатовете.
Сглобяването на тортата е както следва: подреждаме блатовете в цветовете на дъгата като всеки от тях напояваме съвсем леко с млякото, оставено на стайна температура. След това мажем с част от крема. Не мажем най - горния блат!
След като сме приключили със сглобяването на тортата, я прибираме за 30-40мин. в хладилник. През това време разтопяваме на водна баня маслото и шоколада за глазурата. Оставяме за 1-2 мин да поизстине и заливаме тортата с глазурата.
Прибираме отново тортата за няколко часа в хладилник.
Да ви е сладко!
Рецептата е взета от: http://sunshineskitchen.com/coconut-rainbow-cake/
Не знам за вас, но сега е моят момент от годината, когато пропускам по - лесно някои неприятни неща около мен и не се затормозявам за тези, които дълго време съм опитвала да променя или подобря, но не ми се е получило, по една или друга причина. Както наскоро прочетох някъде, че на една жена трябва да й се даде чаша кафе, за да промени нещата, които може и чаша вино за тези, които не може да промени :) Много ми хареса! Все пак всяко нормално човешко същество би опитало няколко пъти с добро /ако някой иска нещо, може да е крайно изобретателен в идеите си/ и ако и тогава не види резултат, опитите ще спрат и ще дойде моментът на апатия към ''нещото''. Но хайде обратно към веселата торта...
Сигурна съм, че повечето от вас са я виждали, със сигурност има и доста разновидности.
Не можах да й направя много снимки, защото никой не можеше да чака и трябваше да бъде изядена :)
Ето и моят вариант:
Необходими продукти за блата:
- 240 мл. кокосово мляко;
- 120 мл. прясно мляко;
- 5 белтъка на стайна температура;
- 1 пакетче бакпулвер;
- 375 гр. брашно;
- 470 гр. захар;
- 225 гр. меко масло;
- 1 ванилия;
- щипка сол;
- готварски бои - 6 броя;
- 1/2 ч.ч. прясно мляко на стайна температура;
- 150 гр. черен шоколад за разтопяване;
- 20 гр. масло за глазурата;
Продукти за крема:
- 500 гр. маскарпоне;
- 400 гр.кондензирано мляко;
- 150 гр. кокосови стърготини;
- 230 гр. меко масло;
Кремът трябва да се приготви един ден предварително, за да може кокосовите стърготини в него да омекнат и да поемат от влажността му. Той се прави като разбием мекото масло с маскарпонето до пухкав крем, след това добавяме и кондензираното мляко и разбиваме добре. Накрая прибавяме и кокосовите стърготини. Оставяме го в купата, в която сме го разбили и я покриваме със свежо фолио. Прибираме за една нощ в хладилник.
Блатовете се приготвят като се разбият белтъците до побеляване, добавяме ванилията и прясното мляко и разбиваме енергично. Отделяме ги настрана.
В друг съд се смесват брашното с бакпулвера, захарта и солта. Внимателно и на няколко пъти към тях се добавят мекото масло и кокосовото мляко, при непрекъснато бъркане. Скоростта на миксера постепенно се увеличава, докато сместа стане пухкава.
Към тази смес на 3-4 пъти се добавя белтъчената смес и се разбърква добре.
Претегляме цялата смес или мислено я разделяме на 6 и я разпределяме в 6 различни купички. Към всяка от тях добавяме сладкарската боя, според указанието на опаковката. Аз използвах тези на Dr. Oetker.
През това време включваме фурната на 175С градуса да загрее. Изрязваме 6 кръка от хартия за печене с големината на съда, в който ще печем блатовете. Намасляваме дъното на тавата и отгоре поставяме по един изрязан кръг и върху него изсипваме една от купичките със сместа за блат. Печем ги за около 15мин. на горен и долен реотан. При печене блатовете не трябва да променят цвета си или да потъмняват. Можете да проверите за готовност с клечка. След като е готов, всеки блат се пренася върху метална скара, застлана с хартия за печене, за да изстине. Този процес се повтаря с всеки от блатовете.
Сглобяването на тортата е както следва: подреждаме блатовете в цветовете на дъгата като всеки от тях напояваме съвсем леко с млякото, оставено на стайна температура. След това мажем с част от крема. Не мажем най - горния блат!
След като сме приключили със сглобяването на тортата, я прибираме за 30-40мин. в хладилник. През това време разтопяваме на водна баня маслото и шоколада за глазурата. Оставяме за 1-2 мин да поизстине и заливаме тортата с глазурата.
Прибираме отново тортата за няколко часа в хладилник.
Да ви е сладко!
Рецептата е взета от: http://sunshineskitchen.com/coconut-rainbow-cake/
No comments:
Post a Comment