Най - вероятно първата ви мисъл, когато чуете за Ватикански хляб, ще е за някое кулинарно чудо, което лекува всички болести и т.н. Но това не е съвсем така :) Сигурна съм, че всеки, който има достъп до интернет поща или някакъв вид социална мрежа, се е сблъсквал с т.нар. СПАМ или послания от типа ''Това ще промени живота ти'', ако го разпространиш на 100 свои приятели.
Но Ватиканският хляб е нещо различно. Магията му не идва от вкуса, начина на приготвяне или вълшебни и трудни за намиране съставки. Идеята за хяба води началото си от Италия и се казва Веригата на Св. Антонио. В основата й е замесването на Ватиканския хляб, който всъщност прилича по - скоро на кекс и ''носи щастие'' на цялото семейство. /Или поне такава е идеята/.
Има няколко задължителни условия, които трябва да бъдат спазени, за изпълнението му, което май е по - интригуващото около хляба. Първото условие е, че той трябва да бъде приготвен веднъж в живота. Защо веднъж, ще попитате? Защото, ако човек има задача да намисли само едно - единствено съкровено желание, то наистина ще бъде такова и Св. Антонио ще се погрижи за изпълнението му. Второто условие е веригата да бъде продължена. Това се случва като сместа се разделя на 4 равни части и 3 от тях се раздават на хора, които ще направят същото. Третото условие е приготвянето на хляба винаги да започва в понеделник, а процесът по изготвянето му продължава цялата седмица като се използва задължително дървена лъжица.
И така процесът е следният:
Получили сте част от сместа, дадена ви в стъклен или пластмасов затворен съд. Изсипвате сместа в голям съд /пак стъклен или пластмасов/ с капак.
Понеделник: Към сместа се добавя 250 гр. захар. Без да се разбърква. Похлупва се пак с капак и се прибира в хладилник.
Вторник: Към сместа се добавя 250 гр. прясно мляко без да се разбърква, похлупва се с капак и се прибира в хладилник.
Сряда: Добавя се 250 гр. пресято брашно и отново не се разбърква, затваря се с капак и се прибира в хладилника.
Четвъртък: Не се прибавя нищо, а се разбърква добре до получаване на хомогенна смес без бучици от брашно. Затваря се с капак и се прибира отново в хладилник.
Петък: Добавя се 250 гр. брашно, 250 гр. захар, 250 гр. прясно мляко. Разбърква се добре с дървена лъжица до хомогенизиране на съставките. Разделя се на 4 равни части, които поставяме в пластмасови или стъклени кутии и които след това ще раздадем. Раздаването им трябва да се случи до идния понеделник. Четвъртата част се прибира отново в хладилника.
Събота: Към четвъртата част се добавят 250 гр. брашно, 250 гр. олио, 3 яйца, 1 шепа стафиди, 1/2 начупен шоколад, 1 кафена чаша орехи, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. сода, 1/2 бакпулвер, 1 пакетче ванилия. Всичко се разбърква добре и се пече в кексова форма за около 40-45мин. / Въпреки че при мен се пече 65 мин./
Внимание! Не забравяйте да си пожелаете желание в понеделник, когато започнете приготвянето на хляба.
Да ви е сладко! :)
Но Ватиканският хляб е нещо различно. Магията му не идва от вкуса, начина на приготвяне или вълшебни и трудни за намиране съставки. Идеята за хяба води началото си от Италия и се казва Веригата на Св. Антонио. В основата й е замесването на Ватиканския хляб, който всъщност прилича по - скоро на кекс и ''носи щастие'' на цялото семейство. /Или поне такава е идеята/.
Има няколко задължителни условия, които трябва да бъдат спазени, за изпълнението му, което май е по - интригуващото около хляба. Първото условие е, че той трябва да бъде приготвен веднъж в живота. Защо веднъж, ще попитате? Защото, ако човек има задача да намисли само едно - единствено съкровено желание, то наистина ще бъде такова и Св. Антонио ще се погрижи за изпълнението му. Второто условие е веригата да бъде продължена. Това се случва като сместа се разделя на 4 равни части и 3 от тях се раздават на хора, които ще направят същото. Третото условие е приготвянето на хляба винаги да започва в понеделник, а процесът по изготвянето му продължава цялата седмица като се използва задължително дървена лъжица.
И така процесът е следният:
Получили сте част от сместа, дадена ви в стъклен или пластмасов затворен съд. Изсипвате сместа в голям съд /пак стъклен или пластмасов/ с капак.
Понеделник: Към сместа се добавя 250 гр. захар. Без да се разбърква. Похлупва се пак с капак и се прибира в хладилник.
Вторник: Към сместа се добавя 250 гр. прясно мляко без да се разбърква, похлупва се с капак и се прибира в хладилник.
Сряда: Добавя се 250 гр. пресято брашно и отново не се разбърква, затваря се с капак и се прибира в хладилника.
Четвъртък: Не се прибавя нищо, а се разбърква добре до получаване на хомогенна смес без бучици от брашно. Затваря се с капак и се прибира отново в хладилник.
Петък: Добавя се 250 гр. брашно, 250 гр. захар, 250 гр. прясно мляко. Разбърква се добре с дървена лъжица до хомогенизиране на съставките. Разделя се на 4 равни части, които поставяме в пластмасови или стъклени кутии и които след това ще раздадем. Раздаването им трябва да се случи до идния понеделник. Четвъртата част се прибира отново в хладилника.
Събота: Към четвъртата част се добавят 250 гр. брашно, 250 гр. олио, 3 яйца, 1 шепа стафиди, 1/2 начупен шоколад, 1 кафена чаша орехи, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. сода, 1/2 бакпулвер, 1 пакетче ванилия. Всичко се разбърква добре и се пече в кексова форма за около 40-45мин. / Въпреки че при мен се пече 65 мин./
Внимание! Не забравяйте да си пожелаете желание в понеделник, когато започнете приготвянето на хляба.
Да ви е сладко! :)
Имам квас и ще се радвам, ако някой иска да ми пише :)
ReplyDeleteБлагодаря Диана. Ще разпространя и дано има желаещ, защото опеределно си заслужава :)
DeleteИ аз благодаря :)
ReplyDeleteЩе имам квас на 17.07, ако някой иска, да звънне- 0887765525.
ReplyDeleteЩе имам квас за раздаване на 30.05.0885083414
ReplyDeleteИмате ли квас?
DeleteТърся квас???
DeleteИмам два кваса за раздаване ако искате обадете ми се тел.0885518420
ReplyDeleteЗдравей,Елена.Имам 2 броя квас.От София съм.Ако искаш обади се.0886995446 Миглена
ReplyDeleteПолучих квас в сряда, какво правя сега, Чакам до
ReplyDeleteпонеделник ли?
Здравейте, все пак е важна идеята. Аз бих го започнала в деня, в който съм го взела. Поздрави
ReplyDeleteЗдравейте,
ReplyDeleteкогато се започне приготвянето на хляба продуктите съхраняват ли се в хладилник или на стайна температура?
Получих квас, но ми звучи странно пет дни да се съхранява на стайна температура. Сега е много горещо и прясно мляко стоящо пет дни не би ли се развалило?
Здравейте. Съхранява се всичко в хладилник по време на целия процес.
DeleteПоздрави
Имам квас за раздаване, от Варна съм. Ако някой иска тел - 0894385892
ReplyDeleteImam kvas 11.07.2014 ,ot sofiq sum
ReplyDeleteAko nqkoi proqvqva interes, sega pravq kvasa i sled petyk moga da dam, ot Varna sym :)
ReplyDelete