Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Какаов кекс със смокини

        Преди повече от година, когато ми попадна тази рецепта, бях много резервирана, че въобще ще се получи нещо, но останах приятно изненадана, когато я приготвих за първи път...

http://cakeandpancake.blogspot.com/2014/03/blog-post_3.html
 

        Тогава направих половин доза и я изсипах във формички за мъфини. Добавих различни плодове и ядки, и като цяло, каквото намерих в кухнята като малки остатъци от предни рецепти :) Получи се доста добре! Може би в някоя от следващите публикации ще ви покажа как изглеждаха и кексчетата :)
      Като цяло това е кекс, който винаги се получава. Дори да се попрепече малко повече във фурната, става с леко хрупкава повърхност и изключително мек отвътре.



Необходими продукти:

  • 3ч.ч. брашно;
  • 6 с.л. неподсладено какао;
  • 1 1/2 ч.ч. захар;
  • 2/3 ч.ч. олио;
  • 2 ч.л. оцет /лимонов сок/;
  • 1 ч.л. сол;
  • 2 ч.л. сода;
  • 1 ампула ванилия;
  • 2 ч.ч. вода;
  • 6-7 бр. сушена смокиня;

За глазурата:
  • 40 гр. меко масло;
  • 100 гр. бял шоколад;
  • Суров шам фъстък;


Начин на приготвяне: 
       В купа смесваме всички сухи съставки и ги объркваме. В друг съд смесваме мокрите съставки и на части при постоянно бъркане ги прибавяме към сухите до получаване на еднородна смес. Може да се бърка с миксер или с вилица.
      Нарязваме на ситно сушените смокини и ги добавяме в сместа. Разбъркваме. Може да се използват всякакви плодове според сезона и предпочитанията :)



  Изсипваме кексовата смес в подходящ съд и печем при предварително загрята фурна на 180С градуса за около 40 минути. Може да се опита дали кексът е готов с клечка.
  


     Когато изстине върху решетка, може да се извади от формата.
Разтапяме на водна баня шоколада и маслото и заливаме с тях кекса. Още докато заливката не е стегнала, поръсваме със ситно нарязан суров шам фъстък.



Да ви е сладко! :)



No comments:

Post a Comment