Преди повече от година, когато ми попадна тази рецепта,
бях много резервирана, че въобще ще се получи нещо, но останах приятно изненадана,
когато я приготвих за първи път...
Тогава направих половин доза и я изсипах във формички за мъфини. Добавих различни плодове и ядки, и като цяло, каквото намерих в кухнята като малки остатъци от предни рецепти :) Получи се доста добре! Може би в някоя от следващите публикации ще ви покажа как изглеждаха и кексчетата :)
Като цяло това е кекс, който винаги се получава. Дори да се попрепече малко повече във фурната, става с леко хрупкава повърхност и изключително мек отвътре.
Необходими продукти:
За глазурата:
Начин на приготвяне:
В купа смесваме всички сухи съставки и ги объркваме. В друг съд смесваме мокрите съставки и на части при постоянно бъркане ги прибавяме към сухите до получаване на еднородна смес. Може да се бърка с миксер или с вилица.
Нарязваме на ситно сушените смокини и ги добавяме в сместа. Разбъркваме. Може да се използват всякакви плодове според сезона и предпочитанията :)
Изсипваме кексовата смес в подходящ съд и печем при предварително загрята фурна на 180С градуса за около 40 минути. Може да се опита дали кексът е готов с клечка.
Когато изстине върху решетка, може да се извади от формата.
Разтапяме на водна баня шоколада и маслото и заливаме с тях кекса. Още докато заливката не е стегнала, поръсваме със ситно нарязан суров шам фъстък.
Да ви е сладко! :)
Тогава направих половин доза и я изсипах във формички за мъфини. Добавих различни плодове и ядки, и като цяло, каквото намерих в кухнята като малки остатъци от предни рецепти :) Получи се доста добре! Може би в някоя от следващите публикации ще ви покажа как изглеждаха и кексчетата :)
Като цяло това е кекс, който винаги се получава. Дори да се попрепече малко повече във фурната, става с леко хрупкава повърхност и изключително мек отвътре.
Необходими продукти:
- 3ч.ч. брашно;
- 6 с.л. неподсладено какао;
- 1 1/2 ч.ч. захар;
- 2/3 ч.ч. олио;
- 2 ч.л. оцет /лимонов сок/;
- 1 ч.л. сол;
- 2 ч.л. сода;
- 1 ампула ванилия;
- 2 ч.ч. вода;
- 6-7 бр. сушена смокиня;
За глазурата:
- 40 гр. меко масло;
- 100 гр. бял шоколад;
- Суров шам фъстък;
Начин на приготвяне:
В купа смесваме всички сухи съставки и ги объркваме. В друг съд смесваме мокрите съставки и на части при постоянно бъркане ги прибавяме към сухите до получаване на еднородна смес. Може да се бърка с миксер или с вилица.
Нарязваме на ситно сушените смокини и ги добавяме в сместа. Разбъркваме. Може да се използват всякакви плодове според сезона и предпочитанията :)
Изсипваме кексовата смес в подходящ съд и печем при предварително загрята фурна на 180С градуса за около 40 минути. Може да се опита дали кексът е готов с клечка.
Когато изстине върху решетка, може да се извади от формата.
Разтапяме на водна баня шоколада и маслото и заливаме с тях кекса. Още докато заливката не е стегнала, поръсваме със ситно нарязан суров шам фъстък.
Да ви е сладко! :)
No comments:
Post a Comment