Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Черните палачинки и защо се разболяваме?



Отдавна ни се бяха дояли американски палачинки и след последния път, всички вкъщи ги запомниха! И без да скромнича, получиха ми се много добре :)



Реших тези сладурковци да бъдат малко по - различен стайл.
Добавих им малко овесени ядки, за да не бъдат чак толкова калорични и да станат малко по - здравословни, ако въобще е възможно!



Като стана дума за здравето, силно се интересувам какво е мнението ви за противогрипните ваксини, за антибиотиците и всичките разноцветни хапчета, които се продават в аптеките под формата на някакъв ''лек''?



През живота си съм имала ''щастието'' да пия антибиотик само един път и повече от две седмици след това се ''лекувах'' от антибиотика, поглъщайки тонове витамини, антиалергични и всякакви други анти~, които се пият по време и след серията с антибиотика.



Не беше особено приятно предвид факта, че буквално ми се повдига от хапчета. Пък да не говорим за онези, които са уж витамини. Сигурно се сещате за какво говоря :)
Разтворими, смучещи се оцветени и ароматизирани хапченца, които могат да се намерят под път и над път.



Винаги съм поддържала тезата, че човек може да си набави необходимите витамини и минерали, с които да съществува съвсем нормално, от храната, с която се храни. И като се замислим, повечето храни, които са т.нар. ''естествен антибиотик'' са много вкусни и могат да се сготвят по различни начини или дори да се консумират сурови. Докато пиша това, в главата ми изкплуват образите на ядките, червената боровинка, спанака, чесъна, стафидите, всички цитруси и лимони, много лимони!



С настъпването на голямата грипна епидемия, която май започва от северното ни крайбрежие, все по - често се сещам, че трябва да консумираме плодове и зеленчуци, богати на витамини непрекъснато. Жалко е, когато човек се сеща едва след като се е разболял.



Вярно, че отпадането на имунната система е комплексно състояние, включващо недостиг на витамини, преумора, недоспиване, нерви (ех, ама тях винаги ги има, за съжаление!), прекалено съсредоточаване в работата, липсата на чист въздух в многомилионните градове, напрежението, храната на крак набързо в обедната почивка, прекалена консумация на кофеин и т.н., и т.н.



Но все пак това не е никакво оправдание!
Кой в днешното забързано ежедневие има лукса да си позволи да се разболее?
Кой ще пазарува?
Кой ще изчисти?
Кой ще сготви? (Поне една супичка...Добре, че са бабите!)
Кой ще заведе децата на детска градина/училище/ясла?
Кой ще ги нахрани (все пак не е хубаво да се мотаем около тях с хрема и кашлица...)?
Кой ще ни свърши работата? (Да, за съжаление не само няма кой да я свърши, а и ще ни чака, утрила обема си след едноседмична ''почивка'' в леглото)



Абсолютно сигурна съм, че изпускам нещо в гореизброените два ''списъка'', което може да добавите и вие самите след публикацията :)



Та, отново питам, какво е мнението ви за антибиотиците и лекарствата като цяло?



Сега стига съм говорила за лекарства и да вземем да си похапнем вкусно, какво ще кажете?
Ухаещи на какао и масло палачинки, обвити в домашен конфитюр от боровинки или пък хубав мед от село?



Ако има желаещи, вижте рецептата по - долу.
Необходими продукти:
  • 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко;
  • 1 и 1/4 ч.ч. брашно;
  • 1/3 ч.ч. фини овесени трици;
  • 3/4 ч.ч. котидж сирене;
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 1 ампула ванилия;
  • 1 с.л. Бейлис (няма как да мина без такъв аромат :), вие може да го пропуснете );
  • настърганата кора от един лимон;
  • 3 големи яйца;
  • 4-5 с.л. какао без захар;

Начин на приготвяне:
Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците на пухкав сняг.
Пресяваме брашното с бакпулвера.
В отделна купа разбиваме жълтъците със захарта, солта, ванилията, Бейлиса и лимоновата кора.
Затопляме леко прясното мляко и го добавяме към жълтъците. По малко добавяме и брашното с бакпулвера, последвани от какаото и овесените трици.
С помощта на шпатула добавяме по малко и снега от белтъци и накрая котидж сиренето, разбърквайки добре, за да не падне на дъното на купата.

Пекат се в тиган с незалепващо покритие като преди всяка палачинка, намазваме леко тигана с масло.



Сервират се топли, по възможност с домашен конфитюр, пудра захар или мед :)


Чаша топло мляко или черно кафе пасва идеално!



Да ви е сладко и до следващия път!


6 comments:

  1. Много обичам американски палачинки, а тези са станали много изкушаващи.
    Мнение за антибиотиците нямам, защото пия в годината поне веднъж. Настъпи ли зимния сезон и аз съм болна, та чак до пролетта. Тази година все още не съм пила, но има време.. :) Че са вредни, вредни са. Две мнения по въпроса няма, но лично аз не мога без тях. Не ми помагат никакви хомеопатични лекарства, пробвала съм и с тях.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Габи, недей така! Време има, но има и много хубави плодчета и фрешчета и да се надяваме, че няма да ти се наложи тази година да се възползваш от ''помощта'' на хаповете :)
      Радвам се, че са ти харесали черньовците, както аз ги наричам :)
      Поздрави и хубава вечер, Габи! :)

      Delete
  2. ох,малеее,чудни,сочни от сиренето Котидж,а пък как гарнирани и напудрени на цветенца,перфектни палачинки,Ели!
    И аз,и дъщеря ми сме изпили по три аптеки антибиотици,преди да ни извадят и трите сливици.
    Аз повече,защото направих тази спасителна мярка едва на 17,затова пък с дъщеря ми отрано взех мерки и въпроса с боледуването се приключи.
    Откак нямам сливици,никога не съм вдигала температура и карам всички грипове на крак.
    А иначе бях хронично болна и даже диспансеризирана.
    Знам,че много хора са фенове на алтернативните методи на лечение,но аз не съм и не съжалявам.
    Хубав петък!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси :)) Много ти благодаря за милите думи! Накара ме да се усмихна искрено :)
      Надявам се, че след като сте минали през антибитиците, вече няма да ви се налага и на двете, нали все пак са ви извадили сливиците! Да ти призная, не съм наясно особено как това помага в борбата с настинките и вирусите ...
      Поздрави и хубав и усмихнат уикенд :)

      Delete
  3. Аз съм "за" позитивното мислене и по възможност - игнорирането на всякакви притеснения. Имам чувството, че всички болести си докарваме сами и с нерви... И определено съм много против хапчета и т.н. Искрено се надявам да не ми се налага да ги пия!
    Така че съм абсолютно съгласна с всичко казано от теб, Ели. ;) Нека си подаряваме повече радост и топлинка, повече моменти на заедност - а тези палачинки са предизвикали всичко това, сигурна съм! Ама наистина са ти се получили прекрасни. ;)
    Само с едно не съм съгласна, но то не е твой проблем, а по-скоро мой към "модернизацията" на езика. Думичката "стайл" имам предвид...
    Както и да е. Пожелавам ти най-усмихнатите слънчеви дни, прегръдки от мен! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, съгласна съм с теб, че повечето болести идват от притеснения и грижи дори за неща, които още не са се случили, което е лошото!
      Палачинките се осладиха на всички! И се зарадваха, особено при отварянето на входната врата и миризмата, която се носеше вкъщи :) Благодаря много за милите думи!
      Относно думичката ''стайл'', нея я използвах с цел, исках да видя дали на някого ще му направи впечатление, защото напоследък изчетох доста публикации, пълни с чуждици и като че ли хората вече са абсолютно свикнали с тях и не ги забелязват! На мнение съм, че българският език е изключително богат :))

      Много усмивки и хубав петък, Гери :)

      Delete