На първо време искам да ви поздравя за успешната (надявам се!) първа работна седмица и да си пожелая, а и вас, още около 50 такива успешни 5-дневки! Казвам 50, защото не включвам едноседмичната почивка през Август някъде на топло под жаркото слънце :)
Което от своя страна напоследък се е скрило от Януарския ни хоризонт. Колкото и да съм привърженик на по - хладното време, както не един и два пъти съм споменавала, тези температурни разлики от -15 до +15 градуса, с липсата на слънце ми идват малко в повечко. Дано Чолака (Емо Чолаков) да ни зарадва за следващата седмица!
Сега да ви върна 10тина дни назад, спомняйки си за Новогодишната ни вечеря.
Надявам се, че и вие сте си изкарали толкова хубаво, колкото и аз и дано годината ви е започнала с усмивка на лицето!
Моята започна именно така и се зарекох да се старая малко повече да търся положителното във всяка ситуация, защото всички имаме склонността да ни обземат мрачни мисли и да забравяме да забелязваме малките радости в и без това сивото и облачно ежедневие :)
За десерт на заветната вечер се спрях на сурова торта с горски плодове. Избрах това по няколко причини.Първата беше, че на никого нямаше да му е до тежки десерти с много сметана или шоколад, а втората защото мисля, че леко киселите горски плодове в комбинация с малко ядки ще са идеален завършек на вечерта. Като цяло не вярвам, че някой има фикс идея да преяжда по празниците, но заседяването от маса на маса, посещението на дори и една баба, със сигурност допринася за чувството на тежест в областта на ханша :)
Това чак като реклама си прозвуча :) Но аз от своя страна няма да ви рекламирам различните магически хапчета, с които да се отървете от това чувство, а ще ви предложа тази вкусна торта. След нея със сигурност няма да изпитвате чувство на вина, на тежест или каквото още се сетите, а само удоволствие от хубавия аромат и вкус на горски плодове и ядки!
Рецептата! Преди да я напиша, ще кажа, че е няма точни мерки, а по - скоро на око.
Какво ви е необходимо за блата?
- Около 300 гр. сурово накиснато кашу;
- 400 гр. обезкостени фурми;
- 1/2 ч.ч. сушени кайсии;
- 1/2 ч.ч. кокосови стърготини;
За основата:
- 500 гр горски плодове - аз направих микс, като добавих и касис;
- 1/2 - 2 ч.ч. кокосови стърготини;
- около 200 гр. сурови ядки;
- 2 с.л. чиа семена;
- 4-5 с.л. сок от вишни;
За украса:
- 200 гр. суров шам фъстък;
Приготвяне:
Няколко часа преди да започнем приготвянето, е добре да накиснем всички ядки в купа с вода, докато не поомекнат леко.
Блата приготвяме като смиламе всички съставки в блендер, докато не получим лепката смес, която след това оформяме като блат. Върху повърхността на съда, който сме избрали, поръсваме малко какао и отгоре притискаме с ръце сместа за блата.
Аз използвах форма за торта с падащи стени, около 24см.
След като сме оформили блата, прибираме в хладилник за 30тина минутки или докато приготвим основата.
За нея ни трябва отново блендер. Смиламе ядките и плодовете, добавяме им кокосовите стърготини, чиа семената и накрая сока от вишни. Ако ви се струва, че е по - течен, отколкото трябва, може да добавите още малко чиа семена, кокос или смлени бадеми. И трите ще поемат излишната течност, докато тортата стяга.
Готовата смес изсипваме върху блата, заравняваме и прибираме в хладилника за няколко часа, а най - добре цяла нощ.
Преди да сервираме, декорираме с шам фъстък.
Да ви е сладко :)
Цвят и нежност! Разкошна торта! Честита нова година! С пожелание за здраве, щастие и повече усмивки!
ReplyDeleteПоздрави!
Благодаря ти, Габи :)
DeleteЧестита Нова Година и на теб!
Дано да е много успешна и пълна с усмивки :)
Поздрави
За много години,Ели!
ReplyDeleteС пожелания за една здрава и усмихната година!
Тортата е чудесна, а цветът е толкова привлекателен....
Поздрави и хубава неделя!
За много години, Дани :))
DeleteБлагодаря за пожеланията, да ти се връщат!
Черпя с едно парченце от лилавата торта :)
Толкова е красиво това лилаво със зеления акцент! Ели, много ми хареса тортата ти! И като се реша един ден да направя сурова торта, ето откъде ще черпя вдъхновение. Бъди здрава и усмихната през Новата година! :)
ReplyDeleteПоздрави от мен!
Гери, аз също много му се зарадвах на цвета! Много нестандартно и свежо се получи, контрастиращо на Декемврийско - Януарското време :)
DeleteПоздрави и успешна седмица!
Интересна по състав е тортата,Ели,а снимките-страхотни!Успешна седмица!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Роси :)
DeleteРадвам се, че ти е харесала. Комбинацията от съставките беше идеална и точно това, което исках!
Успешна втора работна седмица :)