Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Да запалим свещ на неземно място и празнични рецепти!

Голяма Богородица!
Бъдете здрави, щастливи, съберете сърцето си с воля да се бори и не оставяйте вярата ви да заспи!
Честит Имен Ден на всички празнуващи!
Ако се чудите къде да отидете и да запалите по свещ на празника, препоръчвам ви това красиво и магично място. Недалеч от София в Пернишка област, манастирът ''Св. св. Козма и Дамян'' ме впечатли с красивите си гледки и атмосфера. Подшушнаха ми за мястото като ме предупредиха да не се отказвам, въпреки лунния път, който отвежда до манастира. Открих го преди около година, когато на свечеряване вече се бяхме качили с колата на въпросния път. Път е много силно казано за и без малко да се откажем от страх, че няма да можем да се върнем, но е хубаво нещо понякога инатът да надделява.
      Познат още като Църногорски манастир, заобиколен от красива природа и чист въздух. Накъдето и да се обърнете, личи желанието и усета, с които са направени и декорирани частите на комплекса. Наскоро реновиран, а доколкото знам, вече може да се отседне там за през нощта. За пътя не знам, но ако отидете по - рано и по светло, няма да е проблем за 20тина минути да се качите до горе. Когато ние бяхме стигнали горе, вече се стъмваше и слизането в пълна тъма по непознат маршрут до близкото село не ми изглеждаше като добър вариант.
       Не видях наоколо да се предлага каквото и да е за хапване, така че може да си вземете по нещо и минерална вода, ако решите да се качвате пеша.
       Според легендите, манастирът е съществувал още през Второто Българско Царство, на по - късен етап е бил разрушаван няколко пъти, но благодарение на местните жители е бил възстановяван. 
       Хареса ми това, че не видях никого за краткия ми престой там. Напълно безлюдно и само две мяукащи котки ни напомняха, че не сме сами.

Няма да ви давам точни напътствия за местоположението му, но ако някой се интересува, да пише и ще дам насоки :)

Стига и с описанието, оставям на снимките да говорят ...










Ако сте решили да приготвяте вкусна питка или обреден хляб, хвърлете по око на следните неустоими предложения: 

Да ви е сладко!

4 comments:

  1. Честит празник! А снимките са прекрасни, благодаря за споделеното местенце и красота! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Гери :)
      Усмивки!

      Delete
  2. Replies
    1. Благодаря, Мила! Радвам се, че са ти харесали!
      Поздрави и хубава вечер :)

      Delete