Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Печени пуешки гърди на фурна


Още от времето, когато бях в Щатите, искам да си приготвя пуешко. 
По една или друга причина, отлагах този ден вече няколко години...

По принцип не съм голям фен на месните продукти и може би затова не съм усетила кой знае каква (или някаква) липса и не съм си дала зор. Пуешкото, което хапвах с такова желание, от другата страна на океана, беше печено на грил с много малко подправки и приятна златна коричка.


По онова време се спрях на пуешко, защото спазвах много строг хранителен режим. След като първата година в Щатите качих има - няма 8 килограма (а аз не съм от най - високите!), можете да си представите защо бях на плодове, зеленчуци, пуешко и вода. 


Няма да ви лъжа, в началото ми беше много трудно, но в такива моменти е важна мотивацията и крайната цел. Психическата подготовка бях започнала още преди заминаването.


Няколко месеца по - късно, от пристигането ми там, се чувствах повече от прекрасно. Ранното ставане се беше превърнало в навик. 


Всяка сутрин алармата звънеше в 4:30ч, тичах по крайбрежната улица около час и след това отивах на работа. 


Гледката на златните пясъчни прашинки по плажа, огрявани от изгряващото слънце, ми липсва много.


Разбира се, това да се чувства човек добре, е адски трудно и комплексно, съчетаващо в себе си много фактори. Няма да ги изреждам, защото със сигурност ще пропусна нещо. 
Но едно е сигурно. 


Човек се чувства така, както иска и външния му вид зависи единствено и само от него самия.
Всичко останало са оправдания и недостатъчна мотивираност.


Пуешкото, което приготвих, случайно видях в магазина, в който пазарувам редовно. Изглеждаше много добре и без да се замисля как ще го готвя, го сложих в кошницата.
Вечерта поразрових из нета, но не намерих особено много рецепти (на български език). Дори, търсейки в гугъл за ''рецепта с пуешко месо'', излизаше лента, в която ме ''подсещаха'', че може би имам предвид ''рецепта с пилешко месо'' :) Голям смях!


Тогава се консултирах набързо с един приятел, американец. Не знам дали знаете, но САЩ е страната с най - голямо производство на пуешко, следвана от Канада и Великобритания.
Още нещо за този вид месо. То е много богато на витамин B, намаляващо риска от сърдечно съдови заболявания, цинк, минерала селен, белтъчини, желязо и спада в групата на най - диетичните меса с малко количество мазнини.


Ето и рецептата, на която се спрях.
Необходими продукти:
  • 4 броя пуешки гърди;
  • 1/3 ч.ч. бяло вино;
  • 1 с.л. мед;
  • 2 с.л. горчица (люта);
  • 2 ч.л. песто;
  • няколко стръкчета позмарин и мащерка;
  • сол;
  • черен пипер;
  • 3-4 с.л. зехтин;

Начин на приготвяне:
Ако сте взели пуешкото месо замразено, ще му е необходимо поне ден, за да се размрази напълно.
То трябва да бъде на стайна температура, преди да започнете да го готвите.
Ако сте го взели охладено, извадете го от съда, в който сте го купили и го измийте с хладка вода.
Най - вероятно ще усетите леко неприятен мирис, но не се безпокойте, месото не е развалено!
Неприятната миризма ще се разсее след около 30тина минути.
Не е необходимо да начуквате пуешкото месо.
Може да го почистите от белите жили, ако не е било почистено добре преди това.


Сега е време да го мариноваме. По принцип е добре за пуешкото месо да се маринова поне 6 часа. Аз го сложих сутринта и вечерта го сготвих.
В купа смесваме всички съставки без месото и разбъркваме добре. Сол и черен пипер слагаме по преценка. Ако парчетата пуешко са голями, сложете още 1-2 с,л. горчица. Не я пестете.
Намазваме добре парчетата месо и оставяме в съд, покрит с фолио, в хладилник да се маринова.
Преди да сложите да се пече, загрейте фурната на 180-190С.
Наредете парчетата месо в тавичка и сипете от маринатата, за да не стане месото прекалено сухо по време на печене*.

Покрийте тавичката с алуминиево фолио и сложете да се пече за около 30тина минути в предварително загрятата фурна.
Проверете след 30 минути и ако месото се е запекло добре, махнете фолиото и увеличете фурната на 220С с вентилатор, за да се запече добре отгоре и да получи хубав загар**.
Ако ви се струва, че има нужда от още малко печене, то оставете го с фолиото.



*Важно е да следите месото по време на печене, за да не го препечете и да стане жилаво.
**Следете месото, когато пуснете вентилатора и увеличите температурата, за да не го прегорите!


Гарнитурата може да е салата, варена царевица, картофи или каквото друго желаете :)
Да ви е сладко!




4 comments:

  1. Хубаво се разходих с теб, Ели, хубаво и хапнах. ;) Получило ти се е чудно пуешкото!
    Иначе за външния вид - напълно съгласна съм. Стига наистина да не е причината в здравословен проблем, тогава не е просто въпрос на мотивация. ;)
    Усмихната вечер ти желая!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ау, разбира се, че изключваме случаите със здравословен проблем!
      Хубава вечер, Гери :)

      Delete
  2. На много красиво място си била, Ели :) Как да не те мотивира за спорт! И аз от студентските си години още започвам деня с гимнастика. Само твоят час за ставане ми се вижда нечовешки... Моето тяло спи дълбоко по това време :)
    Рецептата е апетитна и бърза. Обичам подобни изпълнения :)
    Усмивка от мен!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Даааа, Тики, наистина беше много красиво :)
      Ставането тогава не знам как го постигах, може би пак се дължи на мотивацията на човек, сега няма как да се излюпя толкова рано! Освен, ако не пътувам за някъде :))
      Поздрави и хубава вечер :)

      Delete