Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Картоф и Ябълка = Неочаквано добра комбинация!


Някога мислили ли сте си, че ако съчетаете картофи и ябълки, добавите малко брашно и още няколко съставки, ще имате вкусен и ароматен домашен хляб?

Аз не бях!
Но пък бях приятно изненадана да прочета при Роси за това чудо на кулинарията :)
Записах си рецептата набързо на бял лист хартия и още на следващия ден минах да събера липсващите продукти от списъка, от близкия магазин. Тази рецепта дойде в идеален момент, когато нашето хлебче почти беше свършило.


Не си мислете, че приготвянето му е може да бъде сравнено с родилни мъки. Нищо подобно! 
Изключително лесен и бърз като най - трудната част е да настържем ябълката :)

Казах родилни мъки и ''най - трудната част'' и се сетих за нещо, та ще направя едно кратко лирично отклонение. 


Искам да ви попитам как вие се справяте с гнева, безпорядъка и децата?
Не напразно използвах ''гняв'' и ''деца'' в едно изречение. Вчерашната ранна сутрин беше по - интересна от обикновено. Не ме събуди алармата, както обикновено, а виковете от другата страна на стената. Те се различаваха от редовните скандали над нас между иначе милите на вид мъж и жена ... 
Виковете сутринта бяха толкова силни и продължителни, че нямаше как да не се събуди човек, дори от най - дълбоката си дрямка. Следващото, което се чуваше на заден фон, беше плача на съседското детенце (видима възраст около 1-2 годинки). Майката сееше обидни думи и укорителни викове да ''вземе да млъкне най - накрая'', а то си раздираше гърлото от плач. 
Чак ми се прииска да стана и да й почукам на вратата да видя какво й има на тази жена. Следродилната депресия би трябвало да е преминала, нали?!*


Не знам как вие бихте реагирали в такъв момент и не мисля, че има правилен начин. Все пак никой няма право да се бърка във възпитанието на чуждо дете. 
*За заинтересованите, нямам деца.


Сега да ви върна рязко към рецептата на хляба от Роси.
Необходими продукти:
  • 300 гр. сварени картофи;
  • 140 гр. ситно настъргана ябълка;
  • 100 мл. прясно мляко;
  • 2 с.л. олио;
  • 1 ч.л. медена горчица (тя е по желание и аз я пропуснах);
  • 1 ч.л. сол;
  • 7 гр суха мая;
  • около 500 гр. брашно (аз смесих 200 гр пълнозърнесто и 300 гр. бяло брашно)
За намазване преди изпичане: 2 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио;
За поръсване: семена по избор


Начин на приготвяне:
Сваряваме в подсолена вода нарязаните и обелени картофи. Когато са сварени добре, отцеждаме водата и ги смиламе или намачкваме добре с вилица. 
Претегляме 300 гр от сварените картофи и ги оставете в дълбока купа.
Настъргваме на ситно ренде ябълката (без кората) и оставяме да се отцеди сока.
Прибавяме прясното мляко към изстиналите картофи и пасираме на пюре.
Добавяме им ябълката, солта, олиото и 4/5 ти от брашното.
Разбъркваме с бъркалките за тесто и когато вече стане невъзможно за бъркане с миксер, изсипете тестото на набрашнен плот и доомесете. Трябва да получите гъсто и лепкаво тесто.
Застелете формата, в която ще печете, с хартия за печене и оформете тестото според нея.
Тестото трябва да заема не повече от 1/3та от формата, за да има място на втасване и изпичане.



Покриваме формата с прозрачно фолио и я оставяме на топло да втаса и удвои обема си.
Когато тестото е готово, го намазваме със смесените прясно мляко и олио и поръсваме с избраните семена.
Изпичаме го в предварително загрята фурна на 180С, до суха клечка.
Охлаждаме готовото хлебче на решетка и тогава нарязваме.


Да ви е сладко :)

6 comments:

  1. Леле каква голяма шишарка! Красива е! Хляба също. Интересна рецепта на която не бях попадала до момента. Хубаво е да се посочват източниците на рецептите. В случая, Роси е чудесна блоговодителка и наистина не съм попадала на рецептата й, което пък от своя страна е добра идея да я навестя.
    По отношение на възпитанието и децата, аз също нямам деца и не мога да изказвам своята гледна точка. Искам да ти споделя, че не само при теб е така, над нас живее една мило на пръв поглед семейство, но отвреме навреме се чуват викове, събуждат ме не само с тях, а и с тичането на детето, с пускане на прахосмукачка по никое време, а за ранните ремонти да не говоря. Преди година, когато ние правихме цялостен ремонт със смяна на вик и ел, избутване и изграждане на тераси, се съобразявахме с графика на жената от семейството под нас, защото работи в спешно отделение и дава нощни и дневни смени. Така удължихме ремонта с месеци, но това за сметка на добрите отношения. Но рядкост са хората, съобразяващи се Неприятно е, вярно! Това е един от недостатъците да живееш в кооперация или блок.
    Пожелавам ти да имаш възможността да си купиш къща, само така може да се реши проблема.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Габи, шишарката я намерих Декември месец като бях във Виена :) И разбира се, реагирах като теб и си я донесох до София.
      Рецептата на Роси наистина е много интересна откъм комбинация на продуктите, но пък се получи доста добре!
      Аз също нямам деца, но всеки здравомислещ (а аз се имам за такъв) човек, би разбрал, че това поведение не се и доближава до нормалното. И по - забавното е, че ние изтърпяхме ремонта, защото те купиха апартамента и съответно нямаше нещо, което да не изремонтират ... та той продължи има - няма година и ако знаех, че след него ще следва настаняването на тези хора...
      Много малко са такива като теб, които се съобразяват и то с риск удължаване на периода на ремонта си! Браво! Дано има повече като вас!
      Пожелавам ти и на теб да имаш възможност да си купиш къща и да се приключи с ранното пускане на прахосмукачка, тропането и викането ...
      Поздрави!

      Delete
  2. Ели,хлебчето е станало идеално,вдигнало се е чудесно и повече от моето,абе изобщо супер е,а пък като го знам колко е пухено!Много ти благодаря за гласуваното доверие,радвам се,че рецептата се е харесала и на вас!
    За другото-много е неприятно,когато слушаш спорове и крясъци отстрани,освен че правят грозно впечатление,те натоварват и с факта,че не можеш да помогнеш с нищо.Особено,когато плаче и страда дете.
    Благодаря и на Габи за добрите думи!
    Хубава вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, то даже повече се беше вдигнало, но явно го извадих бързо от фурната и малко поспадна :))
      Поздрави и слънчев и усмихнат уикенд ти желая!:))

      Delete
  3. И аз да ти кажа браво за прекрасния хляб, който съм запазила като рецепта от толкова време, а още не съм правила. Дано стигна и до него... :) А "бурните" семейства - имахме ги в старата, сега и в новата квартира. Явно навсякъде е така. Но пък и аз си мечтая за къщурка.... един ден. :)
    Усмивки, Ели!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Гери :) Да ти кажа, не ми отне много време да го приготвя и ти го препоръчвам, след като вече имаш рецептата :))
      Желая ти и на теб колкото се може по - скоро да имаш възможност за хубава къща и кротки съседи!
      Много усмивки и хубав уикенд!

      Delete