Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Една легенда за Ватикански хляб или Веригата на Св. Антонио

      Най - вероятно първата ви мисъл, когато чуете за Ватикански хляб, ще е за някое кулинарно чудо, което лекува всички болести и т.н. Но това не е съвсем така :) Сигурна съм, че всеки, който има достъп до интернет поща или някакъв вид социална мрежа, се е сблъсквал с т.нар. СПАМ или послания от типа ''Това ще промени живота ти'', ако го разпространиш на 100 свои приятели.




      Но Ватиканският хляб е нещо различно. Магията му не идва от вкуса, начина на приготвяне или вълшебни и трудни за намиране съставки. Идеята за хяба води началото си от Италия и се казва Веригата на Св. Антонио. В основата й е замесването на Ватиканския хляб, който всъщност прилича по - скоро на кекс и ''носи щастие'' на цялото семейство. /Или поне такава е идеята/.


      Има няколко задължителни условия, които трябва да бъдат спазени, за изпълнението му, което май е по - интригуващото около хляба. Първото условие е, че той трябва да бъде приготвен веднъж в живота. Защо веднъж, ще попитате? Защото, ако човек има задача да намисли само едно - единствено съкровено желание, то наистина ще бъде такова и Св. Антонио ще се погрижи за изпълнението му. Второто условие е веригата да бъде продължена. Това се случва като сместа се разделя на 4 равни части и 3 от тях се раздават на хора, които ще направят същото. Третото условие е приготвянето на хляба винаги да започва в понеделник, а процесът по изготвянето му продължава цялата седмица като се използва задължително дървена лъжица.



И така процесът е следният:
      Получили сте част от сместа, дадена ви в стъклен или пластмасов затворен съд. Изсипвате сместа в голям съд /пак стъклен или пластмасов/ с капак.



Понеделник: Към сместа се добавя 250 гр. захар. Без да се разбърква. Похлупва се пак с капак и се прибира в хладилник.
Вторник: Към сместа се добавя 250 гр. прясно мляко без да се разбърква, похлупва се с капак и се прибира в хладилник.
Сряда: Добавя се 250 гр. пресято брашно и отново не се разбърква, затваря се с капак и се прибира в хладилника.


Четвъртък: Не се прибавя нищо, а се разбърква добре до получаване на хомогенна смес без бучици от брашно. Затваря се с капак и се прибира отново в хладилник.



Петък: Добавя се 250 гр. брашно, 250 гр. захар, 250 гр. прясно мляко. Разбърква се добре с дървена лъжица до хомогенизиране на съставките. Разделя се на 4 равни части, които поставяме в пластмасови или стъклени кутии и които след това ще раздадем. Раздаването им трябва да се случи до идния понеделник. Четвъртата част се прибира отново в хладилника.
Събота: Към четвъртата част се добавят 250 гр. брашно, 250 гр. олио, 3 яйца, 1 шепа стафиди, 1/2 начупен шоколад, 1 кафена чаша орехи, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. сода,  1/2 бакпулвер, 1 пакетче ванилия. Всичко се разбърква добре и се пече в кексова форма за около 40-45мин. / Въпреки че при мен се пече 65 мин./

Внимание! Не забравяйте да си пожелаете желание в понеделник, когато започнете приготвянето на хляба.



Да ви е сладко! :)

16 comments:

  1. Имам квас и ще се радвам, ако някой иска да ми пише :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Диана. Ще разпространя и дано има желаещ, защото опеределно си заслужава :)

      Delete
  2. Ще имам квас на 17.07, ако някой иска, да звънне- 0887765525.

    ReplyDelete
  3. Ще имам квас за раздаване на 30.05.0885083414

    ReplyDelete
    Replies
    1. Елена АлександроваMay 31, 2014 at 3:35 PM

      Имате ли квас?

      Delete
    2. Елена АлександроваMay 31, 2014 at 3:36 PM

      Търся квас???

      Delete
  4. Имам два кваса за раздаване ако искате обадете ми се тел.0885518420

    ReplyDelete
  5. Здравей,Елена.Имам 2 броя квас.От София съм.Ако искаш обади се.0886995446 Миглена

    ReplyDelete
  6. Получих квас в сряда, какво правя сега, Чакам до
    понеделник ли?

    ReplyDelete
  7. Здравейте, все пак е важна идеята. Аз бих го започнала в деня, в който съм го взела. Поздрави

    ReplyDelete
  8. Здравейте,
    когато се започне приготвянето на хляба продуктите съхраняват ли се в хладилник или на стайна температура?
    Получих квас, но ми звучи странно пет дни да се съхранява на стайна температура. Сега е много горещо и прясно мляко стоящо пет дни не би ли се развалило?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте. Съхранява се всичко в хладилник по време на целия процес.
      Поздрави

      Delete
  9. Имам квас за раздаване, от Варна съм. Ако някой иска тел - 0894385892

    ReplyDelete
  10. Imam kvas 11.07.2014 ,ot sofiq sum

    ReplyDelete
  11. Ako nqkoi proqvqva interes, sega pravq kvasa i sled petyk moga da dam, ot Varna sym :)

    ReplyDelete