Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Мирише на масло и Френски кроасанчета ...


Кроасанчета с масло, кроасанчета със сладко, кашкавал, сирене, шоколад и каквото още ви дойде на ум!

За никого не е тайна откъде идват кроасаните и че та многогодишна Френска традиция. Не знам с какво асоциирате вкусните тестени чудеса, но аз веднага си спомням за типичното кафене в Париж отпреди няколко години, къде пих ароматно кафе и се наслаждавах на кроасан с масло ... Беше вълшебно! Есен в Париж! 

Можете да си представите само! 

За историята на кроасаните има няколко версии.
Едната от тях е, че те датират от 1683г, когато били сътворени от хлебари в чест на победата на австрийската армия над турските войски.


Друга история гласи, че тестените изделия били популяризирани от австрийската херцогиня Мария Антоанета, а и по - нататъшна съпруга на Крал Луи 16. По нейно желание хлебарите изработили любимия й десерт, който бил копиран от сладкиша кипфел. Така се родили кроасаните. 

На много места заливат кроасана с шоколад вместо пълнеж. По мое скромно мнение било то сладък или солен, кроасанът винаги е божествено вкусен! Като разбира се, не говоря за пакетираните неща, носещи името, които се продават масово по супермаркетите. 

Да ви призная, беше ми трудно да измисля как точно трябва да навия тестото ... Накрая се принудих да потърся в гугъл :) 

В това видео много добре показват как се прави.
За една голяма тава с кроасанчета ще са ви необходими:
  • 1 пакет бутер тесто;
  • масло;
  • 1 жълтък;
  • 1 белтък;
  • 1 с.л. прясно мляко;

Начин на приготвяне:
Размразете бутер тестото, както е описано на опаковката като внимавате да не омекне прекалено много. Готовото бутер тесто не се разточва!
След като е поомекнало малко, намазваме с масло.
Нарязваме го на триъгълници, както е показано във видеото по - горе и ги завиваме във формата на кроасан, навивайки като рогчета и завивайки краищата навътре. Не притискайте с ръце. :)
Можете да намажете връхчетата на триъгълниците с част от разбит белтък, за да залепне и да не се отворят по време на печенето.

Подреждаме кроасанчетата в тава, постлана с хартия за печене и ги намазваме с жълтъка, смесен с млякото. 
Печем в предварително загрята фурна на 200С за около 25-30мин. 


Сервирайте с горещо кафе!
Да ви е сладко! :)


4 comments:

  1. Изминалите събота и неделя имах щастието да опитам истинско бутер тесто, приготвено в домашни условия и с масло! Е, нямаше такъв вкус... Установих, че купешкото и малко дори не се доближава. Просто беше прекрасно! Не знам дали бих се захванала аз да си направя, но ако ти имаш нерви, Ели, опитай. Ще останеш очарована. :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери :) Опитвала съм и аз и наистина е несравнимо! Даже някъде из тетрадките ми се подвизава една рецепта за бутер тесто, но още не съм се наканила да се захвана с нея :) А колкото до нерви, тях ги имам, но времето ми се губи :))
      Поздрави и ако все пак направиш, можеш да споделиш опит :)

      Delete
    2. Да, да, аз видях, че си имала щастието да опиташ френски кроасан и то точно на мястото му. :)
      А за мен... И аз не смогвам с времето напоследък. Но ако някога се пробвам, ще споделя!
      Иначе аз опитах от кроасаните на Йоана, ето тук е споделила за това: http://www.kulinarno-joana.com/2014/11/sedmica-v-sluchki/.
      Поздрави, Ели! И да знаеш, че твоите изглеждат страхотно!

      Delete
    3. Благодаря ти, Гери :) Надявам се, че и двете ще успеем да намерим време за коледни сладки след някоя и друга седмица :) Желая ти го от сърце!

      Поздрави :)

      Delete