Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Крепост Плиска и Побити Камъни, България


На около 29 км от Шумен и само на 2 км от съвременния град Плиска се намират останките от първата българска столица. Плиска е столица на Първата българска държава в периода от 681 до 893 г. Националният историко-археологически резерват „Плиска” е обявен за археологически паметник на културата с национално значение с брой 46 на Държавен вестник от 1970 г.
Няма да давам повече информация, защото мисля, че всеки българин е бил запознат с историята на Първата българска столица в училище.

Отдавна искам да посетя резервата, но така и не ми оставаше време, пътувайки към морето и обратно или пък времето не беше благоприятно. 

За Побитите Камъни мога да кажа, че са едно от най - магическите места, на които съм била! Известни са още като ''Каменна Гора''. Разположени са на площ от 7 кв км. Представляват множество от разнообразни по форма и размер каменни колони, някой високи до 10м. 
За първи път са документирани през 1829г, а едва през 2002ра са били обявени за природна забележителност.
Интересното за това място е, че според учените, те са били образувани преди повече от 50 милиона години, когато Югоизточна Европа е била дъно на море.

Ето някои от снимките, които направих на тези красиви места:


































2 comments:

  1. Че местата са красиви, спор няма. Но и снимките ти са прекрасни, Ели! Благодаря ти! Върна ме сигурно 10 години назад...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много ти благодаря, Гери :)
      Мила, както винаги!
      Поздрави!

      Delete