Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

St. Valentine's Day и(ли) Трифон Зарезан


        С наближаването на 14ти Февруари, еуфоричното настроение с привкус на лека лудост обзема все по - голяма част от уж трезвомислещите :) И с изминаване на времето като че ли чуждият празник за Св. Валентин е поместил в сянката си нашенския Трифон Зарезан, още познат като ден на лозарите, символизиращ идването на пролетта. Като се замисли, човек да го хване яд като знае какви невероятни вина се произвеждат по българските земи.




        През месец февруари започва годишният цикъл на обработка на лозите в Южна Европа. Българите правели символично първата пролетна резитба на лозите на 14 февруари - денят, в който по стар стил бил възпоменаван Св. мъченик Трифон. Този ден те нарекли "Трифон Зарезан". Обичаите повелявали да се омеси хляб, да се сготви пълнена с ориз кокошка. С този хляб, бъклица с вино и пълнената кокошка мъжете отивали на лозето. Но както знаем, традициите не са това, което бяха :)

 
  
          Новата традиция повелява се запази маса поне 2 седмици по - рано на някое приятно място, да валят рози, розови сърчица, шоколадови бонбони и всякакъв куп други ''сладки'' неща за ''влюбени''. Ако питате мен, съвсем не смятам, че всички тези предмети и пресилени жестове за един ден символизират каквато и да е любов, но това вече е друга тема на разговор. Разбира се, хубава бутилка вино с някое цвете, никога не може да предвещае за лош край на вечерта.



       Аз от своя страна ще се включих към тази шоколадова лудост за Деня на Влюбените и направих любовен шоколадов браунис във форма на сърце :) Нещо просто, но със сигурност ще зарадвате половинките си. Да бъдем честни, кой не обича шоколад?! :)



Продукти:

  • 180 гр. масло;
  • 3 яйца;
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно;
  • 20 мл. шоколадов ликьор;
  • 180 гр. черен шоколад;
  • 2 ч.ч. захар;
  • 1 ванилия;
  • 20 гр. портокалови корички;
  • 20 гр. лимонови корички;
  • пудра захар за поръсване; 
  • 60 гр. шоколадов чипс;

Начин на приготвяне:
      Разтопяваме на слаб огън маслото и черния шоколад. Добавяме какаото и сваляме от огъня, бъркайки до хомогенизиране. Оставяме да се охлади за 5 мин и изсипваме захарта, ванилията и ликьора, докато се смесят.
     Едно по едно добавяме яйцата при непрекъснато бъркане. Постепенно прибавяме и брашното и шоколадовия чипс, докато съставките се смесят.
     Изсипваме половината от сместа в предварително намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с портокаловите и лимонови корички, така че да се получи един пласт от тях. Отгоре изсипваме и останалата част от шоколадовата смес.
     Печем при загрята на 180 С градуса фурна за около 40 мин.
Оставяме да се охлади върху решетка и поръсваме с пудрата захар.







Честит 14ти Февруари! :)
И не забравяйте, че ако искате да зарадвате някого, то имате още 364 дни от годината :)

3 comments:

  1. Чудно е браунито, Ели :) и споделям мнението ти, че няма някой който не обича шоколад, а аз го обожавам :) много подходящ за този шоколадов празник, както за подслаждане така и в чедесен унисон с чаша червено вино!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че ти е харесало браунито, Танита :)
      Пожелавам ти много хубав празник, а преди това - успешно завършване на седмицата :)))

      Delete
    2. Радвам се, че ти е харесало браунито, Танита :)
      Пожелавам ти много хубав празник, а преди това - успешно завършване на седмицата :)))

      Delete