Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Суров чийзкейк с ябълки

          Преди време в едно софийско заведение с невероятна храна опитах десерт, в който се влюбих. Десертът представляваше суров чийзкейк с ябълки, но тъй като не се съобразих да си измоля рецептата, сега реших да импровизирам с някой и друг опит, докато улуча съставките :)) Доста голям ентусиазъм ще кажете, но ако опитате кулинарните произведения там и вие ще се влюбите в храненето като цяло! :)



      Малко за заведението... казва се Soul Kitchen и храната там се приготвя ''с продукти и суровини без, с минимална термична обработка, или щадяща такава, с цел запазване на живите микроелементи и витамини (задължително без пържене)
- изцяло от пълнозърнести, естествени, нетретирани и нерафинирани съставки;
- и с храни без наличие на животински продукти, съставки с млечен произход, изкуствени добавки, подобрители, оцветители, овкусители, рафинирана сол, рафинирани и транс-мазнини, натриев глутамат, съставки с Е-номера''

Ако съм ви заинтересувала, можете да го намерите ето тук - Restaurant Soul Kitchen :) 


 

         Забравих да вметна, че въпросният суров чийзкейк беше дневно предложение и от тогава насам, не съм попадала на него, та ето и откъде тръгна ентусиазма ми :)) 


 

Рецептата е изключително лесна за приготвяне и без каквито и да е тежки съставки, както традиционните чийзкейкове без печене. В тях слагаме хубавото маскарпоне или друг вид мазно сирене, допълнително захар и т.н.

Моята рецепта включва:
           За основата:
  • 1 пакет бисквити по избор;
  • 80 гр. меко масло;
  • 2-3 с.л. ментов мед*;
  • 1 ч.л. канела;
  • 1/3 ч.ч. ситно счукани орехи;
    За плънката:
     
  • 280 гр. извара;
  • ~ 750-800 гр. червена ябълка;
  • 7-8 с.л. ментов мед;
  • 1 ч.л. канела;
  • кокосови стърготини за поръсване;
  • сушени червени боровинки за украса;
  • орехи за украса;  





































Начин на приготвяне:
        Смиламе бисквитите на трохи и към тях добавяме останалите съставки за основата, докато се получи леко влажна хомогенна смес. Ако смелите орехите в чопър, те ще пуснат малко мазнина и може да не е необходимо да използвате цялото масло. Разпределяме я във форма за торта с падащи стени /моята е 22см/ по дъното и до половината от стената. Притискаме с ръце, за да стегне добре и прибираме в хладилник за 30тина минути.



Сваряваме половината от ябълките за кратко, колкото да поомекнат леко. Останалата част настъргваме на едро ренде и изцеждаме сока. Намачкваме сварените ябълки и изхвърляме сока. Така отцедените ябълки се смесват с изварата, канелата и меда. Ако не ви е достатъчно сладко, можете да добавите още мед.
         Изсипваме сместа в основата от бисквити и поръсваме обилно с кокосовите стърготини, за да могат да омекнат, когато върнем чийзкейка обратно в хладилника. Нека престои на студено за поне час.
       Украсете с въображение отгоре с боровинките и орехите и поднесете. Вместо боровинки можете да използвате парченца нар например, и вместо орехи, бадеми или каквито ядки обичате. 



*Ментовият мед е обикновен мед, но с аромат на мента. Много от производителите не го признават като нещо истинско и натурално, но тези, които съм питала, така и не можаха да ми обяснят защо. Аз съм купувала такъв в районите при Ягодинската пещера. Може да бъде заменен с обикновен мед с друг аромат.



No comments:

Post a Comment