Само снегът липсва. Дори преди няколко дни събрах една огромна торба с шишарки, които мисля да вкарам в празничната украса :)
Ако имате някакви добри идеи, споделяйте! :)
Ще се постарая целия месец Декември да представям празнични рецепти. Много ми се иска да са в тон с Коледните пости, но не знам дали ще ми се получи. Опитвала съм се да постя, сутрешното кафе с мляко за нищо на света не си го давам.
Сами по себе си мъфинчетата са много вкусни и не мисля, че им трябва допълнително овкусяване, но понеже често се ''храня с очи'', та винаги искам още нещо! В случая това беше бял шоколад и захарна коледна поръска.
Празнични Коледни Мъфини с бял шоколад и джинджифил
Необходими продукти: за около 15 броя
- 1/2 ч.ч. кафява захар;
- 1 и 1/2 ч.ч. пресято брашно;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 1/2 ч.ч. фини овесени трици;
- 2 средноголеми ябълки;
- 50 гр. шоколадови капки;
- 1/2 ч.ч. кисело мляко /поне 3%/;
- 1/2 ч.ч. вода;
- 5 с.л. олио;
- 1 голямо яйце;
- 1 и 1/2 ч.л. сода за хляб;
- 1 ч.л. канела;
- 1 ч.л. сух смлян джинджифил;
- 1 с.л. ром;
За украсата:
- ~100 гр. бял шоколад;
- 2-3 с.л. олио;
- Коледни захарни пръчици;
Начин на приготвяне:
Смесваме яйцето, брашното с бакпулвера, овесените трици, захарта, киселото мляко с угасената в него сода, олиото, канелата, джинджифила и рома в дълбока купа и разбъркваме, докато съставките се хомогенизират.
Бъркайки, започваме да прибавяме водата и накрая изсипваме и шоколадовите капчици.
Сега е моментът да обелим и нарежем на малки парченца ябълките и да ги прибавим в сместа.
*Ако ви е направило впечатление, че мазнината е малко, много сте прави :) Хартиените формички за мъфини залепват и е трудно да се отлепят, без да се откъсне малко от хартията. Може да използвате силиконови формички за мъфини, при които не е необходимо поставянето на хартиени. Или да намажете с малко олио/разтопено масло хартиените преди да изсипете сместа.
Така готовата смес изсипваме във формичките и печем в предварително затоплена фурна на 165-170С, до лек златист цвят и суха клечка.
Когато са готови, оставете мъфините да изстинат и през това време може да разтопим белия шоколад с олиото на водна баня.
Важно е мъфините да са поизстинали, когато изсипваме горещия бял шоколад.
Изчакваме малко да стегне и поръсваме с коледите захарни пръчици.
Да ви е сладко и Щастлив Декември! :)
Чудесни са! :)
ReplyDeleteКрасота!
ReplyDeleteМного красиви снимки! Страхотна рецепта! (y)
ReplyDeleteДами, благодаря ви за милите думи! :)
ReplyDeleteПоздрави!