Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Knedlíky, pivo a něco jiného v Praze или кнедли и чешка бира в Прага



           Много бяхме слушали за Прага, но разбирахме защо толкова харесват този град. Да, снимките бяха невероятно красиви, но не беше, както с Париж... Там дори по снимка можеш да се влюбиш в атмосферата от изображението. Така един ден решихме, че все пак ще отидем. Много бързо направих план на екскурзията. Купихме билетите, взехме си карта /накъде без карта?!/, организирахме транспорта от летището до хотела и обратно, разгледахме дома си за 5те дни престой, къде се намира и т.н. Оказа се, че е на 15 мин пеша от Замъка и от Стара Прага.



       И така дойде денят на отпътуване, със стегнат багаж, големи очаквания и нетърпение пристигнахме в Прага. Въпреки че беше един от студените зимни месеци, там времето ни посрещна със слънце. Говорейки с човека, който ни закара до хотела, се оказа, че предстоящата седмица щяла да бъде най - топлата за цялата зима. Не знам какъв е този мой късмет, но винаги, когато пътувам, където и да съм и в който и сезон, времето е благосклонно.



        Настанихме се, хотелът беше в стара сграда, но разбира се, не си представяйте старите и разрушаващи се български сгради, срещани на всяка крачка.



        Там, за разлика от нашата мила родина, архитектурата е добре пазена, с орнаменти, които биват реставрирани често, за да не загубят красотата си. Бързо се ориентирахме в местоположението си, близките магазини, спирки на градския транспорт и разбира се, типичните гостилници на Прага :)



      И така, въоръжени с добро настроение и фотоапарат започна първият ни ден в чешката столица. Не напразно едно от имената на Прага е Градът на 100-те кули:

 

        Националният театър, разположен на река Вълтава. Гледката с всички светлини нощем е спираща дъха.

 



Моя милост пред катедралата Св. Витус :

 

        Влизайки в катедралата, човек започва да се чувства нищожен и малък в сравнение с величието на това човешко творение:





         Един от най - известните площади в Прага. Задължително трябва да изпиете по кафе в някое от кафенетата и да хапнете от прашката шунка, която продават на околните сергии.

 
  

Както и да изпиете по една бира в някои от гостилниците на Прага:

 
 

       Съчетахме хапването с посещението на музея Кафка, който не смятам, че беше кой знае какво, но да не ви обременявам с мнението ми :)
       Не съм мислела, че някога ще кажа това, но се влюбих в типичната за там лучена супа, поднесена със запечен хляб със синьо сирене. Доколкото разбрах, тази супа е техния вариант на нашето шкембе, използвано за махмурлук. Въпреки че повечето традиционна чешка кухня включва различни видове месо, супата е хубаво изключение:



 



         Един от живите паметници на културата и религията в Прага е манастирът Страхов. Най - голямото богатство на Страховския манастир е неговата теоложка библиотека, която е една от най - големите в Европа. Разделена на две части, тя се намира в някогашните монашески сгради. Библиотеката съдържа над 16 000 тома от произведения и е основана през 17ти век. Едната част на библиотеката е ''философска'', а другата ''богословска''. Там се съхраняват ръкописи и книги, някои от които издадени преди 1500 години.





         Църквата „Св. Богородица от Лорето” е сред най - посещаваните от туристите забележителности на Прага. Тя е копие на къщата в Ефес, в която Богородица е прекарала последните си години. Вярвало се е, че Божията майка ще закриля населението на града от страшното бедствие. Изграждането на Лорето започва през 1626 г. по инициатива на баронеса фон Лобковиц. Днес тя е архитектурен и исторически паметник. Тук е изложена Лоретанската съкровищница, в която са подредени художествени изделия в това число и "Пражкото слънце", чиито лъчи са украсени с 6222 диаманта.


 

       Замакът Храдчани е най - големият в Европа /570 метра дължина и около 130 метра ширина/ и е някога е бил резиденция на чешките крале. Сега там се подвизава президента на републиката. Вътрешността на Храдчани предлага много интересни и красиви забележителности. Катедралата Свети Витус, изваяна в готически стил, е едно прекрасно постижение на модното движение. Други интресни забележителности са наблюдателните кули, музеите, галериите и уникалната базилика Свети Георги, която предлага божествена акустика. Приказният вид на замъка се допълва и от известната „Златна улица”, която се намира в предверието на Храдчани. Тя представлява малка уличка с китни цветни къщи, днес превърнати в магазини за сувенири и заведения, където можете да отдъхнете от обиколката на красивия дворец. Гледката, която замъкът Прага открива, може да бъде видяна от малко точки на града.



 


 
 

        Мостът свързва “Старе место” с “Мала страна” през река Вълтава. Строежът му започва през 1357 г. под покровителството на Карл IV и завършва в началото на 15-ти век. Красивият мост е в готически стил, с две кули от откъм “Мала страна” и една откъм “Старе место”. Украсен е със статуи на светци, една от които е на светите братя Кирил и Методий.



           Нощната разходка из Прага е абсолютно задължителна. Ние бяхме там в период, когато има по - малко туристи и беше малко по - пусто, но за сметка на това невероятно спокойно и красиво.


 
 
      Връщането ми в Прага е въпрос на време. Влюбих се в града. Дали заради компанията или заради атмосферата, или може би комбинацията от двете ... 

 








No comments:

Post a Comment