Рецептата за т.нар. ''флан'' бива намерена още в древен Рим. Известни с многобройните си рецепти, римляните отглеждали кокошки с главната цел да имат на разположение пресни яйца. В един момент, обаче се оказало, че те имали яйца в излишък. Оповавайки се на добрите си кулинарни умения, те решили, че ще използват яйцата в комбинация с крем или някакво мляко и така се появил яйченият крем. Първоначално той не бил сладък, но това положило началото на един от най - известните рецепти от Римско време. Това, което ми грабна вниманието, е че римляните не спряли дотам, а измислили дори рецепта на змиорски флан /не съм търсила такава рецепта:)/.
В прехода между древността и средновековието, след многократни размирици и войни, флан все пак оцелял, претърпявайки своята метаморфоза, но ''изплувайки'' като едно почти напълно ново ястие, което включвало захар и различни аромати. Нашата дума за плодова пита всъщност произлиза от латинското " flado ", което означава, питка, и която била " flaon " в Стария френски език.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmRvCoAbZ7IuIPmSMWx2b9m8SkU6YY5BO-ExtwjResvfkOtjdjKWBlf1swE5ZscVW6cec2pnFe67XDsNhyphenhyphenNkpXlNYyRtNeqz8ZUZdx-xJyxnhnLpDXUiJGBlf5NyZjGKi9iNZSRhezaJjb/s1600/IMG_9440(1)-001.JPG)
На по - късен етап флан се разпростира на запад, където испанците култивират рецептата за сладкия яйчен крем, обикновено правен с карамелизирана захар. Сместа е удоволствие за мнозина.
Откривателят на Америка, Христофор Колумб, помогнал за разпространението на яйчения крем като в днешно време е станал любим десерт в Централна и Южна Америка.
В Мексико флан се е асоциирал с богатство и престиж. Само богатите можели да си позволят това вкусово ''празненство''.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyJiVg5PDhidKJiadM74kYzYoDaWqYcUnhTy3IwCi6EEbizM4WLqY9CzHKzHUpMzq7XPAJyzNggwtMFkQ3Y3zG_Xigsb-ZTRX9Rb2NYp3c_K2PlDX8weEYUaNHI8RmP1NtUzlL8XdCjNEB/s1600/IMG_9409-001.JPG)
В Англия пък добавят тестени кори, ядки и плодове за направата на ''плодовата пита''.
Въпреки многото си разновидности, карамеленият флан е останал като един от най - запомнящите се и желани десерти.
Надявам се да ви е била интересна информацията, която успях да намеря :))
А ето и моят вариант на Карамелен флан....
Продукти:
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците. В купа разбиваме белтъците на твърд сняг и ги оставяме настрани. В друга купа разбиваме жълтъците и към тях добавяме кондензираното и кокосовото мляко, следвани от есенцията ром /кокос/. След като се хомогенизират, добавяме и кокосовите стърготини.
Внимателно и на няколко пъти изсипваме белтъците към млечната смес и разбъркваме, докато се смесят добре.
Захарта се карамелизира и леко се изсипва във формата за кекс /за предпочитане тефлонова или силиконова/. Отгоре изсипваме сместа с яйцата и печем на водна баня на 160С - 170С градуса за около час или до златисто. След като е изпечен, изключваме фурната и оставяме за около 5-10мин на отворена врата.
След като изстине, може да се извади. Съхранява се в хладилник.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7L7yROn8qFoBXKBqlvHzr5u7sr6In5osMM3zmpQg1CckCGAqPDDrCIsVpIwyzd4QU5DxuRZ2UXFv7vssLU35sapEEd5sDm0s5oLhG3f3Rhl1iXQ1rH3fppk8xEWqq9_WZXlXavlEU4tO9/s1600/IMG_9435(1)-001.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCQC7lPG9UQoq7D5sv4bX4bR9wgEALQyQVmU1hRSoaq5Np6gY69Cc0KZ2-bcyV2Jy4-suls16IYnUiE6puZFpj3z1oDp123r-t8-LkqLOiCehq6qKxgFU-P9xvbWi8MKvfu62JGpRVKQL2/s1600/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D0%BB%D0%B0%D0%BD+(2).jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-tOpG2aBy_V2iCcfs2AK4-7P9vWGm7ufLlN_LjiT6HFVoXuT7KrXhV_M4g-xUuwr_ZgwZNZN8oq-1HsSzq0QJQvzlrZDJKiZxqBFEZZSnG0qjop50VwTTWrsGkjGS-Oc6vO9PeBkP8GDy/s1600/IMG_9446(1)-001.JPG)
В прехода между древността и средновековието, след многократни размирици и войни, флан все пак оцелял, претърпявайки своята метаморфоза, но ''изплувайки'' като едно почти напълно ново ястие, което включвало захар и различни аромати. Нашата дума за плодова пита всъщност произлиза от латинското " flado ", което означава, питка, и която била " flaon " в Стария френски език.
На по - късен етап флан се разпростира на запад, където испанците култивират рецептата за сладкия яйчен крем, обикновено правен с карамелизирана захар. Сместа е удоволствие за мнозина.
Откривателят на Америка, Христофор Колумб, помогнал за разпространението на яйчения крем като в днешно време е станал любим десерт в Централна и Южна Америка.
В Мексико флан се е асоциирал с богатство и престиж. Само богатите можели да си позволят това вкусово ''празненство''.
В Англия пък добавят тестени кори, ядки и плодове за направата на ''плодовата пита''.
Въпреки многото си разновидности, карамеленият флан е останал като един от най - запомнящите се и желани десерти.
Надявам се да ви е била интересна информацията, която успях да намеря :))
А ето и моят вариант на Карамелен флан....
Продукти:
- 4 яйца;
- 100 гр. кокосови стърготини;
- 1-2 ампули есенция ром или кокос;
- 5-6 с.л. захар;
- 1 кутия кондензирано подсладено мляко /397 гр./
- 400 гр. кокосово мляко;
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjtqVGU36BkF6rY9-mF8Vl6V2IHOoBYeiJ8wXa_FY4JuSw856h12wZMNdsIOyLMhc2EXp2qkkKO0cJ_Bj3EQaHNTl7UTmSfDPkL0y4XsdlFBI-wxSkkRBZS17mEbVrddu6bVlbFgRyEaPJ/s1600/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D0%BB%D0%B0%D0%BD+(3).jpg)
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците. В купа разбиваме белтъците на твърд сняг и ги оставяме настрани. В друга купа разбиваме жълтъците и към тях добавяме кондензираното и кокосовото мляко, следвани от есенцията ром /кокос/. След като се хомогенизират, добавяме и кокосовите стърготини.
Внимателно и на няколко пъти изсипваме белтъците към млечната смес и разбъркваме, докато се смесят добре.
Захарта се карамелизира и леко се изсипва във формата за кекс /за предпочитане тефлонова или силиконова/. Отгоре изсипваме сместа с яйцата и печем на водна баня на 160С - 170С градуса за около час или до златисто. След като е изпечен, изключваме фурната и оставяме за около 5-10мин на отворена врата.
След като изстине, може да се извади. Съхранява се в хладилник.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCQC7lPG9UQoq7D5sv4bX4bR9wgEALQyQVmU1hRSoaq5Np6gY69Cc0KZ2-bcyV2Jy4-suls16IYnUiE6puZFpj3z1oDp123r-t8-LkqLOiCehq6qKxgFU-P9xvbWi8MKvfu62JGpRVKQL2/s1600/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D0%BB%D0%B0%D0%BD+(2).jpg)
No comments:
Post a Comment