Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Торта дъга с кокос

         Бях правила тази торта преди няколко месеца за няколко дечица, които много й се зарадваха. Разбира се, те се радват на всичко обагрено в много цветове, но си я изядоха лакомниците :)) На гости ми е моят племенник, както вече бях споменала в предна публикация... та след онзи кофти момент с колата и смяната на гумата, се захванах още на другия ден с довършването на тортата.  Още повече, че със затоплянето на времето, с повечето слънце през деня и нарастващото желание за промяна, сега беше моментът да се втурна в такова няколкочасово кулинарно изживяване.
 



         Не знам за вас, но сега е моят момент от годината, когато пропускам по - лесно някои неприятни неща около мен и не се затормозявам за тези, които дълго време съм опитвала да променя или подобря, но не ми се е получило, по една или друга причина. Както наскоро прочетох някъде, че на една жена трябва да й се даде чаша кафе, за да промени нещата, които може и чаша вино за тези, които не може да промени :) Много ми хареса! Все пак всяко нормално човешко същество би опитало няколко пъти с добро /ако някой иска нещо, може да е крайно изобретателен в идеите си/ и ако и тогава не види резултат, опитите ще спрат и ще дойде моментът на апатия към ''нещото''. Но хайде обратно към веселата торта...
         Сигурна съм, че повечето от вас са я виждали, със сигурност има и доста разновидности.
Не можах да й направя много снимки, защото никой не можеше да чака и трябваше да бъде изядена :)



Ето и моят вариант:
Необходими продукти за блата:
  • 240 мл. кокосово мляко;
  • 120 мл. прясно мляко;
  • 5 белтъка на стайна температура;
  • 1 пакетче бакпулвер;
  • 375 гр. брашно;
  • 470 гр. захар;
  • 225 гр. меко масло;
  • 1 ванилия;
  • щипка сол;
  • готварски бои - 6 броя;
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко на стайна температура;
  • 150 гр. черен шоколад за разтопяване;
  • 20 гр. масло за глазурата;

Продукти за крема:
  • 500 гр. маскарпоне;
  • 400 гр.кондензирано мляко;
  • 150 гр. кокосови стърготини;
  • 230 гр. меко масло;
Начин на приготвяне:
         Кремът трябва да се приготви един ден предварително, за да може кокосовите стърготини в него да омекнат и да поемат от влажността му. Той се прави като разбием мекото масло с маскарпонето до пухкав крем, след това добавяме и кондензираното мляко и разбиваме добре. Накрая прибавяме и кокосовите стърготини. Оставяме го в купата, в която сме го разбили и я покриваме със свежо фолио. Прибираме за една нощ в хладилник.
       Блатовете се приготвят като се разбият белтъците до побеляване, добавяме ванилията и прясното мляко и разбиваме енергично. Отделяме ги настрана.
      В друг съд се смесват брашното с бакпулвера, захарта и солта. Внимателно и на няколко пъти към тях се добавят мекото масло и кокосовото мляко, при непрекъснато бъркане. Скоростта на миксера постепенно се увеличава, докато сместа стане пухкава.
      Към тази смес на 3-4 пъти се добавя белтъчената смес и се разбърква добре.
Претегляме цялата смес или мислено я разделяме на 6 и я разпределяме в 6 различни купички. Към всяка от тях добавяме сладкарската боя, според указанието на опаковката. Аз използвах тези на Dr. Oetker.



      През това време включваме фурната на 175С градуса да загрее. Изрязваме 6 кръка от хартия за печене с големината на съда, в който ще печем блатовете. Намасляваме дъното на тавата и отгоре поставяме по един изрязан кръг и върху него изсипваме една от купичките със сместа за блат. Печем ги за около 15мин. на горен и долен реотан. При печене блатовете не трябва да променят цвета си или да потъмняват. Можете да проверите за готовност с клечка. След като е готов, всеки блат се пренася върху метална скара, застлана с хартия за печене, за да изстине. Този процес се повтаря с всеки от блатовете.



       Сглобяването на тортата е както следва: подреждаме блатовете в цветовете на дъгата като всеки от тях напояваме съвсем леко с млякото, оставено на стайна температура. След това мажем с част от крема. Не мажем най - горния блат!

 

       След като сме приключили със сглобяването на тортата, я прибираме за 30-40мин. в хладилник. През това време разтопяваме на водна баня маслото и шоколада за глазурата. Оставяме за 1-2 мин да поизстине и заливаме тортата с глазурата.
        Прибираме отново тортата за няколко часа в хладилник.



Да ви е сладко!

Рецептата е взета от: http://sunshineskitchen.com/coconut-rainbow-cake/

No comments:

Post a Comment