Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

За Драконовия плод с любов

        Случвало ли ви се е да отидете в някои от по - големите хипермаркети и минавайки покрай плодовете и зеленчуците, да се загледате в тези, които са по - малко познати и чиито имена дори не знаете? На мен ми се случваше доста често напоследък, когато любопитството ми надделя и проверих повечето екзотични непознати за мен плодове. Още на следващия ден, след като направих мноето малко проучване, отидох до магазина и купих някои от тях, мислейки за витаминозната плодова салата, която ще си приготвя по - късно :)




          Този, който грабна вниманието ми най - много, разбира се, беше най - нестандартно изглеждащ.
        Екзотичен плод, който изглежда по уникален и неповторим начин, това е питахая (или пихая) или още известен като драконов плод и ягодова круша. Това кактусово изкушение идва от Централна Америка, но се среща още в Азия и Мексико. Може да се отглежда и у нас, но при подходящите условия. Интересното при него е, че цъфти само през ноща и само за една нощ.



Има няколко вида питахая. Червена, бяла и жълта. Смята се, че жълтата е най - сладка. Консумира се само сърцевината на плода. Като консистенция наподобява кивито, а и също има малки черни семена.
Над 80% от съдържанието на плода е вода. Съдържа изобилие от полезни вещества, някои в повече дори и от червената боровинка. Богата на витамин С и Е, на фосфор, цинк и ненаситени мастни киселини. Като цяло на питахаята се преписват няколко основни качества. Едното е, че плодът съдържа мощен антиоксидант, който улавя свободните радикали и предпазва от развитие на ракови заболявания. Понижава лошия холестерол, прочиства тялото от токсините, влияе изключително благоприятно на кръвното налягане и се счита за основно средство за подобряване на метаболизма.
Месестата част на плода съдържа полизахариди, които имат стягащ ефект, затова се влага в кремове и други продукти, забавящи стареенето на кожата.
Консумирането на питахая варира според предпочитанията. Като за предпочитане е да е силно охладена. Реже се филийки или на половина и се дълбае с лъжичка. Може да се добави към плодови салати, сладоледи, фрешове и коктейли.

Плодовете, които съм включила в салатата, са със силно изразен и нестандартен вкус и може би няма да се харесат на всички. Но пък това им е хубавото на плодовите салати, че винаги може да се експериментира :)



Едно е сигурно! Всеки се прехласва по красотата на този нестандартен кактусов плод! :)

Витаминозна салата с Питахая и мента

Продукти:

  • 1 брой питахая /Драконов плод/;
  • 1 брой манго;
  • 1 брой авокадо;
  • 1 брой банан;
  • 1 брой грейпфрут;
  • Няколко сушени смокини;
  • Сушени боровинки;
  • Сушен кокос;
  • Ядки по избор;
  • Листенца мента за украса;
  • Цедено кисело мляко;
  • Мед;



Начин на приготвяне:
        Нарязваме всички плодове, смокините на тънки резанчета. Ако кокосовите хапки и ядките са голями, нарязваме и тях на дребно. Смесваме киселото мляко с меда до сладост, която ви е приятна.
        Слагаме на дъното на купичка малко количество от киселото мляко и отгоре подреждаме плодовете. Накрая поръсваме със ситно нарязаните сушени боворинки, кокоса и ядките. Декорираме с няколко листенца мента и се наслаждаваме на невероятния вкус и аромат :)




           Имайки предвид средата, в която живеем и зимното студено време, това е един много вкусен начин да си набавим полезни за организма ни витамини :)
Да ви е сладко!






No comments:

Post a Comment