Здравейте от далечна Америка!
Как сте, приятели? - Надявам се, че всичко е наред около вас ... и че най - после е започнало да се затопля, а снеговалежите в страната са спряли напълно.
Все пак трябва да посрещнем Великден със зеленина, а не с бели покриви и дим от комуните :)
Знам, че последните седмици съвсем се загубих, но обещавам, че когато се върна ще наваксаме с хубави и интересни рецепти, снимки, различни места, преживявания и новини!
Всичко, което ми се случи досега, макар за малко време, е толкова много, че имам усещането, че съм на това ново и непознато място от месеци. Това, което ми направи силно впечатление и остави малко неприятно усещане съвсем в началото на пътуването ми, беше че като българи, не се славим с някакви привилегии по летищата, освен тези като допълнителни проверки и лоши погледи от околните... Докато проверяващите тършуваха из багажа ми, си мислех дали ако бях българка с френско или каквото и да е друго гражданство, нещата щяха да стоят по същия начин?
За щастие, проверките преминаха бързо и без излишни сътресения. Когато пристигнах отвъд океана, очакванията ми бяха за студено, ветровито и снежно време. Все пак температурите последните две седмици преди да замина, бяха -25С ... Но природата се оказа благосклонна към нас и ни изненада приятно с цели 13-15 градуса над температурата на замръзване! Имайки предвид, че това е най - топлото време за последните 6 месеца, тук си е направо ''лято''. Хората се разхождат по къси панталони и тениска, жените със сандали ... аз ли? Ще попиташ и за мен, нали? Ами аз все още съм със зимното си яке, шал и ботуши. Доста интересна комбинация от модни предпочитания се образува по улиците на града.
Разказах ви набързо защо липсата ме е хванала и къде ме е намерила, а сега няма да губя повече от времето ви и ще ви представя невероятния десерт, който приготвих наскоро и който със сигурност ще повтора!
Ако обичате орехи и пай, това е вашия десерт! За приготвянето му може да се наложи да отделите малко повече време, но, повярвайте ми, заслужава си!
Орехов пай с кори за баница
Необходими продукти:
- Няколко кори за баница;
- 80 гр разтопено и охладено масло за намазване преди печене;
- 125 гр за плънката;
- 150 гр кафява захар;
- 180 гр смлени на ситно орехи;
- 20 гр смлени бадеми;
- 4 яйца;
- щипка сол;
- 1/2 ч.л. канела;
- 25 мл Бейлис (рецептата е с ром, но аз нямах);
- 50 гр брашно;
- пудра захар за поръсване;
- филирани бадеми;
Начин на приготвяне:
Добре е да започнете приготвянето от предходния ден, защото това е сладкиш, който изисква малко предварителна подготовка и е добре да приготвите сместа за плънката от рано.
Това става като смесим в купа мекото масло и захарта, бадемите и орехите и разбием на пухкав крем.
След това едно по едно и с непрекъснато разбиване им добавим яйцата.
Идва ред на алкохолната съставка, а след нея и подправките.
Накрая изсипаме брашното и бъркаме с дървена лъжица до пълното му поемане от сместа.
*Има вариант да прескочте дългото чакане като добавите 1/2 ч.л. бакпулвер към сместа и да я оставите в хладилник само за 1-2 часа.
Изберете си форма с падащи стени и я намажете с масло.
Започнете да редите една по една корите за баница като след всяка намазвате с масло.
Корите трябва да са подредени така, че дъното и стените на формата да са покрити и да има достатъчно от тях, за да покрият сместа, която ще изсипем вътре.
По рецепта корите са 5, но аз използвах 7-8.
Когато редите корите, след всяка намазвайте с разтопеното масло.
Когато сте готови с основата, изсипете сместа с орехи и бадеми и загладете добре.
Откоре захлупете с краищата на корите.
Намажете отгоре с масло и печете в предварително загрята фурна на 170С за около 45мин.
10мин преди да го извадите от фурната, объркайте малко масло с бадемите за поръсване и ги разпределете върху капачето от кори. Оставете ги, докато добият златист загар.
Изчакайте десерта да изстине и сервирайте :)
Да ви е сладко!
Източникът този път: Cooks and Bakes :)
А източникът на Дани мисля, че беше Йоана. ;) Прекрасен е, Ели, истинска фантазия са снимките ти! И аз съм запазила рецептата за проба, само да стигна до нея. :)
ReplyDeleteПрегръдки и очаквам скоро да ни разкажеш! Стискам ти много силно палци! :)
Точно така, Гери, първоизточникът е Йоана :)
DeleteБлагодаря за милите думи! Скоро се надявам да се завърна и да разказвам подробно!
Усмивки ти пращам :)
Великолепен е този орехов пай! Ще чакам и аз разкази:))) Засега ти пожелавам прекрасни емоции, моменти, и все красиви неща! Поздрави!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Кате :) Скоро ще разказвам подробно... за съжаление времето ми не лети, а препуска тук... :)
DeleteПоздрави!
Ели,пожелавам незабравими мигове от настоящото пътуване,хубаво време и положителни емоции!Паят е великолепен!
ReplyDeleteБлагодаря ти, мила Роси :)
DeleteЕли, паят звучи много апетитно!
ReplyDeleteПожелавам ти само хубави емоции в пътуването ти!
Благодаря ти, Бети :) Радвам се, че ти е харесал паят!
DeleteВече съм на наша земя, така че запретвам ръкави :)
Поздрави!
Ели, здравей! Попаднах на блога ти случайно, но много се зарадвах особено като видях, че си направила и прекрасния орехов сладкиш ;) Да, рецептата е на Йоана, много добре се получи, като аз добавих бадемите за украса. Според мен с тях се получава прекрасно, става още по-хрупкав.
ReplyDeleteПоздрави и весели и светли празници!
Здравей, Дани! Радвам се, че си попаднала тук :) Сладкишът ми стана фаворит определено!
DeleteУсмивки и весели празници :)