Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Домашни багети с чесново масло и подправки

Случвало ли ви се е гости да ви донесат нещо купешко, но толкова да ви хареса, че да ви се прииска да си го сготвите сами. Така че да знаете точно как, за да се получи съвсем същия вкус? :) В добавка ще кажа, че вкъщи обожаваме да има топъл хляб, питка, багета или нещо тестено и задължително с него нещо за мазане. Било то крем сирене, дип от авокадо и хумус или ароматно масло. Мисля, че мога да похапвам от такава вкусотия по всяко време.




         Но да се върнем на моите багети. В повечето рецепти, които изпълнявам, имам едно условие и то е те да са лесни за направа. Малко са лудите, които обичат да се мъчат с часове в кухнята :) Като и не казвам, че това не ми се е случвало на мен и че крайният резултат не си е заслужавал. Но говорейки за нещо лесно и вкусно, което да се приготви в бързината след работа, няма две мнения по въпроса :)
     


Продукти: 
  • 1/2 кубче прясна мая;
  • ~250 мл. прясно мляко със стайна температура;
  • 40 гр. много меко масло;
  • 400 гр. брашно и още за замесване;
  • 1 ч.л. захар;
  • 2. ч.л. сол;
  • 30 гр. настърган кашкавал;
  • 1 яйце;


Допълнително:
  • 1/2 меко масло; (ако имате чесново)
  • 2 ч.л. босилек;
  • няколко стръкчета прясна мента;
  • 2 ч.л. шарена сол;
  • микс семена за поръсване;

Начин на приготвяне: 
      Разтваряме маята в малка част от топлото мляко с 2-3 с.л. брашно и със захарта, докато стане на кашичка и шупне.
      В отделен съд изсипваме брашното, кашичката с разтворената мая, останалото мляко и половината от разтопеното масло. Замесваме меко тесто и докато го омесим напълно, слагаме по малко от останалото масло, докато тестото го поеме.
     Така полученото тесто, поставяме в съд, намазан с мазнина и оставяме да втаса. Аз за по - бързо пускам фурната на 60C градуса и дори още преди да е загряла напълно, я изключвам и слагам вътре тестото.
      След като удвои обема си, го замесваме отново и го разделяме на броя багети, които искаме. С тази големина на тестото се получават 4 30см. багети. И така разделих тестото на 4.
      Разстилам направо в тавата всяко от парчетата и намаслявам по дължина като на едната багета сложих масло с чесън, масло с босилек, масло с настърган кашкавал и чубрица и на последната чисто масло с чубрица и отгоре поръсих с микса от семена. Направих ''джобчета'' като притиснах двата края по дължина и увих спираловидно всяка от багетите, стараейки се да не изтече маслото. Намазвате отгоре с разбитото яйце и ги слагате да се пекат в студена фурна като я включите на 180C градуса /горен и долен реотан/.
Готови са като добият приятно запечен цвят. Стават леко хрупкави отвън и много меки отвътре.




За предпочитане е да ги хапвате топли, защото като всяка багета след известно време /или на следващия ден/ започва да става твърдичка :)

5 comments:

  1. Здравейте ! Звучи и лесно и вкусно !Багетките са прекрасна идея за парти , или антре с бяло вино ,ако се нарежат като брускети и леееекинко се запекат до порозовяване ! Хареса ми ,че в рецептата за тестото има прясно мляко , а не вода . Така продукта става хрупкав , а не корав ! Можете да публикувате и някои снимки от междинния етап на подготовка - момента на оформянето , за да улесните начинаещи готвачи.
    п.п.отивам да меся ! : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте, Анжела! Идеята за брускети също е добра, но трябва да се внимава със запичането, защото стават много твърди. Приемам идеята за следващия път да добавя някоя и друга снимка от процеса на правене:)
      Поздрави и приятно месене! :)

      Delete
  2. Признавам си , че нямам никакъв опит с чесъна , а ухае много апетитно когато е върху току що изпечена питка . И смятам затова да опитам с багетите , но там ще е вътре при печенето , нали ! Времето е леко неприятно и май е време за домашен уют ! : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, смачквате скилидка чесън, една смятам, че ще е достатъчна и я обърквате с разтопеното масло, с което ще намажете отвътре багетата.

      Delete
  3. Благодаря за бързия отговор ! Хубава петъчна вечер от мен !

    ReplyDelete