Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Чийзкейк - Баклава



Десерт, към който подходих леко шеговито и с недоверие, но се оказа, че съвсем заслужено влиза в Топ 10 на любимите ми ''празненства за сетивата''!



Продукти за чийзкейк основата:
  • 150 гр. орехови ядки
  • разтопено масло
  • 300 гр. безсолно крема сирене
  • 300 гр. заквасена сметана
  • 160 гр. пудра захар
  • 3 яйца
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 10 фини кори за баница


Продукти за медения сироп:
  • 100 гр. пудра захар
  • 150 мл. вода
  • 125 мл. мед
  • пръчка канела или 1 ч. л. на прах
  • 50 гр. лешници и шам фъстък за поръсване
  • Малко желе от  вишни за намазване

Приготвяне:
Първо започнете с медения сироп. Разбъркайте добре меда, водата, захарта и канелата в касерола докато заври. Оставете сиропа да ври на ниска температура за 15 - 20 минути. Поставете го настрана до пълно охлаждане.

Запечете орехите  и ги нарежете на едро, към тях прибавете 80 мл. от медения сироп и разбъркайте добре.

 

 

В голяма купа разбийте крема сиренето, заквасената сметана и захарта, прибавете последователно яйцата и ванилията. Аз взех крем сирене с орехи вътре, което се оказа доста добра комбинация!


В тавичката, която ще ползвате, подредете една по една корите, като мажете всяка с разтопено масло и меден сироп. Може корите да надстърчат малко от тавата, но не е проблем, защото след изпичане ще се начупят и ще ги смесим с ядките, с които ще поръсим вече изстиналия десерт.





 

Изсипете половината от чииз сместа върху корите, сипете с лъжица ореховомедната смес по цялата площ. Долейте останалата част от крема и печете в предварително загрята на 160С фурна за 1 час и 10 минути до постигане на златист цвят.

Отворете вратата на фурната и изчакайте чиийзкейка да се охлади напълно, след това го прехвърлете в хладилника  и консумирайте след поне 12 часа.

Полейте чийзкейка с леко разбито желе от вишни и посипете със сместа от орехи, шам фъстък и кори.

Да ви е сладко! :)

p.s. рецептата я взаимствах от: http://www.mary-anfusion.com/2013/06/blog-post_16.html като малко я промених





No comments:

Post a Comment