Десерт, към който подходих леко шеговито и с недоверие, но се оказа, че съвсем заслужено влиза в Топ 10 на любимите ми ''празненства за сетивата''!
Продукти за чийзкейк основата:
- 150 гр. орехови ядки
- разтопено масло
- 300 гр. безсолно крема сирене
- 300 гр. заквасена сметана
- 160 гр. пудра захар
- 3 яйца
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 10 фини кори за баница
Продукти за медения сироп:
- 100 гр. пудра захар
- 150 мл. вода
- 125 мл. мед
- пръчка канела или 1 ч. л. на прах
- 50 гр. лешници и шам фъстък за поръсване
- Малко желе от вишни за намазване
Приготвяне:
Първо започнете с медения сироп. Разбъркайте добре меда, водата, захарта и канелата в касерола докато заври. Оставете сиропа да ври на ниска температура за 15 - 20 минути. Поставете го настрана до пълно охлаждане.
Запечете орехите и ги нарежете на едро, към тях прибавете 80 мл. от медения сироп и разбъркайте добре.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUufdg2Ve6-8jn1v8HhR5vjqm7s_dl8LDCdgZRG_iMS10Vk6SRL8dX7IApYSQG-DKzSoa7fCDALMhzo9Gb49Tq2jPgKPPac1xcHt6kxeDfWRVLimF3enAwR9bf26VMIM4NVAn0BDoIKPSX/s1600/995618_656248571078299_1022057401_n.jpg)
В голяма купа разбийте крема сиренето, заквасената сметана и захарта, прибавете последователно яйцата и ванилията. Аз взех крем сирене с орехи вътре, което се оказа доста добра комбинация!
В тавичката, която ще ползвате, подредете една по една корите, като мажете всяка с разтопено масло и меден сироп. Може корите да надстърчат малко от тавата, но не е проблем, защото след изпичане ще се начупят и ще ги смесим с ядките, с които ще поръсим вече изстиналия десерт.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGyyLe592-cbwCqFH0w56iX3hvEZS-J6IY09nAWfyQZrlyr-mQeZ_OePziH8vij-VXaS_kR4tsV_IsZQLdOiQtFPrBhYYX4Ei-WMMfzeVnzxybzt8RS1c1i7y9rgNMk8bw0rklhAcMWtjy/s1600/1507788_656248584411631_1374130756_n.jpg)
Изсипете половината от чииз сместа върху корите, сипете с лъжица ореховомедната смес по цялата площ. Долейте останалата част от крема и печете в предварително загрята на 160С фурна за 1 час и 10 минути до постигане на златист цвят.
Отворете вратата на фурната и изчакайте чиийзкейка да се охлади напълно, след това го прехвърлете в хладилника и консумирайте след поне 12 часа.
Полейте чийзкейка с леко разбито желе от вишни и посипете със сместа от орехи, шам фъстък и кори.
Да ви е сладко! :)
p.s. рецептата я взаимствах от: http://www.mary-anfusion.com/2013/06/blog-post_16.html като малко я промених
No comments:
Post a Comment