Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Коледни меденки


Няма как една Коледа да мине без миризма на канела от току-що изпечени меденки!

 Истината беше, че много подцених целия процес около тези симпатични мъничета. Замесването на тестото и самото приготовление сами по себе си не представляваха никаква трудност, но когато настъпи моментът за украса... Колкото и да се радвах на получаващото се, умората си каза думата след втория час :) Мислейки колко много ще се зарадват близките ми и как добре ще изглежда трапезата, стиснах зъби и продължих докрай! :) И наистина, усилията ми бяха възнаградени.



Продукти:

  • 1 чаена чаша мед
  • 4 супени лъжици кафява захар
  • 1 чаена чаша ситно нарязани орехи /
  • 2½ чаени чаши брашно + допълнително за омесване
  • 1 чаена лъжичка сода
  • 2 супени лъжици ром
  • 1½ чаена лъжичка джинджифил
  • ½ супена лъжица счукан карамфил
  • ½ пакетче масло
  • 2 яйца
  • Настъргани корички от един лимон и един портокал


Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват и се смесват с меда, прибавяйки тръстиковата захар. През това време разтопяваме на водна баня чистото масло и го изсипваме в сместа. Добавяме цитр
усовите корички, подправките, рома и ядките. Така получената смес започваме да сгъстяваме с брашно като в първата чаша брашно добавяме содата. Трябва да се получи твърдо за омесване тесто.

Разстиламе кора с дебелина около 0.5 см. И изрязваме желаните формички.
Така оформените меденки разпределяме върху тава, застлана с хартия за печене и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна. Меденките се пекат не повече от 16-17мин до медено златисто.




За украсата:
Фондан в бял, червен и син цвят.
Захарни фигурки за украса.
Фино смляна пудра захар.
Сладкарско лепило.

Разточваме фондана на добре изчистена повърхност. Можете да използвате
малко фино смляна пудра захар, ако залепва. Не брашно! Използваме резци с
различни формички и големини, за да изрежем желаната формичка и залепваме със
сладкарско лепило върху добре изстиналите меденки.


No comments:

Post a Comment