Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Меден крамбъл с ябълки и банани

Що е то крамбъл и има ли то почва у нас?



         Не отдавна по нашите географски ширини започна да навлиза този известен английски десерт. Може би един от най - лесните и най - бързите за приготвяне десерти. Историята си води от Великобритания и Ирландия след втората световна война, когато хранителните запаси недостигат и страните се опитват да се съвземат. Ако приготвяте сладък крамбъл основните съставки са масло, брашно, захар и плодове. Солената му версия включва месо и зеленчуци.



        Моят вариант, разбира се, спада към десертите и включва ябълки и банани. Разбира се, всеки може да разнообрази с плодове според сезона и предпочитанията.



Необходими продукти:

3-4 банана, нарязани на кубчета

3-4 червени ябълки
4 супени лъжици мед
1 / 2 чаена лъжичка пресен
джинджифил, настърган на ситно

1 ч.л. канела

50гр натрошени орехи

100гр.  брашно
75гр. масло
75гр. кафява захар

100гр. овесени ядки 

25гр сушени боровинки

Предварително загряваме фурната на 200 градуса . Намазваме с масло тавата, в която ще се пече.
Поставяме нарязаните на кубчета ябълки и бананите в малка  тенджера, и прибавяме меда. Добавя се ситно настърганият  джинджифил и подправките. Оставяме да къкри за около 5-8 минути, така че плодът да омекне и сосовете от плодовете да се изпарят наполовина.
Изсипваме в тавата и оставяме настрана.


В голяма купа смесваме като разтриваме между пръстите брашното, маслото и овесените ядки, докато сместа придобие ронлив вид и стане на трохи. Добавяме захарта и боровинките и отново стриваме с присти, докато захарта не се разнесе равномерно.
Разпределяме сместа върху плодовете в тавата, печем във фурната, докато отгоре не придобие златист цвят.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади за няколко минути, след което поднасяме с ванилов крем, ванилов сос или сладолед.

Крамбълът е подходящ за консумация и студен, но тогава би било по - удачно да се съчетае със ванилов или някакъв друг вид сос.

No comments:

Post a Comment