Виждала съм различни десерти с бисквитките Орео и съм се чудела какъв е техния вкус. Харесвам тези какаови десертчета, защото ми напомнят на онези другите, които имах в детството си. Те бяха някак по - обикновени, но и малко по - вкусни. Сигурно се сещате и вие :) Така при поредната извънградска разходка за глътка чист въздух и почивка, реших да приготвя десерт с Орео...
Поразрових в интернет, за да видя какво ще намеря за ''бисквитките''. Учудващо, имаше доста интересни неща!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgh67SgYqS6qigJm8zTggk6w3Yd1I5Itrwn5iLwpLFCHPGJDkOoG5QPZw3ynOTDLYQcsJN7jn02QORzBkA_F1hW3dNTfVVoRCeq9UAYKPgaZKHBZbNWySydS0J-ZlbQxYiiooZQZJcobUnX/s1600/IMG_8632-001.JPG)
Не съм очаквала да намеря толкова много за бисквитите, а доколко тази информация е достоверна, ще оставя на вас да прецените :)
Думата “бисквита” произхожда от латинската дума „bis” - двойно и „coquere” - готвя, което буквално означава изпечени, сготвени два пъти. Името идва от начина, по който са приготвяни бисквитите в началото – първо са изпичани във фурна, а после изсушавани на слаб огън.
Сведения за първите бисквити има, че са били изпичани в изстиващите пещи след хляба и използвани като дълготрайна храна. Персийците първи започват да прибавят масло и яйца към бисквитите, за да омекотят сместа, както и плодове или мед, за да я подсладят. Тогава разпространението на това тестено изделие става по - масово.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDU1EcdA4X8zg35iqvpvTKyBgM6kNsbHCT1WsJoIDmLOp-RSayeWnE9pP4YjQtI-Oq3zrr0CcXVPpVipRTAGrXq1mqVHAcp9OxlFLIkzU7aIzxEo-bPAQKGi3owFgxmvVKMy0vS1A6TdNW/s1600/IMG_8670%25281%2529-001.JPG)
Един от най - ранните видове бисквити е т. нар джинджифилова бисквита (сладкиш с или петмез, подправен с джинджифил). Първоначално бисквитата наподобявала гъста и лепкава, подправена с джинджифил, субстанция. Продуктите, необходими за тези бисквити, внезапно оскъпили направата им, затова дълго време се използвало остатъчното тесто от хлебопекарните.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg49xaPeU6l9X-wH_U7qNJr6x3RSC-kuVZ4thmM00SHP370aCRyxUZogmI6G07HSB19yMFhbI0dOmjPiEGSNo6-fd9jLHlGBSYlpXi7mTs752Ik3ogdxmLG96ItzagUNu9ZuOGieP2vujUd/s1600/IMG_8657.JPG)
Но мисля, че много се отклоних от главната си цел! Ето го и Празничният браунис с бисквитки орео :
Необходими продукти:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiu0tv8zBAOqg4KkxjIX_IW1s4l0Iy2M6TcNZBx4_eobXVGWsqRj6JzLS6vJhM5osYEI6g-yL3Lck1DVx74SRwnU4QLyLW5j7lRDs3cLEo7zUTSQmhh14k8dSkR3PyYAUQxmWP0rHlXz8PY/s1600/IMG_8588%25281%2529.JPG)
За Браунис тестото:
Начин на приготвяне:
Загрейте
фурната до 180 градуса и подгответе тавичка застлана с хартия за
печене. Разбийте маслото с кафявата и кристалната захар до кремообразна
смес.
Прибавете ванилията, есенцията ром и яйцата и разбъркайте, докато се обединят. След това се добавете солта и содата за хляб. Прибавете брашното /като оставите няколко лъжици отделно/ и разбъркайте с шпатула, докато се обединят съставките. Прибавете и шоколадовия чипс.
Разтелете тестото равномерно по дъното на тавичката. Поставете бисквитките Орео като леко натисните. В отделна купа смесете какаото и олиото, прибавете яйцата, захарта, ванилията и солта и разбъркайте, след което прибавете и брашното и разбъркайте отново, докато сместа стане гладка. Излейте тестото върху бисквитките Орео и разстелете равномерно.
Печете за около 40 минути или докато в ръбовете леко придобият приятно изпечен кафяв цвят. Охладете напълно за 2 часа и разрежете.
Поразрових в интернет, за да видя какво ще намеря за ''бисквитките''. Учудващо, имаше доста интересни неща!
Не съм очаквала да намеря толкова много за бисквитите, а доколко тази информация е достоверна, ще оставя на вас да прецените :)
Думата “бисквита” произхожда от латинската дума „bis” - двойно и „coquere” - готвя, което буквално означава изпечени, сготвени два пъти. Името идва от начина, по който са приготвяни бисквитите в началото – първо са изпичани във фурна, а после изсушавани на слаб огън.
Сведения за първите бисквити има, че са били изпичани в изстиващите пещи след хляба и използвани като дълготрайна храна. Персийците първи започват да прибавят масло и яйца към бисквитите, за да омекотят сместа, както и плодове или мед, за да я подсладят. Тогава разпространението на това тестено изделие става по - масово.
Един от най - ранните видове бисквити е т. нар джинджифилова бисквита (сладкиш с или петмез, подправен с джинджифил). Първоначално бисквитата наподобявала гъста и лепкава, подправена с джинджифил, субстанция. Продуктите, необходими за тези бисквити, внезапно оскъпили направата им, затова дълго време се използвало остатъчното тесто от хлебопекарните.
Но мисля, че много се отклоних от главната си цел! Ето го и Празничният браунис с бисквитки орео :
Необходими продукти:
- 250 гр. Меко масло
- 7 с.л. бяла кристална захар
- 10 с.л. кафява захар
- 1 ампули екстракт ванилия
- 1 ампула есенция ром
- 2 яйца
- 3 ч.ч. плюс брашно
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. сол
- 1.5 ч.ч. шоколадов чипс
- 3-4 пакетчета бисквитки Орео
За Браунис тестото:
- 6 с.л. какао на прах
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.л. ванилия екстракт
- 1/8 ч.л. сол
- 3/4 ч.ч. брашно
Начин на приготвяне:
Прибавете ванилията, есенцията ром и яйцата и разбъркайте, докато се обединят. След това се добавете солта и содата за хляб. Прибавете брашното /като оставите няколко лъжици отделно/ и разбъркайте с шпатула, докато се обединят съставките. Прибавете и шоколадовия чипс.
Разтелете тестото равномерно по дъното на тавичката. Поставете бисквитките Орео като леко натисните. В отделна купа смесете какаото и олиото, прибавете яйцата, захарта, ванилията и солта и разбъркайте, след което прибавете и брашното и разбъркайте отново, докато сместа стане гладка. Излейте тестото върху бисквитките Орео и разстелете равномерно.
Печете за около 40 минути или докато в ръбовете леко придобият приятно изпечен кафяв цвят. Охладете напълно за 2 часа и разрежете.
При теб наистина изглежда много вкусно! Тази година по Коледа смятам да пробвам нови рецепти и ми се струва че тази ще бъде една от тях! :)
ReplyDeleteБлагодаря ти, Гери :) Реших, че е време за малко пообновяване на вируталното ми местенце :)
DeleteРецептата много се хареса вкъщи, но да те предурпедя, че става доста сладичко :))
Поздрави!