Ябълковият пай всъщност в плодов пай (или както на много
места му казват тарт), в който главната съставка са ябълките (както можете да
се досетите J).
Обикновено се сервира със сладолед или разбита сметана върху парчето, докато е
още топло. На места добавят чедър сирене. А знаете ли как е бил приготвян в други държави?
Интересен факт е, че в Англия рецептата за този десерт
датира от 1381. За разлика от Американския вариант на пая, в Английската са
добавени и фурми, и круши. За оцветяване на тестото се използва шафран.
В най – ранните версии на рецептата за Ябълков пай, захарта
не е била част от съставките. Рецептата в наши дни включва около чаша – чаша и
половина от сладката кристална смес. Смята се, че една от причините захарта да
е пропускана е, че още от 14ти век в Англия не е била широко разпространена и
съответно е имала изключително висока цена. За един килограм се е плащало около
100$, ако трябва да сравним с цена в днешно време.
В Швеция рецептата е доста променена и вместо на пай,
десертът прилича повече на крамбъл. Типичното тесто за пая е заменено от хлебни
трохи.
Друг интересен факт за една от най – известните американски
традиции е, че всъщност рецептата е била донесена посредством Британските
колонии през 17-18ти в. По онова време от другата страна на океана приготвяли
повечето си пайове с различни видове месо, отколкото плодове.
През 19ти век
рецептата е започнала да претърпява поредица метаморфози, докато не се е
стигнало до сегашния й вариант. В днешно време, за съжаление, малко домакини
приготвят вкусния десерт, като предпочитат да си закупуват готов, който съвсем
не се доближава до многогодишната традиционна рецепта.
И все пак, който и вариант да изберете да приготвите, с
който и да е вид ябълки, няма да сбъркате! Аз обожавам ябълков пай, а последния
път преоткрих още една вариация на рецептата, когато ми остана част от тестото
и трябваше да импровизирам набързо.
Сега ви представям ябълковия пай, който винаги приготвям и
обещавам, че съвсем скоро ще публикувам и рецептите за другите два пая – вишнев
и ябълков (нов J).
Рецептата за този Ябълков Пай може да намерите ТУК.
Да ви е сладко!
А тук може да надникнете и да видите какво съм приготвила за следващия път и Вишневия пай :)
Ех, че е ароматно тук... Ухае на есен и уют, Ели! :)
ReplyDelete