Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Да поговорим за ябълката.


Един от най - полезните плодове. За него сме чували и чели в приказки и легенди. Ябълката е един от най - разпространените плодове с висока хранителна стойност. Казват, че ''Ябълка дневно гони лекаря от вкъщи.''
Ако се чудите с какво толкова са полезни ябълките, в този пост ще се опитам да обобщя.
Както всички останали публикации, тази също се роди, след като се сдобих с няколко килограма домашни и сочни ябълки.
       Може би много от вас знаят, че този плод трябва да присъства в дневната ни дажба от полезни храни, но не и защо. 
       Ще ви дам за пример някои факти, които намерих. Стойността на 100 гр. от плода се съдържа от близо 88 гр. вода, 9 гр. захари, калций, магнезий, желязо, калий, ,фосфор, витамини С, Е и К. В кората на ябълката се съдържат важни елементи и затова е добре да не се изрязва. Разбира се, миенето преди консумация, е задължително. Без значение дали сте я отгледали в собствената си градина.
        Ябълките са полезни в превенцията срещу рак, болестта на Алцхаймер, инсулти, холестерол, хипертония, високо кръвно налягане, добро храносмилане, бели зъби дори.
        Съдържащите се в кората флавоноиди предотвратяват размножаването на ракови клетки в дебелото черво, което намалява риска от рак на дебелото черво. Изследване е доказало, че влакната от ябълките произвеждат химични вещества, които взаимодействат с раковите клетки и ги елиминират.


        В борбата на ябълката срещу болестта на Алцхаймер не намерих много добри доводи, но това, което прочетох, беше, че в кората на ябълката се съдържа кварцетин, който имал благоприятно влияние срещу тази болест.


        Ябълките съдържат пектин и други киселини, които помагат на храносмилането, неразтворими фибри задържат вода в чревния тракт, което помага на червата да се изчистят и храната да премине бързо. Калцият спомага за здравината на костите и зъбите, а проучвания показват, че хората, които консумират ябълки поне 3 пъти седмично, са по - малко склонни да заболеят от астма.


       Независимо кой вид ябълка предпочитате, всички те спомагат за понижаване на стойността на кръвното налягане и високите нива на холестерола. Изключително подходящ плод за диабетици, тъй като не ускорява инсулиновата секреция. 


       Една ябълка сутрин на гладно се отразява изключително благоприятно на стомашно-чревния тракт. 
       Ябълковият сок неутрализира вредните бактерии в устата, които разрушават зъбния емайл.


Е, сега какво мислите за ябълката? Дали ще може да вместите по една в дневното си меню?



2 comments:

  1. И още как! Обожавам ябълки. Най-любима ми е златната превъзходна, умирам си за този сорт ябълка. Но забелязвам, че ако прекаля с ябълките като плод (ако редовно хапвам по няколко на ден - не нарочно, а защото обичам и ми е вкусно), то имам проблеми със стомаха... И това се случва не само на мен, за съжаление. Но просто не прекалявам и си хапвам пак редовно.
    Чудесна е статията ти, Ели! Както и сладкишите... Щеше да ми е интересно да споделиш какво си измайсторила. :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, Гери :) И аз много обичам ябълки, въпреки че си признавам, че понякога забравям да хапвам! Мен ме е болял стомах, ако прекаля и ги консумирам на гладно.
      За сладкишите - и тяхното време ще дойде :) Надявам се да приключа статията до няколко дни :)

      Прегръдки! :)

      Delete