Като по пръчка! Поредната сурова торта със сладък аромат ...
Гостуването беше планувано от началото на седмицата... И по искане на гостите, десертът трябваше да бъде сурова торта. Тъй като бях приключила вече с малините от домашната градина, се спрях на добре познатата торта с лайм, но този път разнообразих малко основата и добавих още нещо към блата :)
Взех продуктите още от сутринта на предния ден. Подбрах по - сочни лимони и лайм, избрах красиви и ароматни ягоди и красиво тъмносини боровинки.
Прибрах се вкъщи, направих си чаша ароматно кафе и мислено си представях стъпка по стъпка приготвянето на тортата. Изискванията бяха сериозни, а желанието ми беше да изпълня молбата на гостите, но и да се насладят на симфонията от цветове, вкусове и аромати ...
Не бързах. Разполагах с цялото си свободно време за деня. Пуснах си приятна музика и подготвих продуктите. Всичко, подредено в многоцветни купички, внимателно подбрано и подредено по ред на ''участие''.
Ето ви необходимите продукти за тази красотичка:
/използвах форма за торта с размер 20см/
За основа:
- 1/2 ч.ч. сушени кайсии;
- 1 и 1/2 ч.ч. обезкостени фурми;
- 1/3 ч.ч. сурови орехи;
- 1/3 ч.ч. сурови бадеми;
- 1/2 ч.ч. сурово кашу;
За лимоновия блат:
- 250 гр. накиснато сурово кашу;
- 150 гр. кокосови стърготини;
- кората от 6 лайма;
- кората от 1 лимон;
- 2/3 ч.ч. сок от лайм и лимон (70:30)
- 2 с.л. чиа семена;
- 3-4 с.л. мед/агаве;
- 20 гр. бурбонска ванилена захар;
- 2/3 ч.ч. бадемово мляко;
- 40 гр. кокосово масло;
За декорация:
- 1/2 ч.ч. боровинки;
- 100 гр. ягоди;
- горзде
Начинът на приготвяне е изключително лесен. Да не забравяме, че целим лесните и вкусни рецепти.
Начин на приготвяне на основата:
След като сме обезкостили фурмите, ги слагаме заедно със суровите ядки и разполовените кайсии в блендер и смиламе до едри трохи.
Едното от изискванията беше да няма какао, така че поръсих дъното на формата за торта с кокосови стърготини и изсипах готовата смес за основата.
Притискаме с ръце, за да се оформи хубав контур и прибираме в хладилника за да стегне, докато приготвим и лимоновия блат.
Начин на приготвяне на лимоновия блат:
Предварително измиваме лимоните и лайма. Изтъргваме кората от тях и изстискваме пресен сок.
Слагаме кашуто в блендер заедно с кокосовите стърготини, мекото масло, меда и захарта и смиламе до хомогенна смес.
Към тях добавяме кората и малко по малко, при непрекъснато бъркане добавяме и сока от лайм и лимон.
Изсипваме в купа и с лъжица разбъркваме. Започваме да прибавяме и бадемовото мляко. Ако сместа се разреди прекалено, не го слагайте цялото или добавете още малко кокосови стърготини. При мен не беше необходимо.
Накрая добавяме и чиа семената и разбъркваме за последно, докато кокоса, ядките и семената поемат от течностите.
Така готовата смес изсипваме върху основата и изглаждаме.
Прибираме в хладилник за няколко часа.
Преди сервиране декорираме по избор. Вие може да разнообразите с различни плодове. Потърсих хубави смокини, но всички, които намерих в магазините бяха презряли...
Това сладко изкушение свърши още същата вечер, гостите останаха доволни, а аз още по - доволна, че съм успяла да ''заразя'' още някого с моите сладка мания :)
А на вас, да ви е сладко и до следващия път! :)
Разкошна торта! Много ми харесва декорацията.
ReplyDeleteПоздрави
Благодаря ти, Дени! Наистина се получи много добре и свежо с тази декорация :)
DeleteПоздрави!
Ели, чудесна лятна торта! Обожавам аромата на лайм по това време! И всички плодове, които си подбрала са чудесни!
ReplyDeleteМного благодаря, Бети :) Винаги се радвам на твоето признание!
DeleteЗдравейте,
ReplyDeleteКазвам се Лерзан и от няколко дни разглеждам блога ви! Ммммм стархотен и вкусен. Спрях се на тази торта и в четвъртък мисля да я спретна. Само искам да попитам кашуто за крема, колко време трябва да се накисне във вода? Благодаря!
Здравейте, радвам се, че ви харесва моето виртуално местенце!
DeleteАз киснах кашуто около час, в общи линии, докато си приготвих останалите продукти.
Ако мога да помогна с нещо друго, на разположение съм :)
Поздрави и успех с тортичката!