Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

По поръчка: Здравословна сурова торта, без Мента и Какао

Като по пръчка! Поредната сурова торта със сладък аромат ...

Гостуването беше планувано от началото на седмицата... И по искане на гостите, десертът трябваше да бъде сурова торта. Тъй като бях приключила вече с малините от домашната градина, се спрях на добре познатата торта с лайм, но този път разнообразих малко основата и добавих още нещо към блата :)

Взех продуктите още от сутринта на предния ден. Подбрах по - сочни лимони и лайм, избрах красиви и ароматни ягоди и красиво тъмносини боровинки. 


Прибрах се вкъщи, направих си чаша ароматно кафе и мислено си представях стъпка по стъпка приготвянето на тортата. Изискванията бяха сериозни, а желанието ми беше да изпълня молбата на гостите, но и да се насладят на симфонията от цветове, вкусове и аромати ...

Не бързах. Разполагах с цялото си свободно време за деня. Пуснах си приятна музика и подготвих продуктите. Всичко, подредено в многоцветни купички, внимателно подбрано и подредено по ред на ''участие''.

Ето ви необходимите продукти за тази красотичка:
/използвах форма за торта с размер 20см/
За основа:

  • 1/2 ч.ч. сушени кайсии;
  • 1 и 1/2 ч.ч. обезкостени фурми;
  • 1/3 ч.ч. сурови орехи;
  • 1/3 ч.ч. сурови бадеми;
  • 1/2 ч.ч. сурово кашу;


За лимоновия блат:

  • 250 гр. накиснато сурово кашу;
  • 150 гр. кокосови стърготини;
  • кората от 6 лайма;
  • кората от 1 лимон;
  • 2/3 ч.ч. сок от лайм и лимон (70:30)
  • 2 с.л. чиа семена;
  • 3-4 с.л. мед/агаве;
  • 20 гр. бурбонска ванилена захар;
  • 2/3 ч.ч. бадемово мляко;
  • 40 гр. кокосово масло;
За декорация:
  • 1/2 ч.ч. боровинки;
  • 100 гр. ягоди;
  • горзде


Начинът на приготвяне е изключително лесен. Да не забравяме, че целим лесните и вкусни рецепти.

Начин на приготвяне на основата:
След като сме обезкостили фурмите, ги слагаме заедно със суровите ядки и разполовените кайсии в блендер и смиламе до едри трохи.
Едното от изискванията беше да няма какао, така че поръсих дъното на формата за торта с кокосови стърготини и изсипах готовата смес за основата.
Притискаме с ръце, за да се оформи хубав контур и прибираме в хладилника за да стегне, докато приготвим и лимоновия блат.


Начин на приготвяне на лимоновия блат:
Предварително измиваме лимоните и лайма. Изтъргваме кората от тях и изстискваме пресен сок.
Слагаме кашуто в блендер заедно с кокосовите стърготини, мекото масло, меда и захарта и смиламе до хомогенна смес.
Към тях добавяме кората и малко по малко, при непрекъснато бъркане добавяме и сока от лайм и лимон.
Изсипваме в купа и с лъжица разбъркваме. Започваме да прибавяме и бадемовото мляко. Ако сместа се разреди прекалено, не го слагайте цялото или добавете още малко кокосови стърготини. При мен не беше необходимо.
Накрая добавяме и чиа семената и разбъркваме за последно, докато кокоса, ядките и семената поемат от течностите.
Така готовата смес изсипваме върху основата и изглаждаме.
Прибираме в хладилник за няколко часа.


Преди сервиране декорираме по избор. Вие може да разнообразите с различни плодове. Потърсих хубави смокини, но всички, които намерих в магазините бяха презряли...


Това сладко изкушение свърши още същата вечер, гостите останаха доволни, а аз още по - доволна, че съм успяла да ''заразя'' още някого с моите сладка мания :)


А на вас, да ви е сладко и до следващия път! :)

6 comments:

  1. Разкошна торта! Много ми харесва декорацията.
    Поздрави

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Дени! Наистина се получи много добре и свежо с тази декорация :)
      Поздрави!

      Delete
  2. Ели, чудесна лятна торта! Обожавам аромата на лайм по това време! И всички плодове, които си подбрала са чудесни!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много благодаря, Бети :) Винаги се радвам на твоето признание!

      Delete
  3. Здравейте,
    Казвам се Лерзан и от няколко дни разглеждам блога ви! Ммммм стархотен и вкусен. Спрях се на тази торта и в четвъртък мисля да я спретна. Само искам да попитам кашуто за крема, колко време трябва да се накисне във вода? Благодаря!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте, радвам се, че ви харесва моето виртуално местенце!
      Аз киснах кашуто около час, в общи линии, докато си приготвих останалите продукти.
      Ако мога да помогна с нещо друго, на разположение съм :)
      Поздрави и успех с тортичката!

      Delete