На връщане от морето бях твърдо решена да си взема малко смокини, защото до този момент не бях виждала из столицата. Спряхме на една от сергийте на излизане от населеното място и внимателно подбрах половин торба. Дотук добре. Вече бях започнала да обмислям идеи за десерт, но когато се прибрахме в София, се оказа, че желанието ми да опитам различни морски храни, ми е изневерило и съм с хранително отравяне.
Колкото и да не ми се искаше, няколко дни лежане, ходене по болници и куп други ''приятни'' неща. И така смокините започнаха да презряват. На четвъртия ден лежане се принудих да стана и да поне да ги замразя, защото не знаех кога ще имам сили да приготвя, каквото и да било. Още два дни по - късно, вече бях малко по - добре и желанието и ината ме накараха да стана за час, за да приготвя в бързината тази изключително лесна рецепта за лимоново тирамису.
За нея не са ви необходими кой знае какви специални съставки, всички от тях може да намерите в по - големите супермаркети.
Лимоново тирамису със смокини:
/продукти за тавичка с размери 20см./
- 2/3 ч.ч. лимончело;
- 2/3 ч.ч. оризово кокосово мляко;
- бишкоти, колкото да покрият дъното на тавичката;
- 250 гр. маскарпоне;
- 100 гр. заквасена сметана;
- 150 гр. извара;
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар;
- пудра захар на вкус;
- шепа нарязани смокини;
- 1/3 ч.ч. нарязани орехи;
Начин на приготвяне:
Подреждаме бишкотите на дъното на тавичката и ги заливаме равномерно с лимончелото и кокосовото мляко.
В отделна купа смесваме изварата, маскарпонето, сметаната и ваниловата захар. Разбъркваме до хомогенност и прибавяме пудра захар на вкус.
Така получената смес изливаме върху бишкотите и заравняваме.
Отгоре подреждаме смокините и поръсваме с нарязаните орехи.
Прибираме в хладилник за няколко часа!
Да ви е сладко и до следващия път! :)
Разбирам, че неприятностите са минали и се надявам неразположението да е забравено. Ели, направила си много апетитно тирамису! Представям си колко е ароматно, гарнирано с тези разкошни смокини!
ReplyDeleteБетиии, още се боря с настинка/грип/вирус или каквото е там. Ужасно е! Но поне успях да направя един десерт, да не съм капо за цяла седмица :) Наистина е ароматно и си заслужава. Още повече, че може да се сложат и каквито плодове имаш под ръка :)
DeleteЕх, че е лошо нещо такова да те сполети в края на почивката! Дано си по-добре! Тирамисуто е страхотно, искаше ми се да видя и един хубав сочен разрез, ама следващия път :) Поздрави!
ReplyDeleteДа, не е особено приятно навън да е 35 градуса, а ти да си с температура, но се надявам, че до няколко дни вече ще съм добре. Тирамисуто го рязах много късно и вече не ми се занимаваше да го снимам .... /не ме убивайте :)/ Но обещавам за следващия път, че ще има красиви разрези! :)
DeleteПоздрави, Зори :)
Обожавам смокини, жалко, че не си могла да си ги хапнеш пресни... Но пък трансформацията е много апетитна, че и отгоре! Ние с половинката се оглеждаме от 2 месеца край 2 смокинови дървета в селото и все още не са готови... Толкова време да не узряват! Вече съвсем озверяхме да ги чакаме! Та не вярвам да ги ядем по друг начин, освен мити :)
ReplyDeleteДа се оправяш бързо, Ели! Усмивка от мен! :)
Тики, и аз се оглеждах за такива дръвчета, но накрая се принудих да си купя и то какво стана! Но си бяха пак много вкусни. Сега гледам, че по супермаркетите са пуснали /най - накрая!/ и може да купя, та поне веднъж да си хапна пресни пресни :) Дано вашите да узреят по - бързо, че то от чакане, съвсем ще огладнеете :)
DeleteПоздрави и усмивки! :)