Миналата Коледа бяхме на едно невероятно място, намиращо се в северозападни Родопи. Сгушено в планинските масиви наоколо, покрито с бял сняг, разположено на двата бряга на реката, която минава през него. С множество мостчета над реката, датиращи още от Средновековието и страхотни места за разходка.
Традиционно и Коледно, се разнасяха всякакви ароматни гозби, но аз като един пристрастен сладкар, вниманието ми грабнаха едни сладки, които за сметка на външния си вид, който не беше нищо особено, вкусът и ароматът бяха невероятни! Веднага поисках рецептата от милата домакиня, долетяла далеч от Виена, за да празнува с близките си хора празниците :) Оказа се, че това са сладки линцер, чиято рецепта дължим на австрийската кухня.
Не само е изключително лесна, а и продуктите не се намират трудно. В традиционните сладки линцер се добавят ароматни подправки като кардамон и канела, но аз ги пропуснах, защото миризмата на бадеми е достатъчна.
Продукти:
Смесете всички съставки в купа и бъркайте, докато се получи меко тесто. Оставя се да почине поне час. Замесва се още веднъж и се разточва с дебелина около 0.7см. Изрязват се формички и се слагат да се пекат върху хартия за печене на предварително загряна на 180С градуса фурна за около 8мин.
Оставят се да поизстинат за няколко минути и се отлепят от хартията за печене.
Да ви е сладко :)
Традиционно и Коледно, се разнасяха всякакви ароматни гозби, но аз като един пристрастен сладкар, вниманието ми грабнаха едни сладки, които за сметка на външния си вид, който не беше нищо особено, вкусът и ароматът бяха невероятни! Веднага поисках рецептата от милата домакиня, долетяла далеч от Виена, за да празнува с близките си хора празниците :) Оказа се, че това са сладки линцер, чиято рецепта дължим на австрийската кухня.
Не само е изключително лесна, а и продуктите не се намират трудно. В традиционните сладки линцер се добавят ароматни подправки като кардамон и канела, но аз ги пропуснах, защото миризмата на бадеми е достатъчна.
Продукти:
- 90 гр. фино смляни бадеми /или орехи/;
- 140 гр. меко масло;
- 50 гр. захар;
- 180 гр. брашно;
- 1 жълтък;
Смесете всички съставки в купа и бъркайте, докато се получи меко тесто. Оставя се да почине поне час. Замесва се още веднъж и се разточва с дебелина около 0.7см. Изрязват се формички и се слагат да се пекат върху хартия за печене на предварително загряна на 180С градуса фурна за около 8мин.
Оставят се да поизстинат за няколко минути и се отлепят от хартията за печене.
Да ви е сладко :)
No comments:
Post a Comment