Преди време в едно софийско заведение с невероятна храна опитах десерт, в който се влюбих. Десертът представляваше суров чийзкейк с ябълки, но тъй като не се съобразих да си измоля рецептата, сега реших да импровизирам с някой и друг опит, докато улуча съставките :)) Доста голям ентусиазъм ще кажете, но ако опитате кулинарните произведения там и вие ще се влюбите в храненето като цяло! :)
Малко за заведението... казва се Soul Kitchen и храната там се приготвя ''с продукти и суровини без, с минимална термична обработка, или щадяща такава, с цел запазване на живите микроелементи и витамини (задължително без пържене)
- изцяло от пълнозърнести, естествени, нетретирани и нерафинирани съставки;
- и с храни без наличие на животински продукти, съставки с млечен произход, изкуствени добавки, подобрители, оцветители, овкусители, рафинирана сол, рафинирани и транс-мазнини, натриев глутамат, съставки с Е-номера''
Ако съм ви заинтересувала, можете да го намерите ето тук - Restaurant Soul Kitchen :)
Забравих да вметна, че въпросният суров чийзкейк беше дневно предложение и от тогава насам, не съм попадала на него, та ето и откъде тръгна ентусиазма ми :))
Рецептата е изключително лесна за приготвяне и без каквито и да е тежки съставки, както традиционните чийзкейкове без печене. В тях слагаме хубавото маскарпоне или друг вид мазно сирене, допълнително захар и т.н.
Моята рецепта включва:
За основата:
Начин на приготвяне:
Смиламе бисквитите на трохи и към тях добавяме останалите съставки за основата, докато се получи леко влажна хомогенна смес. Ако смелите орехите в чопър, те ще пуснат малко мазнина и може да не е необходимо да използвате цялото масло. Разпределяме я във форма за торта с падащи стени /моята е 22см/ по дъното и до половината от стената. Притискаме с ръце, за да стегне добре и прибираме в хладилник за 30тина минути.
Сваряваме половината от ябълките за кратко, колкото да поомекнат леко. Останалата част настъргваме на едро ренде и изцеждаме сока. Намачкваме сварените ябълки и изхвърляме сока. Така отцедените ябълки се смесват с изварата, канелата и меда. Ако не ви е достатъчно сладко, можете да добавите още мед.
Изсипваме сместа в основата от бисквити и поръсваме обилно с кокосовите стърготини, за да могат да омекнат, когато върнем чийзкейка обратно в хладилника. Нека престои на студено за поне час.
Украсете с въображение отгоре с боровинките и орехите и поднесете. Вместо боровинки можете да използвате парченца нар например, и вместо орехи, бадеми или каквито ядки обичате.
*Ментовият мед е обикновен мед, но с аромат на мента. Много от производителите не го признават като нещо истинско и натурално, но тези, които съм питала, така и не можаха да ми обяснят защо. Аз съм купувала такъв в районите при Ягодинската пещера. Може да бъде заменен с обикновен мед с друг аромат.
Малко за заведението... казва се Soul Kitchen и храната там се приготвя ''с продукти и суровини без, с минимална термична обработка, или щадяща такава, с цел запазване на живите микроелементи и витамини (задължително без пържене)
- изцяло от пълнозърнести, естествени, нетретирани и нерафинирани съставки;
- и с храни без наличие на животински продукти, съставки с млечен произход, изкуствени добавки, подобрители, оцветители, овкусители, рафинирана сол, рафинирани и транс-мазнини, натриев глутамат, съставки с Е-номера''
Ако съм ви заинтересувала, можете да го намерите ето тук - Restaurant Soul Kitchen :)
Забравих да вметна, че въпросният суров чийзкейк беше дневно предложение и от тогава насам, не съм попадала на него, та ето и откъде тръгна ентусиазма ми :))
Рецептата е изключително лесна за приготвяне и без каквито и да е тежки съставки, както традиционните чийзкейкове без печене. В тях слагаме хубавото маскарпоне или друг вид мазно сирене, допълнително захар и т.н.
Моята рецепта включва:
За основата:
- 1 пакет бисквити по избор;
- 80 гр. меко масло;
- 2-3 с.л. ментов мед*;
- 1 ч.л. канела;
- 1/3 ч.ч. ситно счукани орехи;
За плънката:
- 280 гр. извара;
- ~ 750-800 гр. червена ябълка;
- 7-8 с.л. ментов мед;
- 1 ч.л. канела;
- кокосови стърготини за поръсване;
- сушени червени боровинки за украса;
- орехи за украса;
Начин на приготвяне:
Смиламе бисквитите на трохи и към тях добавяме останалите съставки за основата, докато се получи леко влажна хомогенна смес. Ако смелите орехите в чопър, те ще пуснат малко мазнина и може да не е необходимо да използвате цялото масло. Разпределяме я във форма за торта с падащи стени /моята е 22см/ по дъното и до половината от стената. Притискаме с ръце, за да стегне добре и прибираме в хладилник за 30тина минути.
Сваряваме половината от ябълките за кратко, колкото да поомекнат леко. Останалата част настъргваме на едро ренде и изцеждаме сока. Намачкваме сварените ябълки и изхвърляме сока. Така отцедените ябълки се смесват с изварата, канелата и меда. Ако не ви е достатъчно сладко, можете да добавите още мед.
Изсипваме сместа в основата от бисквити и поръсваме обилно с кокосовите стърготини, за да могат да омекнат, когато върнем чийзкейка обратно в хладилника. Нека престои на студено за поне час.
Украсете с въображение отгоре с боровинките и орехите и поднесете. Вместо боровинки можете да използвате парченца нар например, и вместо орехи, бадеми или каквито ядки обичате.
*Ментовият мед е обикновен мед, но с аромат на мента. Много от производителите не го признават като нещо истинско и натурално, но тези, които съм питала, така и не можаха да ми обяснят защо. Аз съм купувала такъв в районите при Ягодинската пещера. Може да бъде заменен с обикновен мед с друг аромат.
No comments:
Post a Comment