Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Билки, билки, билки...

     Всички сме чували за многобройните лечебни свойства на различни билки. Имайки предвид набиращия сила грип, за който се говори последната седмица, реших да ви представя друг начин, с който можете да си набавите важни витамини. Тъй като аз не съм привърженик на всякакви лекарства, хапчета или т.н. разтворими витамини. Които за мен са всичко друго, но не и витамини. На мнение съм, че е много по - приятно да отпиеш от топъл ароматен чай в студеното време, отколкото от оцветената газирана вода.
       И все пак, ако няма кой да ви даде, не знаете къде и кога се берат или пък не ви се занимава, винаги можете да си купите от тях от някой билков магазин.

И така наскоро имах удоволствието да ми подарят ''букет'' от набрани и изсушени растения. В желанието ми да разбера коя за какво е, се разтърсих в интернет, за да науча по нещо за всяка. В публикацията добавих и храни като червена боровинка и стафиди, които използвам много често в различни мои кулинарни творения :)


Червена боровинка:
Червените боровинки могат да предпазят организма от различните вируси през зимата. В боровинките се съдържат витамини, които засилват имунитета през студените месеци и неслучайно са сочени за суперхрана.
Природно лекарство, предназначено и за предпазване от сърдечно - съдови заболявания, инфаркт и инсулт. Сокът от червени боровинки се прилага като ефикасно средство срещу рак на яйчниците съвместно с химиотерапевтичните лекарства. Плодовете на червената боровинка са много богати на витамин С и за да се усвои най  - голяма част от него, се препоръчва да се ядат пресни, набрани от храста. Ако имате сушени боровинки, можете да си направите витаминозен чай, като ги запарите.
Червените боровинки подобряват зрението, защото са богати и на витамини А, минерални вещества и органични киселини. Притежават диуретично и дезинфекциращо действие и традиционно се употребяват при камъни в бъбреците, подагра, ревматизъм, пиелонефрит, цистит. Богати са още на ОМЕГА 3 и 6 киселини. Изследванията показват, че ежедневната консумация на червена боровинка благоприятства за състоянието на сърцето и кръвното налягане.


Стафиди:
Стафидите и сушенето на гроздето са били познати още в дълбока древност, а за пръв път сушеното грозде се споменава в Стария Завет. В Древен Рим са били използвани като разменна единица и като награда за победителите в различни игри. В древногръцки документи се споменава за лечебните им свойства.
Стафидите са богат източник на въглехидрати, които са безвредни за диабетици; калций, фосфор, манган, магнезий, селен, каротин, вит. С и вит. В2.
Намират приложение и при много различни сърдечно - съдови заболявания, при анемии, защото са богати на желязо, което влиза в състава на хемоглобина; при белодробни заболявания, пневмония и бронхит; рак, заболявания на жлъчката, ставни заболявания и др.
Благодарение на калия, стафидите се препоръчват и при отравяния, тъй като елементът има диуретично действие и помага на организма за изхвърлянето на токсините и излишните течности.







Липа:
 
Липовият цвят с неговата богата гама от полезни съставки е използван най - често за приготвяне на чай, който има особено благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Освен за чай, липовият цвят се използва във фармацията, парфюмерията и козметиката. Приятният аромат на липовия цвят се дължи на съдържащото се в него етерично масло. Уханната билка съдържа витамин А, витамин С, гликозиди, агликони, танини, сапонини, захари, горчиви вещества и восък.  Когато върлува грип, най - добре е вечер да се пие липов чай, който засилва имунната система и намалява риска от простудни заболявания. Отварата и чаят от липов цвят се използват като помощно средство при възпаления на горните дихателни пътища – ларингити, фарингити, трахеобронхити и ангина, действа благоприятно при бронхит, пневмония, плеврит. Чаят от цветовете действа добре при болно гърло, хрема, простуда, кашлица, пресипнал глас и температура. Липата още действа успокояващо на нервите, добро действие има и при болки в корема и проблеми с пикочните пътища. Гаргарата с липова запарка помага при зъбобол и възпалено гърло.



Риган:
Риганът е популярно растение, ползвано еднакво и като билка, и като подправка още от времето на древните елини и римляни. Помага при спазми и болки в стомаха и червата, при метеоризъм. Риганът има нервно успокоително действие. Поради съдържанието на етерично масло той има антисептично действие и успокоява нервната система. Съдържа натрий, магнезий, калций, желязо, манган и розмаринова киселина, която действа като антиоксидант. Изследвания сочат, че в 1 грам риган се съдържат около 40 пъти повече антиоксидантна сила, отколкото в ябълките и 4 пъти повече от боровинките. Богат на фибри, които предазват от причиняващите рак токсини.





Бял равнец:
Една растение с невероятен аромат! Някои наричат белия равнец мъжка билка, тъй като в миналото войниците задължително носели със себе си бял равнец заради свойството му да спира вътрешни и външни кръвоизливи и да успокоява болките. Други пък смятат белия равнец за женска билка, защото помага при маточни кръвотечения, менструални болки, менопауза и хиперменорея. Белият равнец има кръвопочистваща сила и е добро средство за детоксикация на организма.














 Мащерка:
Мащерката (Thymus – от гръцки: смелост, сила, мисъл), известна още като бабина душица и овчарски босилек, е тревисто многогодишно растение с наситено лилав цвят и силен аромат, който се дължи на етеричномаслените жлези на билката. Има защо мащерката да е сред най-популярните у нас билки, чиято здравословна слава се носи още от времето на Древна Гърция. Билката има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, коклюш, главоболие, стомашни и чревни заболявания (язва, колит, хроничен гастрит, колики, диария). Съдържа и тимол - специфичен антимикробен агент, който действа смело в борбата с различните типове патогенни микроорганизми - вируси, гъбички, паразити, бактерии. Има многобройни случаи, когато употребата на мащерка е спомогнала за подобрението при много гъбични инфекции.
Заради антимикробните си съставки мащерката редовно се добавя към водата за уста и пастата за зъби, за да ограничи отлагането на зъбна плака и да повиши добрата хигиена на цялата уста.
Според някои билкари мащерката може да лекува главоболие и висока температура, да понижава холестерола и да облекчава симптомите при заболявания на черния дроб.

No comments:

Post a Comment