Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Настъпване на есента и Сурово Шоколадово Суфле

Любимият ми сезон започна!


Не знам дали ще ми повярвате, но вече с нетърпение очаквам Коледно - Новогодишната почивка, когато ще имам възможност да разходя колата до някоя по - далечна планинска дестинация.


Вярно, че съвсем от скоро съм с работно време от понеделник до петък, както повечето нормални хора през целия си живот, но и няма да крия, че ми липсват двата почивни дни в повече, които имах допреди няколко месеца. Сега разбирам значението на фразата ''Петък - Неделя'' :)


Много съм ентусиазирана и настроението ми винаги е добро, когато навън е леко мрачно с малки и красиви пухкави облаци, обсипали небето, а поглеждайки към някое дръвче или храст  наоколо, виждаш най - красивите и невероятни цветове, които дори и най - умелият художник не може да улови ... 


Студените утрини с чаша горещо кафе в ръка са любимата ми част от деня. И въпреки че това време от годината подрани с няколко месеца, природата си ''върви'', а с нея и събирането на даровете й. 


Тази година, за разлика от предходните две, старият орех беше благосклонен. В надпревара с гладните катерици и многото досадни птици, които отмъкват едно от любимите ми неща за хапване, преди броени дни установих, че ореховият пай през есенно - зимният период няма да е само един на брой :) 


Или по друг начин казано, двата чувала с орехи ще стигнат за всички лакомници през студените месеци.


Беше изморителен ден, но трудът си заслужаваше!


На връщане към столицата, шофирайки слушах хубави италиански класики и си мислех защо хората не оценяват това, което им се дава даром от природата. 



Най - сладките и ароматни домати, които съм опитвала някога, не са били закупени от близкия супермаркет, дюли, чушки, чубрицата с най - божествен аромат, най - вкусните ябълки, традиционната есенна печена тиква с боров мед и орехи, ягоди, череши, вишни, лешници, малини и какво ли още не...


Защо хората не оценяват тези дарове?


Оставям ви да се порадвате на красивите цветове, които се опитах да уловя през обектива и мислено да се пренесете на някое тихо и приятно местенце, далеч от проблемите и ежедневната главоблъсканица!


Необходими продукти за Сурово Шоколадово Суфле*:
За основата: 
  • 1 ч.ч. обезкостени фурми;
  • 1/2 ч.ч. изсушени кайсии;
  • 1 ч.ч. накиснати сурови ядки микс /по избор/;
  • 1/3 ч.ч. кокосови стърготини;
  • 1/3 ч.ч. какаово масло;


За крема**:
  • 3 малки авокадо;
  • 45 гр. непосладено какао;
  • 1 ч.ч. накиснато сурово кашу;
  • 1 с.л. шоколадов ликьор;
  • 1 ч.ч. обезкостени фурми;
* При мен с тези продукти се получиха 5 средно големи суфлета.
** Рецептата от тук: Суров шоколадов крем
За декориране ще са ви нужни малко пудра захар и фино какао.


Начин на приготвяне:
За основата: След като сме киснали около 30тина минути ядките и сме обезкостили фурмите, а маслото леко е омекнало, изсипваме всичко в блендер и смиламе до едри трохи. Трябва да се получи консистенция на мокър пясък, която да оформите, без да се разпадне :)
Подготвяте си няколко формички за суфле /примерно/ като ги намазвате леко с масло и посипвате с какао. 
Слагате по малко от сместа и оформяте купичка, притискайки с ръце. Прибираме в хладилник, докато приготвим крема.

За крема нарязваме плодовете на дребно и обезкостяваме фурмите. Всички продукти се слагат отново в блендер и се смилат до хомогенност. Ако не ви е достатъчно сладък, може да добавите малко мед или още някоя и друга фурма.

Изваждате формичките от хладилника и ги пълните с крем. Ако не можете лесно да ги отлепите, използвайте тънък нож, потопен в гореща вода като внимателно прокарате ножа между стените на формичката и сместа.

Обръщате ги в купичка и поръсвате с пудра захар или какао, по желание :)



Да ви е сладко и до следващия път!


 

Не знам откъде се появи този красавец, но от няколко седмици се вживява като пазител на  къщата :) Много гальовен и мъркащ, с когото ще си правим компания идните месеци :)
 


4 comments:

  1. Ами, не е моят сезон това, но пък ще си чакам търпеливо пролетта. ;) Дотогва ще се порадвам на вкусното и полезно предложение, гарнирано с красиви снимки. :)
    Поздрави, Ели!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, аз много й се наслаждавам на есента, но не и когато вали :) Но нали не съм по крайностите, та затова нито лятото, нито зимата ги обичам много :)
      Хубав остатък на уикенда, Герито и успешна седмица :)
      Поздрави!

      Delete
  2. Чудесен десерт по мой вкус си приготвила, Еличка!
    И аз обичам есента заради всичко изброено от теб, единствените ми резерви са предстоящата зима и мъглите, когато шофирам!
    Радваш с прекрасните снимки!
    Прегръдка!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Бети! Много се радвам да те видя на хоризонта! :) Надявам се, това да значи, че скоро ще ни зарадваш и с някоя публикация :)
      Десертчето е много лесно и вкусно, но май ще преминавам към печивата с това есенно време :)
      Радвам се, че одобряваш снимките ми! :)
      Прегръдки и на теб!

      Delete