Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Есенно Тиквено Лате с Канела и Карамел


Преди няколко дни попаднах на поредната красива публикация от блога на Lulu, където се влюбих моментално, необратимо и почти невъзможно в идеята за Лате с тиква!
И естествено, както знаем, сега е идеалният момент да се развихрим в кухнята с още по - развинтено въображение и да родим странни и интересни, но същевременно вкусни и уникални, рецепти с този витаминозен дар от природата.

Но преди да ви сервирам горещо лате с тиква, носещо екзотични аромати, ми се иска да поговорим с любов за тиквата. И да, тя има почва у нас :)


За мен беше изненада да разбера, че тиквата попада в раздела на зеленчуците или поне на много места срещнах тази информация. Аз винаги съм я причислявала към плодовете. 
      С напредването на есента, когато все по - малко плодове остават на пазара, тиквата идва в най - подходящия момент. Имунната система не е на ниво, честата смяна на времето от слънце, през дъжд, а тази година и сняг през октомври, лишава организма ни от необходимите полезни витамини, за да издържим без някоя настинка да ни догони. Вярно, че тук идва на помощ и ябълката, за която говорихме вече, но само тя не е достатъчна. 


Тиквата съдържа някои много редки витамини, от които организмът ни се нуждае целогодишно. А можете ли да се досетите на какво се дължи наситено оранжевият цвят на някои сортове?


Да, познахте! На каротина, разбира се! Който дори бил в повече, отколкото при морковите. Ползите, които може да извлечете, от съдържанието на провитамин А (каротин) е, че ще си набавите силни и естествени антиоксиданти и кожата ви няма да повяхва толкова лесно по време на студените месеци. 


Други витамини, които се съдържат в тиквата, са витамин B1, B2, PP, витамин C, изключително редкия витамин K, който отговаря за съсирването на кръвта. Витамин D, вит. T, който се бори с различни видове анемии. 

Известна още с това, че е нискокалорична и се препоръчва при всякакъв вид хранителен режим, лесно усвояема и с богато количество пектин, прочистващ червата. Което от своя страна я прави много подходяща за хора със стомашно чревни заболявания. 

И това не е всичко! Докато се ровех за информация, дори се затрудних да я подбера. Надявам се, че не сте се отегчили, след като сте стигнали дотук :)

Сега остана само да ви сервирам горещото лате, за да се посъбудите и да имате сили да изчетете и рецептата!


Необходими продукти за Тиквено Лате с Канела и Карамел:
За 2 големи чаши:
  • 1 ч.ч. еспресо;
  • 4-5 с.л. тиквено пюре;
  • 150 мл. прясно мляко;
  • бита сметана;
  • Подправки: Индийско орехче, канела и черен пипер /по желание/;
  • Тофи сос на вкус /рецептата за него следва!/

Начин на приготвяне:
Както вече разбрахте, страхотната рецепта е по идея на Lulu.
В суха касерола изсипваме подправките и загряваме за минутка. Изсипваме млякото при тях и оставяме да кипне.
На дъното на всяка чаша /в моя случай симпатични бурканчета/, слагаме по половината от тиквеното пюре* и върху нея изсипваме 3-4 с.л. от Тофи соса. 
След това изсипваме половината от горещото еспресо и вече кипналото мляко, на тънка струйка /отново разделяме по равно/.
Декорираме с бита сметана, канела и още Тофи сос.
* Тиквено пюре: Сварена и намачкана с вилица тиква.

Рецепта за Тофи сос:
Може би тук е моментът да вметна съвсем деликатно и неангажиращо, че това е един от най - вкусните сосове, които съм опитвала и приготвяла! И с две ръце съм ЗА да го приготвите, ако никога не сте се сблъсквали с него.
Необходимите продукти за соса:
  • 1 ч.ч. захар;
  • 100 гр. масло;
  • 100 мл. прясно мляко;

Начин на приготвяне на Тофи сос:
Карамелизираме до светло захарта и в отделен съд кипваме млякото, като с това и разтопяваме в трети съд маслото.
Важното тук е, че всички продукти трябва да са изключително горещи, за да се получи правилната консистенция!
След като сме карамелизирали захарта, сваляме от огъня и на тънка струйка и при непрекъснато бъркане изсипваме горещото масло. Изчакваме 10тина секунди и бъркайки, отново на тънка струйка, добавяме и горещото прясно мляко.
Не се плашете, ако сместа започне да ври и кипи бурно! След като поутихне, я върнете на огъня за около минута /пак разбъркваме без прекъсване/.

Така получената смес можем да използваме веднага или да съхраним в сух буркан.
Да ви е карамелено сладко и до следващата рецепта! :)

No comments:

Post a Comment