Ще продължа в духа на последните няколко десерта, които приготвям. Този също ще ви накара да изпаднете в шоколадов делириум и ще замъгли трезвото ви мислене...
Но днешната публикация няма да ви разказвам надълго и широко за историята на десерта, колко много обичам шоколад или защо си избрах да приготвя този него.
Ще ви върна 18 години назад във времето ...
В един слънчев ден, когато все още децата играеха навън, когато игрите бяха типично детски, когато времето течеше по - бавно и имаше по - малко грижи. Тогава, прибирайки се вкъщи, до една от уличните бараки, в които се продаваха дъвки, замразени сокчета и вестници на едно място, чух скимтене.
Нямаше как да не обърна внимание и да подмина, защото изскимтяването беше тъжно и уплашено. Сещате се, както когато плаче малко и беззащитно, уплашено пале.
Приближих се до мястото на шума и видях една малка, черна и мръсна пухкава топка козина. Малкото бебе-кученце скимтеше, може би търсеше майка си. Но следа от нея нямаше. Както и от някой, който да се грижи за изгубеното животинче.
И както става с децата и животните ... веднъж съберат ли се, разделяне няма.
Взех малката черна топка козина с мен и още с влизането вкъщи, надуши храната на котката, която беше изядена за части от секундата.
С много молби, уговорки и обещание, че ще е само за ден - два. Кръстихме я Мери.
Минаха години и тя стана част от семейството ни ... ето ни днес, 18 години по - късно ...
Сигурно сте чували за приказките, че няма по - силна и чиста любов от тази на едно куче, един приятел. И тук е моментът, в който трябва да кажа, че ако никога не сте имали куче, просто няма как да намерите смисъл в думите ми.
Преди два дни аз загубих най - добрия си приятел. Беше стара и вече й беше време.
Тъжно е, този път отидох при баба, но не занесох кокалчета и десерт, както всеки път. Сега отнесох само браунис.
Продукти за Браунис "Мери":
- 200 гр. шоколад;
- 2 ванилии;
- 1 ампула ром;
- 100 гр пресято брашно;
- 1/2 ч.л. сол;
- 3 яйца;
- 200 гр. кафява захар;
- 170 гр. масло;
- 150 гр. нарязани на едро орехи;
Приготвяне:
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня и се оставят настрана, за да изстинат.
Яйцата и захарта се разбиват, докато станат на пухкав крем.
Към тях се добавя изстиналата шоколадова смес, разбърквайки с шпатула!
Добавяме пресятото брашно, захарта, ванилията и есенцията ром. Разбърква се с шпатула внимателно, за да не спадне обема.
Добавяме и орехите и разбъркваме отново.
Фурната се загрява на 180 гр. Сместа се изсипва във форма, постлана с хартия за печене и се заравнява.
Пече се 25 мин. Средата трябва да остане леко сурова. Препоръчвам да се пече във фурна без вентилатор.
Когато е готов, оставете да изстине напълно и тогава режете.
R.I.P
Много мила история, Ели!
ReplyDeleteНяма по- признателно животно от кучето, хората са казали: Кучето е най- верния приятел на човека, и е така.
Прекрасен браунис си направила!
Поздрави!
Благодаря ти, Габи!
DeleteПоздрави!
Сигурна съм, че Мери е оставила своята следа, както и ти твоята, Ели. Приятелството ви е повече от една граница. ;)
ReplyDeleteА сладкишът е чудесен, браво!
Поздрави!
Да, Гери, Мери ще си остане с нас по един или друг начин ... Спомените остават!
DeleteУспешен ден!